Elääkö sussakin pieni tunnesyöppö?

25.08.2018

Yksi meistä syö suruun, toinen iloon, kolmas tyhjään oloon ja neljäs ajanvietteeksi. Kuulostaako tutulta? Kun on semmoinen "pikkunälkä", ettei tarvitse syödä oikeesti, mutta sit kuitenkin tekee jotain mieli. Moni meistä tietää miten pitäisi syödä, mutta silti se on jotenkin todella hankalaa... Syömisen pitäisi olla hauskaa, rentoa ja nautinnollista, mutta jotenkin siitä on muodostunut meille iso ongelma. 

Yli 80 % tuntee syyllisyyttä syömisestä

Huh. Toi on iso luku. Syöminen ja ruoka on koko ajan läsnä meidän arjessa, halusi sitä tai ei. Ihminen kun ei toimi ilman ravintoa. Tunnesyöminen johtuu usein nälästä. Moni meistä syö päivän mittaan aivan liian vähän ruokaa ja lopulta kroppa vaan janoaa niitä herkkuja, koska nälkävelka on liian suuri. 

Kun herkuttelu on tapahtunut, ei syyllisyyden tunteesta ole juurikaan hyötyä. Siitähän jää vain karmea jälkimaku. Kun herkutellaan, niin herkutellaan kohtuudella ja hyvällä omalla tunnolla. Jos herkuttelua taas tapahtuu turhan usein, on syytä pohtia miksi näin on. Kun alkaa tiedostamaan omia syitä herkuttelulle, on sitä myös helpompi pyrkiä saamaan aisoihin. Ehkä keksiä sijaistekemistä asialle. Olla ostamatta herkkuja kaappiin. Elämään kuuluu erilaiset tunteet ja niiden hallitseminen. Ehkä herkuttelukin on osa niitä tunteita? Ohimenevä tunne, jota voi oppia hallitsemaan. 

Keinoja vähentää napostelua

Aloita hyvin. Aloita runsaalla aamiaisella. Syö tarpeeksi. Syö laatua. Säilytä päivän aikana ateriarytmi. Ei liian pitkiä taukoja aterioiden väliin. Riittävästi proteiinia, hyvää rasvaa, hiilihydraatteja ja kuitua. Mieti ennen herkuttelua, tuleeko sen jälkeen syyllinen olo? Jos vastaus on kyllä, pystytkö jättämään herkut väliin? Käy kylläisenä kaupassa, niin tekee vähemmän mieli herkkuja. Pyri selvittämään napostelun syy. Mistä napostelu johtuu. Seuraavalla kerralla kun meinaat napostella, pysähdy ja mieti ensin hetki, miksi? Jos herkkuja nyt sitten tulee syötyä, niin mitäs sitten? Jos ruokavaliosi on enimmäkseen terveellistä ja hyvää, eikä herkuttelu ole kuin satunnaista toimintaa, niin se on silloin ihan täysin ok. 

Keskity ruokavaliossa siihen mitä siihen voi lisätä, ei poistaa.  

Ulpu Puhakka

Haluatko apua pysyvään elämäntapamuutokseen tai painonhallintaan?

Ota yhteyttä ulpustudio@gmail.com tai 040 7218478