Ammattitanssijan ura - mitä kaikkea se vaatii ja mitä se toisaalta antaa?

26.10.2019

Torstaina oltiin katsomassa kahden tanssijan - Jessin ja Marcuksen - harjoittelua, jota oli ihan mahtava seurata! Molemmat oli tosi taitavia ja kivoja tyyppejä! Tässä tekstissä kerrotaan tarkemmin tanssijan urasta ja toisesta tanssijasta, Marcuksesta.

kuva: Maija
kuva: Maija


Marcus aloitti tanssitunnit kolmevuotiaana, kun hänen vanhempansa veivät hänet tanssitunnille. Marcus tykästyi tanssiin, ja päätti jatkaa sitä huomatessaan sen antavan paljon energiaa ja uusia mukavia kavereita. Aluksi hän tanssi monia lajeja, aloittaen showtanssilla tanssikoulu Stepupilla, mutta lopulta päätyi balettiin. Se tarjosi hänelle paljon uusia haasteita. Balettilinjalla oli silloin jopa enenmmän poikia kuin nykytanssilinjalla, ja Marcus koki sen hänelle oikeaksi paikaksi.
Ammattitanssijaksi pääseminen ei Marcuksen mukaan ole niin vaikeaa, kuin voisi kuvitella. Esimerkiksi Suomen Kanssallisoopperan Balettioppilaitoksesta saa ammattitanssijan paperit, mutta sitten pitää löytää itselleen töitä ja koreografioita, joihin osallistua. Jos tuntee valmiiksi ihmisiä, jotka voisivat ottaa mukaan omiin teoksiinsa, helpottaa se kuulemma suuresti. Tanssissa työn ja palkan suhde ei kuitenkaan monesti ole kohdallaan. Yhdessäkin teoksessa tanssiminen vaatii suuren työn, puhumattakaan siitä, kuinka paljon tanssijat ovat tehneet töitä päästäkseen siihen pisteeseen, jossa silloin ovat. Tanssiminen on kuitenkin Marcuksen mukaan jo itsessään todella hauska ammatti, ja kun on vaikkapa mukana muutamassa produktiossa vuodessa, saa siitä ihan hyvin palkkaakin.
Tanssijaksi pääsemiseen vaikuttavat tottakai myös omat taidot, mutta myös se, paljonko on valmis tekemään töitä ja kuinka paljon motivaatiota löytyy. Marcuksellakaan ei aina ole ollut helppoa, ja kuten kaikki tanssijat, hänkin on kohdannut haasteita urallaan. Aina ei ole päässyt mukaan juuri siihen projektiin, mihin olisi halunnut, kun joko ei ole taso riittänyt tai sitten joku toinen on valittu hommaan. Marcuksen mielestä tanssimaailmassa miehillä on kuitenkin usein helpompaa kuin naisilla, sillä miestanssijoista on usein pulaa. Omista haasteista, kuten siitä, ettei koe olevansa tarpeeksi hyvä, Marcus pääsee yli ajattelemalla, että jonkun sanoessa niin hän näyttää, että on parempi kuin hänestä ajatellaan. "Kun pääsee yli ajatuksesta, että ihan sama, jos en ole tarpeeksi hyvä, niin ei voi asialle mitään, niin pääse ajatukseen, että jos tuo ajattelee, etten ole tarpeeksi hyvä, niin haluan olla parempi ja todistaa, että se on väärässä." kertoo Marcus.
Mutta mitä kaikkea tanssijan oikein pitää tehdä? Mitä kaikkea ammatti vaatii? Paljon on kiinni siitä, miten itse suhtautuu ammattiin. Se vaatii paljon myös muun kuin tanssin treenaamista, ja jatkuvaa huolenpitoa itsestään. Pitää harrastaa muutakin liikuntaa kuin pelkästään tanssia, esimerkiksi käydä salilla, ja syödä hyvin. Myös riittävä uni ja palautuminen ovat tärkeitä, että jaksaa, eikä pala loppuun. Loukkaantumisriski on myös aina olemassa, joten täytyy muistaa olla huolellinen. Tanssi vie myös paljon aikaa. Kuitenkin Marcus kertoo saaneensa tanssista kivan ammatin. Hänen mielestään tanssissa parasta on kun näkee itsessä kehittymistä, ja kun pääsee esiintymään. Hän toivoo esiintymisensä herättävän myös muissa jonkinlaisia tunteita tai ajatuksia, ja kun näin käy, on sekin hänen mielestään yksi tanssin parhaita puolia.


kuva: Mirkku Merimaa
kuva: Mirkku Merimaa


Marcus sanoo kokeilleensa melko paljon erilaisia koreografioita, ja hänen mielestään kaikissa tavoissa tehdä on omat hyvät puolensa. Soolossa on kiva, kun voi tehdä siitä tosi oman tyylisen, ja duetossa taas on hauska haastaa toista, ja koittaa saada yhdessä tanssiminen näyttämään hyvältä. Sama pätee ryhmäkoreografioihin. Vähän kummallisempiakin asioita on tullut kokeiltua, kuten ryhmässä tanssimista keskellä Kamppia, vieläpä ilman musiikkia. Sitä Marcus ei kuulemma koskaan tekisi uudelleen. Tietynlainen tanssi, kuten baletti, kuuluu hänen mielestään vain lavalle, jolloin siihen saadaan musiikit ja valot, ja siitä tehdään kunnon näytös. Koreografiat ovat joskus sisältäneet myös huutamista tai puhumista lavalla. Marcuksen mielestä parhaita ovat teokset, joissa pääsee antamaan itsestään kaiken ja haastamaan itseään. "Se voi olla jonkun baletin pääroolista ihan nykynumeroon, sillä ei sinänsä ole väliä." sanoo Marcus.

Mitä terveisiä haluat lähettää niille, jotka haaveilee tanssin ammatista?

"Tanssista saa mitä mielenkiintoisimman uran ja tapaat älyttömän hyviä tyyppejä. Vaan sinä itse päätät minne maailmalle menet ja miten pitkälle haluat menestyä. Tanssin ammatissa parasta on se että luovuuutta saa käyttää laidasta laitaan. Koreografian tulkitseminen ja kehittäminen on se paras osuus ja prosessi. Tanssin alalla on paljon hyviä ja huonoja hetkiä joten asenne on yksi tärkeimmistä työkaluista. Ala on vaativa ja monipuolinen joten oman mielen ja vartalon huoltaminen on tärkeää. Pitkälle pääsee varmasti kun muistaa olla kärsivällinen, ahkera, joustava ja yleisesti utelias. Onnistuminen kantaa menestystä ja epäonnistumisista oppii parhaiten."

Minkä takia teitä kannattaa tulla katsomaan Ballet Finlandin 10 vuotis juhlagaalaan? 

"Gaala on erityinen ilta ja täynnä erilaisia teoksia. Olemme tanssijoina pitkään olleet jo yhdessä joten meille tämä on hyvin koskettava ilta myös. Katsoja pääsee kokemaan eri tunnetiloja sillä jokainen teos kertoo oman tarinan. Teos herättää omasta elämästään muistoja mieleen. Jokainen teos koskettaa ja uskon että pois lähtiessä jokaiselle on jäänyt hyvä tai haikea mieli."


Omia kokemuksia

Ammattitanssijoiden harjoittelun seuraaminen oli mielenkiintoinen kokemus, josta sain myös itse paljon irti. Harrastan itse nykytanssia, ja ammattilaisten seuraaminen on aina todella kiinnostavaa. Koreografiaa oli hauska katsella, ja tarinaan pääsi myös hyvin mukaan. Tansijoiden haastattelu toi uusia näkökulmia ammattiin ja lajiin itsessään, ja oli kiinnostavaa kuulla siitä tarkemmin. Kaiken kaikkiaan tosi mukava kokemus!

Maija, tet-harjoittelija


kuva Marcuksesta taustalla: Photographybyash

Näet Marcuksen ja paljon muuta Aleksanterin teatterissa 19.11.2019 Ballet Finlandin 10 vuotis juhlagaalassa.