Arkiruokailu on ravitsemuksen perusta - varsinkin nyt

28.04.2020

Mitä ideaa on ravitsemuksella? Mulle se ravitsemuksen idea on voida hyvin. Näyttää hyvältä. Jaksaa. 

Kun ravitsee kehoa sisältä oikein, se näkyy myös ulospäin. Mulle on tulossa koira ja yks asiakas kertoi mulle kuinka sillä on suuri merkitys mitä koiralle syöttää ihan jo senkin takia, että kun pitää kerätä niitä jätöksiä ulkoa, niin on paljon kivempaa kerätä sellainen kiinteä pökäle kuin jotain muuta. Niinpä. On tärkeää että syöttää koiralleen oikeeta ruokaa. Ja on tärkeää syöttää myös itselleen oikeeta ruokaa. 


Älä sabotoi omaa jaksamista syömällä kurjasti. 

Haluutko pienen testin? 
Hyvä, ota nyt kynää ja paperia esille ja tee seuraavat tehtävät: 

1. Kirjoita ylös mitä sä söit eilen ja tänään. Mitä sä söit aamulla, lounaalla jne.. Kaikki mahdolliset suupalat ja mielellään myös juomat. 

2. Sitten tarkastele jokaista ateriaa / välipalaa erikseen. Kuinka monta väriä niissä on per ateriointikerta? 

3. Pohdi minkälaisella aikataululla sun ruokailut / välipalat kulki. Kuinka monta tuntia oli minkäkin ateriointihetken välissä. 


1. Jos sulla oli päivän aikana 3 syömiskertaa tai mieluummin jopa enemmän, niin hyvä! Saat multa 10 pistettä. Siitä se lähtee. Syödään monta kertaa päivässä. 

2. Jos sulla oli 5 eri väriä jokaisella aterioinnilla / välipalalla, niin saat papukaija merkin. 

Jos sulla oli 3 eri väriä jokaisella aterioinnilla / välipalalla, niin saat  puolikkaan papukaija merkin (huom irtokarkkien eri värejä ei lasketa tässä). 

Värikäs ruoka kertoo monipuolisuudesta. Syö sateenkaari päivässä, syö viittä eri väriä jokaisella aterioinnilla. Ei ole yhtä ravintoainetta joka on ylitse muiden, vaan kokonaisuus ratkaisee. Kaikilla meillä on inhokkeja ja mielittyjä ruokavaliossa, mutta kun pystyy syömään vähän sekä että, niin tekee itselleen ison palveluksen. Hedelmissä on eroja, kasviksissa on eroja, marjoissa on eroja. Jos nappaa aina vaan perus salaattia, banaanin ja mustikoita, niin monipuolisuus kärsii. Sen sijaan jos joskus ottaa perus salaatin tilalle pinaattia tai lehtikaalia, tutustuu muihinkin hedelmiin ja nauttii marjoistakin monipuolisemmin, ollaan jo seuraavalla tasolla. Jos vaihtoehto on banaani tai ei mitään, niin ota banaani. Se on jo hyvä alku :)

3. Jos sun ruokailut / välipalat oli 2-4 tunnin välimatkojen päässä toisistaan, niin saat ison tähden. 

Kerran päivässä syöminen ei ole ihmisen luonnollinen rytmi. Kun verensokeri pysyy tasaisena, jaksaa paremmin aamusta iltaan ja välttää ahmimisen. Syö siis usein ja laadukkaasti. Muista sopivat annoskoot. 

Tästä tehtävästä maksimipistemäärä oli siis kymmenen pistettä, papukaijamerkki ja tähti. Mikäli keräsit koko potin, voit todeta että hyvin menee. Jos saldo oli laihempi, niin pohdi mikä olisi pienin asia millä voisit parantaa omaa ateriointia. 


Järkevä syöminen ei ole vain sitä että olisi tyytyväinen omaan peilikuvaan ja mahtuisi kesävaatteisiin. Järkevä syöminen on sun kehon arvostamista. Se on hyvän polttoaineen antamista sun keholle ja osa sun päivittäistä rutiinia. Pidä hyvästä meiningistä kiinni myös poikkeustilanteessa. Älä anna periksi nyt. 


Jokapäiväiseen elämään kuuluu kunnon ravitsemus ja hyvä ruoka. Huonosti syömällä vain lisäät oman kehosi stressiä ja pahaa oloa. 

Vähän syömällä paino putoaa ja teho - voima suhde paranee?!

-Kun syödään liian vähän, homma voi toimia pari viikkoa, mutta sitten tulee ongelmia.

-Stressin määrä kasvaa kun pitää toimia aliravinnolla

-Voi syntyä tulehdustilaa

-Hormonaalinen toiminta laskee

-Suorituskyky heikkenee

-Keho ei toimi

-huom! Liian vähäinen syöminen aiheuttaa helposti sen että lihasmassa pienenee, tehot putoaa, mutta rasvamassa kasvaa.


Eli, mikä on tärkeää?


-Syö riittävästi
-Syö oikeita ravintoaineita eli oikeeta ruokaa


Syömällä proteiinia lihakset kasvaa?

-mikään yksittäinen makroravinne ei ole ylitse muiden

 • Proteiini on toki tärkeä
 • Proteiini ei silti ole ykkönen
 • Jos syödään liikaa proteiinia, se vain kuormittaa elimistöä!
 • Eläinkunnan tuotteissa parempi aminohappokoostumus parempi, jos syö pelkkiä kasvikunnan tuotteita, pitää syödä enemmän ja monipuolisemmin

Rasvaa pitää välttää koska se on epäterveellistä? Ööööö...

 • Elimistö tarvii rasvaa, solujen rakennusaineeksi, solujen uusiutumiseen, hormonaaliseen toimintaan
 • Rasvan laatu ja määrä pitää olla oikeanlaista
 • Hyvä rasva-aineenvaihdunta tulee, kun elimistö saa tarpeeksi rasvaa.
 • Rasva on hyvä energianlähde
 • Keho pitää opettaa käyttämään rasvoja (tämä tapahtuu luonnollisesti kunhan ruokavalio ei ole liian rasvaton)
 • Rasvaa tarvitaan solujen rakennusaineeksi ja energiantuottoon. Rasvan mukana saadaan myös rasvaliukoisia vitamiineja (A, D, E) ja välttämättömiä rasvahappoja.
 • Pehmeää, hyvää, tyydyttymätöntä rasvaa on runsaasti kasviöljyissä (paitsi kookos- ja palmuöljyssä), pähkinöissä, mantelissa ja siemenissä, pullomargariineissa, pehmeissä rasiamargariineissa, avokadossa ja kalassa.


Terveellisillä elämäntavoilla ei ole viimeisiä käyttöpäivämääriä!

Halauksin Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan Koreografi

HALUATKO KOKEILLA VALMENNUSTA?