Elämää vaa'alla ja ilman

10.04.2019

Olin salilla ja siinä joku kävi vaa'alla ja kysy sen jälkeen multa tiiänköhän onko se toimiva/näyttääkö se oikein. Siihen totesin että oikeastaan ei ole täyttä varmuutta, sillä en ikinä käy itse vaa'alla. Siihen hän totesi, niin että eihän sun tarvii kun oot niin hyvännäkönen. Hieman hämmentyneenä vastasin, että mun mielestä kyllä kenenkään ei välttämättä tarvitsisi käydä vaa'alla. Hän taas vastasi, että vaa'alla käymällä näkee pysyykö paino samassa vai syökö liikaa. Mä taas totesin että näkee ja tunteehan sen saman myös vaatteista ja omasta fiiliksestä. Ei keskusteltu aiheesta enempää, mutta jäin vielä pohtimaan asiaa, sillä työssäni vaaka on työkalu monen asiakkaan tavoitteiden edistämiseksi. Ja kaikki mun asiakkaat on hyvännäkösiä, sillä ei ole mitään tekemistä sen vaa'an tai painon kanssa.

Mun asiakastyössä vaaka on usein oiva apuväline seuraamaan esim miten painonpudotus onnistuu. Riippuen tapauksesta punnitus tapahtuu yleensä kerran viikossa tai kerran kuukaudessa. Sit jos mitään ei tapahdu, niin se on aina hyvä hetki pohtia tehdäänkö oikeita asioita, mutta vaaka ei ikinä ole ainoa mittari! Nyt yhdellä mun asiakkaalla oli tippunut paino 2kg kahdessa kuukaudessa, mikä on ihan super hieno tulos, sen lisäksi vyötäröltä oli kadonnut senttejä 3. Eli ihan huikeeta! Lukuinahan nämä ei kuulosta mitenkään maata järisyttäviltä, mutta AINA kun halutaan pysyviä tuloksia, on pyrittävä pitkäjänteiseen työskentelyyn! 6kg puolessa vuodessa on yleensä se tahti mitä mä omille asiakkaille suosittelen. Mitä pienempi aloitus paino, sitä hitaampaa homma on.

Mä itse en käy ikinä vaa'alla, koska mua ei vaan kiinnosta seurata mun painoa. Sillä ei ole mulle merkitystä. Ne kerrat kun on joutunut johonkin tilanteeseen että paino pitäisi tietää on toki sattunut pieniä kömmähdyksiä. Esim Thaimaassa sukeltaessa arvioin painoni väärin ja sitten sukelluksen aikana piti ottaa muutama kivi pois painovyöstä, kun tää neito painu sinne pohjaan vähän turhan nopeasti. Joskus joutunut nukutukseen, missä myös olisi pitänyt paino tietää ja siinä sitten 10 kilon haitarilla sitä arvioitu.. Onneks muutaman vuoden välein on kuitenkin tullut vastaan se lääkärin tarkastus, jossa välillä tsekataan paino. Se on ihan ok, mutta taas mä en stressaa siitä, vaan se on vaan yks juttu muun tarkastuksen ohessa. Mut tääkin on vaan mun tapa toimia. Sit mä tunnen myös ravitsemusterapeutin, joka itse käy joka ikinen päivä vaa'alla. Se on sille sellainen normaali arkirutiini. Taas ihan fine. Mutta heti jos se vaa'alla käyminen saa sut huonolle tuulelle ja myrtsiksi, niin mun mielestä on ihan turhaa käydä katselemassa sitä joka päivä. Sä et tee sillä tiedolla mitään. Eikä painonpudotus ikinä tapahdu sitä vauhtia, että sitä pitäis päivittäin seurata. 

Ja hei - myös painonpudotus voi onnistua käymättä vaa'alla kertaakaan. Pitää vaan tehdä oikeita asioita. Jos haluaa olla varma edistyksestä, niin ottaa vaikka mitat itsestä. Jo pelkästään vyötärön mitta kertoo sinulle, oletko tavoitearvoissa vai et. Mikäli haluat tarkistaa asian, ota mittanauha esille ja suorita vyötärön ympäryksen mittaus:

Vyötärö: mitataan seisten. Mittauskohta on kyljissä alimman kylkiluun ja suoliluun harjun (lonkkaluun harjun) puoliväli. Mittanauhan tulee olla vaakasuorassa (eli yhtä korkealla edestä, takaa ja sivuista), tarkista peilin tai kaverin avulla. Mitattaessa paino tulee olla molemmilla jaloilla. Mittaa vyötärö kolme kertaa, jotta voit olla varma mittaustuloksesta. Mitattaessa mittanauha ei saa kiristää eikä olla liian löysällä.

Tavoitearvot:

Miehet <94

Naiset <80

Kansainvälisessä kirjallisuudessa merkittävänä vyötärölihavuuden raja-arvona naisilla käytetään arvoa 88cm ja miehillä 102cm (luvut perustuvat tuumina mitattujen vyötärönympärysten tasalukuihin 35 ja 40 tuumaa). Vyötärön ympäryydessä henkilön pituus vaikuttaa niin vähän, ettei sitä tarvitse ottaa huomioon.

Minkä takia vyötärönympärys on hyvä mittari?

Painoindeksi on kaikkialla maailmassa käyttöönotettu tapa painon ja pituuden suhteuttamiseksi toisiinsa. Mutta painoindeksi ei sellaisenaan sovi esim poikkeuksellisen lihaksikkaiden, vanhusten ja lyhytkasvuisten arviointiin. Kehon koostumus ei vaikuta painoindeksiin, joten tulokset liioittelevat lihavuutta lihaksikkailla ja vähättelevät lihavuutta vähemmän lihaksikkailla henkilöillä. Painoindeksi voi osoittaa normaalipainoa tai lievää ylipainoa yli puolella niistä joiden rasvaprosentti onkin liian suuri. Normaalin painoindeksin rajat on samalla tavalla sopimuksenvaraiset kuten esimerkiksi verenpaineen rajat. Rajat on valittu sillä perusteella, että alueella kuolleisuus on pieni. Vyötärön ympärysmitta puolestaan kuvaa keskivartalolle kertyvää liikarasvaa. Keskivartaloon kertyvä rasva on vatsaontelon alueelle ja sisaelimeen kertyvää rasvaa, joka on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa kuin lantiolle ja reisiin kertyvä rasva. Siten se on vaarallisempaa terveydelle.

Loppujen lopuksi sekä vaa'alla käyminen, että kehon ympärysmittojen tarkkailu on molemmat hyviä apuvälineitä ja motivaattoreita oman terveyden ylläpitoon, parantamiseen ja tarkkailuun. Se kuinka usein tai harvoin niitä haluaa käyttää apuna, voi olla jokaisen oma henkilökohtainen valinta. 


Vaa'alla tai ilman - sinä päätät!


Terveisin Kehonhallinnan Koreografi Ulpu Puhakka

Avajais kuukauden tarjouksena pienryhmävalmennukset:


kuukauden treenit 1krt/vko = 60eur
kuukauden treenit 2krt/vko = 100eur
kuukauden treenit 3krt/vko = 150eur


kesäleiri 5pvä = 150eur


Kun ilmoittaudut toukokuun puoleen väliin mennessä, saat halutessasi kaupan päälle kattavan kirjallisen paketin ravitsemuksesta painonpudotuksessa. 


Kysy lisää ja ilmoittaudu
ulpustudio@gmail.com
040 7218478

Ulpustudion oma tila aukeaa 1.6.2019 - Selkämerenkatu 4, Ruoholahti Helsinki

Avajaistarjouksessa pienryhmät, varaa paikkasi nyt: 

Tule mukaan treenaamaan ja oppimaan uusia taitoja! Järjestämme valmennusta lapsille, nuorille ja aikuisille.


Temppukerho lapsille (7-9v.) keskiviikkoisin klo:14.30 - 15.30


Voimaharjoittelu nuorisolle (14-17v.) keskiviikkoisin klo:16.00 - 17.00


Voimaharjoittelua aikuisille keskiviikkoisin klo:17.30 - 18.45


Kehonhuoltoa aikuisille keskiviikkoisin klo:19.15 - 20.15


Kehonpainoharjoittelua aikuisille maanantaisin ja torstaisin klo:19.15-20.30 (tunnilla harjoitellaan myös taitoja - mm. käsinseisontaa, leuanvetoa ja muscle uppia)


Showtanssia aikuisille tiistaisin klo:18.30-20.00


Nuorison kesäleirit heinäkuussa (12-15v.)
ma-pe klo:10-15.30