Ammattina tanssi

30.10.2019

Ulpu harjoittaa tällä hetkellä tanssiduettoa Untamed, joka nähtiin kantaesityksenä Alminsalissa 2013. Nyt teosta valmistellaan Aleksanterin teatteriin Ballet Finlandin 10 vuotis juhlagaalaan. Teoksessa tanssii kaksi lahjakasta ammattitanssijaa, joita Ulpustudion tet-harjoittelijat Netta ja Maija kävivät haastattelemassa teoksen harjoitusten yhteydessä. Lue Netan haastattelu, miten Jessin polku ammattiin on löytynyt ja mitä kaikkea tanssijan arkeen kuuluu. 

kuva: Iiro Rautiainen
kuva: Iiro Rautiainen

Haastattelussa Jessi

Miten päädyit tanssijaksi?

"Vanhemmat laittoivat balettitunnille Espoon tanssiopistoon 7 vuotiaana. Sen tunnin jälkeen sanoin vanhemmille, että musta tulee ammattitanssija. Sitten mä hain Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitokseen ja vedin sen koko koulun alusta loppuun läpi."

Miksi aloitit tanssin?

"Kokeilin ensin rytmistä voimistelua ja luistelua. Ne oli ihan kivoja, mutta ne ei ollut sellaisia, että olisin halunnut tehdä niitä koko elämän kuitenkaan."

Oletko harrastanut muita tanssilajeja?

"En oikein ehtinyt harrastaa ku olin siellä Oopperalla, mut siellä mul oli kursseja, missä sai tehdä eri lajeja esim. Break dancea, jazzia ja nykäriä ja sitä kautta sitten tuli kokeiltua. Mut en erikseen käynyt missään muualla."

Onko ammattitanssijaksi hankala päästä ja mitä haasteita olet kohdannut?

"On se tietenkin haastavaa, mutta mulla oli niin selkee se et haluun oikeesti tätä ja oli motivaatiota ja mua ei oikein kiinnostanut ne esteet mitä edessä on. Sun tietenki pitää tehdä asioita jotka tukee sun balettia esim. syöt sen mukaan, huollat sun kehoa myös vapaalla, sä oot sillonkin tanssija etkä vaan siellä studiolla. Se vaatii paljon sitoutumista ja sille joutuu antaa paljon, eli pitää olla niin motivoitunut siihen asiaan, että on valmis antaa periksi muista asioista esim. ystävien näkemisestä. Valintoja."

Miten ammattitanssijaksi pääsee?

"On monia reittejä, mut mun reitti oli balettioppilaitoksen kautta. Tanssiopiston läpi meneminen ei oo mikään pakko, mut mä halusin todistuksen siitä. Voit esim. opetella itse tanssimaan ja ruveta freelanceriksi, ei se vaadi välttämättä sitä koulun käyntiä."

Mitä tanssijan uraan kuuluu?

"Yleensä aamu alkaa lämmittelyllä ja aamutunnilla, harkkoja siihen perään esityksiä varten ja sit ne tiivistyy näytöksiä kohti ja sit on vaan näytöksiä. En tanssi tällä hetkellä koko aikaa täyspäiväisesti balettia, joten mun päivät ei kuitenkaan tällä hetkellä mene aina noin."

Kuinka paljon näytöksiä sinulla on?

"Ei kauhean monta, mutta nyt mulla on tulossa tämä Ballet Finlandin 10 vuotis juhlagaala, johon tää duetto tulee ja nyt on myös Oopperan yksi proggis ja siinä kaksi näytöstä alustavasti ja joulun aikaan tulossa Pähkinänsärkijä Riihimäelle ja yksi gaala tammikuussa. Näitä tulee vähän ripotellen."

Millainen on sinun viikkosi?

"Tulen tänne joka päivä treenaamaan, teen aamutunnin ja harkat, sit yleensä ku lähden täältä, meen salille ja treenaan siellä. Salilla teen sellasta treeniä mikä tukee sen hetkistä tilannetta, näytösten aikaan esim. palauttavaa treeniä. Muuten nään kavereita ja chillaan."

Mitä teet salilla, missä käyt ja kuinka usein?

"Käyn kahdella salilla: Fitness 24/7 ja Elixialla, välillä saatan käydä jopa kuusi kertaa viikossa, mut välillä jos en ehdi tai kroppa on poikki käyn vaan pari-kolme kertaa. Suosin HIIT-treenejä, eli korkean intensiteetin treenejä, jossa liikkeinä saattaa olla esim. kelkan työntäminen, boksihypyt ja erilaiset burpee variaatiot. Yleensä päätän siinä hetkessä liikkeet joita haluan tehdä."

Onko sinulle sattunut mitään vammoja?

"Mulla ei oo ollu mitää kauheita vammoja, mut penikoiden kanssa mulla on ollut ongelmia, niissä oli rasitusvamma, kun olin tanssimassa Itävallassa. Siellä oli tosi kovat lattiat ja sit mun sääri oikeen turposi ja se kesti myös palautua kauan. Välillä oireilee vieläkin vaikka siitä on jo 5 vuotta. On mulla kylkikin ja varvas murtunu, mut kylki murtu partneerauksessa ja varvas murtui kun löin sen oveen, joten ei varsinaisesti baletti-injuries."

Miten olet päätynyt treenaamaan noin usein salille?

"Mä tykkään siitä ihan hirveästi. Kun tuli murrosikä ja tuli yhtäkkii sellanen et ei ollutkaan niin hoikka. Katoin ku kaikille jankattiin et "laihtukaa laihtukaa laihtukaa" ja mun mielestä toi on ihan väärä ajatus, mun mielestä enemmänkin pitäis tehdä sun kehosta vahva ja fit sen sijaan et teet itestäs luurangon, joka ei jaksa hyppii eikä tehä mitää, koska se on heikko. Ja mä päätin et mä meen salille ja aloin treenaa siellä ja ettii keinoja muokata sitä kroppaa ja sen koostumusta, et musta tulis parempi tanssija, eikä luuranko. Ja sitte mä hurahdin siihen ihan täysillä. Mua on myös kiinnostanu kans hirveästi kaikki treenaaminen ja ravinto ja oon ajautunut lukee niistä paljon. Mulle sali on ku toinen koti. Mä tykkään siitä vastapainosta et baletissa pitää olla niin hirveen nätti ja sit sä voit vetää salilla ihan hirveenä musat täysillä. Se tuo sellaista balanssia."

Sattuuko kärkitossuilla tanssiminen varpaisiin?

"Jos pitää pitkän tauon niin sitten sattuu tosi paljon, mut jos on hyvä rytmi siinä, eli treenaa koko ajan kärjillä, niin ei se satu ja mä koen kärjillä treenaamisen ihan mukavaks. Jos joku kynsi on irti niin sit saattaa sattuu. Mutta näin tiivistettynä ei satu."

Mikä on kivointa tanssissa?

"Tykkään siitä et tanssissa voi kehittyy ihan loputtomiin, eli sä et tuu siinä valmiiks. Moni kokee sen ehkä ahdistavana, koska aina pitää kehittyä. Mutta mun mielestä se on just se paras juttu siinä. Ja sit ku on niin miljoona tapaa tanssia nii aina löytyy jotain uutta, ei tunnu ikinä et jämähtäis paikalleen. Ja se on se tunne mitä mä yritän välttää elämässä ylipäätään, et jämähtäisi paikalleen."

Mikä on pahinta tanssissa?

"Draama. Mä en voi sietää draamaa. Balettimaailma on tosi täynnä dramaattisia ihmisiä, selkään puukottamista ja ihme sellasta hälinää. Mä haluisin vaan treenata ja tehä täysillä, kehittyä tanssissa ja tanssitaidoissa et olisin mahdollisimman hyvä tanssija."

Mikä on ollut kivoin esitys tähän asti?

"Varmaan kun tein Swanhildan roolin Coppeliassa ja sitten kun tein yhtä duettoa Valenciassa, Espanjassa. Se oli myös mun eka työ."

Onko ollut jotain ihan kauheaa esitystä?

"Joo, oon joutunu tekee lavalla juttui mistä mä en sillai tykkää varsinaisesti, tai missä on tosi paljon juttuja mis mä oon huono. Oon paljon parempi tekee nopeesti ja hyppii ja pyörii kuin esim. nostaa mun jalkoja. Jotkut sellaset tosi hitaat jutut on ollu vähän piinaavia."

Miksi teitä kannattaa tulla katsomaan Ballet Finlandin 10 vuotis juhlagaalaan?

"Meitä kannattaa tulla katsomaan, koska koko ilta on monipuolinen ohjelmistoltaan ja lisäksi siellä tanssii eri ikäisiä ja tosi erilaisia tanssijoita, jotka kaikki tuo jotain omaa upeuttaan siihen iltaan. Sen takia se juhlagaala on niin antoisa yleisöllekin, koska kirjo erilaisia tanssijoita tuo yhdessä lavalle taitonsa ja tunteensa, jotta yleisö voi imaista mukaansa jotain, mikä inspiroi heitä!"

Mitä sanoisit kaikille niille, jotka haaveilee tanssin ammatista?

"Sanoisin, että jos siitä haaveilee kovasti, niin kannattaa vaan miettiä mitä sen haaveen saavuttaminen vaatisi ja sitten lähteä toteuttamaan sitä täysillä. On paljon siistimpää jahdata niitä haaveita täysillä ja tehdä töitä saavuttaakseen jotain kuin vain istua kotona haaveilemassa."

Jessi - kuva: Roope Rainisto
Jessi - kuva: Roope Rainisto

Jessin kuva taustalla: Iiro Rautiainen

Jessi ja muut tähdet Ballet Finlandin 10 vuotis juhlagaalassa Aleksanterin teatterissa 19.11.2019 klo:19.00