Arjen valinnat kuntoon!

05.04.2019

Suurin osa päivän liikkeestä tapahtuu arkisissa tilanteissa tai sitten ei, se on sinusta kiinni. Kun sulla on valinnan paikka, otatko ne portaat vai liukuportaat, kun valitset, pyöräiletkö töihin vai menetkö autolla tai kun mietit, lähdetkö kävelylle vai katsotko uuden jakson lempisarjaasi, on sinulla samaan aikaan avain parempaan kuntoon ja riski aiheuttaa itsellesi hallaa.

Arkisia valintoja, niitä on niin paljon, ettei perässä meinaa pysyä!! Kaikki mahdollinen niin kauppojen loputtomien valikoimien läpi luovimisesta työ- ja harrastusmatkojen taittamiseen ovat läsnä arjessasi. Joskus valintojen miettiminen tuottaa päänvaivaa ja tuntuu, että ''oikeiden'' valintojen tekeminen vie tarpeettoman paljon omaa energiaasi, mikä voi osaltaan johtaa sua menemään sieltä mistä aita on matalin, vaikka korkeamman aidan yli loikkaaminen olisikin sinulle niin fyysisesti, kuin henkisestikin parempi. Mistä sitten löytää intoa ja puhtia tehdä terveellisempiä valintoja arjessasi? Noh, ensinnäkin on syytä miettiä mikä on sinulle hyväksi, joten mieti seuraavia:

Täysjyväinen ruisleipä VS vaalea sämpylä
3 km matka polkupyörällä VS 3 km autossa istuen
Aikaisin nukkumaan VS pikkutunneille asti Netflixin katsominen


Mitähän se sun mututuntumasi näistä sanoo? Mulla ois fiilis, että terveellisemmät arjen valinnat löytyvät yllä mainittujen vasemmasta laidasta, toivottavasti sulla on sama fiilis! 

On kuitenkin ihan luonnollista, että aina ei jaksa mennä parasta väylää, jos se vie sulta enemmän resursseja eikä yksi tai kaksi vaaleaa sämpylää viikossa tuhoa vuosien aikana saavutettua terveyttä, mutta jos terveemmät elämäntavat ovat tuo poikkeus eikä toisinpäin, lienee syytä katsoa itseään peiliin ja miettiä miksi kannattaa tehdä terveellisempiä valintoja. 

Tässä muutama syy monista valita terveellisemmin:

-Parempi jaksaminen arjessa kavereiden, perheen ja työn parissa

-Parempi kunto ja terveempi keho

-Parempi itsetunto

-Hyvät päätökset ruokkivat uusia hyviä päätöksiä


Niin arkiset valinnat ettei niitä edes ajattele vaikuttavat merkittävästi jaksamiseesi ja minäkuvaasi! 

Kun valitset fyysisesti raskaamman valinnan helpomman ollessa saatavilla, tuet tulevaisuuden minäsi jaksamista ja toimintakykyä. Arkiset askareet ovat [toivottavasti] suuri osa päivittäistä aktiivisuuttasi ja siksi näillä valinnoilla on paljon kauaskantoisia seurauksia. Suuresta määrästä pieniä asioita kasvaa jotain valtavaa, tee valintasi niin, että ne pienet asiat ovat sinulle hyväksi.

Mutta jos kauaskantoisuus ei vielä motivoi sua pistämään parastasi näiden arkisten valintojen kanssa, niin pistäpä seuraavat faktat korvasi taakse. Kun aloitat päiväsi aktiivisesti kävelemällä tai polkemalla työmatkasi joko osittain tai kokonaan, tunnet olosi virkeäksi ja aikaansaavammaksi, kuin jos päädyt kohteeseesi passiivisesti. Sama pätee kun tulet kotiin aktiivisempaa valintaa mukaillen: jaksat työpäivän jälkeen panostaa myös kotona niin perheen ja ystävien kanssa ja kotiaskareisiinkin löytyy kauan sitten kadonnutta puhtia. Pidä siis kroppa liikkeessä ja hyvä fiilis seuraa pian perästä.

Aktiivinen arki auttaa myös kehoasi palautumaan treenistä, kun pienellä liikkeellä saat supistuneet lihakset takaisin lepopituuteensa nopeammin. Tämän lisäksi myös painonhallinta helpottuu, kun lisäät aktiivisuuttasi arkisilla valinnoilla ja kulutat enemmän. Hyvää arkisesta liikkeestä löytyy myös pääkopalle, kun esimerkiksi kävellessä voit pohdiskella huomattavasti paremmin, kuin ratissa, jossa fokuksen kuuluisi olla liikenteessä, eikös? Eikä pidä jättää huomiotta aikaisemmin mainitsemaani hyvää fiilistä, joka liikunnasta tulee, vaikkakin arkisesta perusliikkeestä. Liike on liikettä!

Kun sulla siis tulee seuraavan kerran vastaasi valintojen maailma, jossa valittavina ovat vaihtoehdot joista toisen tiedät paremmaksi vaihtoehdoksi niin kehosi kuin mielesi kannalta, niin mitä päätät? Mä annan sulle haasteen: valitse se ''parempi'' vaihtoehto, vaikka se vaatisikin enemmän työtä. Mä kannustan sua siihen!!


Aktiivisemman arjen puolesta

Sinun valmentajasi Ville-Mikko Kinnunen

Liity nyt Ulpustudion jäseneksi ja saat sisäpiirin vinkit kohti parempaa elämänlaatua. Onnistutaan yhdessä!