En ole oppinut asioita väärin - vaan eri tavalla!

07.10.2019

Tossa viikonloppuna oli ohikiitävä pukuhuonekeskustelu, jossa joku totesi että nyt laitettiin taas tekniikkaa uusiks ja tänkin mä oon oppinut aikaisemmin ihan väärin. Siihen mä totesin heti, että ei sitä välttämättä ole oppinut asioita väärin, vaan eri tavalla. Monella valmentajalla, opettajalla ja ohjaajalla on oma logiikka miksi opettaa tekniikkaa/liikkeitä niin kuin opettaa, kuuntele ensin filosofia tekniikan takana ja kokeile, ennen kuin tuomitset jonkin vääräksi. 

On olemassa eri tapoja, eri koulukuntia 

Eli ensinnäkin, monissa lajeissa on eri koulukuntia. Toiset tykkää tehdä liikkeen näin ja toiset noin. ESIM. baletissa on venäläinen, ranskalainen ja tanskalainen tapa tehdä asioita. Salimaailmassa on hyvinkin erilaisia tapoja toteuttaa eri liikkeitä. Esim kulmasoudun voi halutessaan nostaa polvista navan yläpuolelle, mutta jos on tapana nostaa hartioita ylöspäin, niin ehkä kannattavampi tapa on liu'uttaa tankoa pitkin reisiä, niin saa ehkä helpommin pidettyä hartiat alhaalla. Ja sit jos on edistynyt treenaaja, niin ehkä tekee yhden harjoitusperiodin yhdellä tavalla ja toisen harjoitusperiodin toisella tavalla. Crossfitissa tehdään usein painonnostoliikkeitä vähän omalla tavalla, koska tavoitteena on tehdä nopeasti monta toistoa, kun taas painonnostossa tavoitellaan vain mahdollisimman isoa yhteistulosta kahdessa eri nostolajissa, niin tekniikka nostaa mahdollisimman iso kuorma ylös pari kertaa voi erota siitä että nostaa 10 kertaa mahdollisimman nopeasti. 

Ei ole ehdotonta oikeaa

Mun mielestä monessakaan asiassa ei ole ehdotonta oikeeta. Tietty jos puhutaan esim soutulaitteen tekniikasta, niin siinä nyt ei oo hirveän montaa vaihtoehtoa miten pääsee nopeiten eteenpäin. Mutta koska esim lyhyempi ihminen "häviää" välityksissään pidemmälle ihmiselle, niin ehkä sen lyhyemmän kannattaa vetää sitä kapulaa vähän ylemmäs kuin sen pitkän, jotta se sais aikaseksi mahdollisimman pitkän vedon. Kyykkytekniikassa tapoja on niin monta kuin on kyykkääjääkin. Se kuinka leveällä tai kapealla jalat on, on paljon kyykkääjän liikkuvuudesta kiinni. Toki jos jalat leviää hirmu leveälle, niin painopiste on kauempana lantiosta ja tekniikka alkaa siirtymään sumo kyykyn puolelle, mutta esim mulla nilkan liikkuvuuden takia kyykkään varsinkin valakyykyssä mieluummin vähän leveämmällä asennolla. Sit tietysti osa fysiologiasta vaan menee niin että jonkun lihaksen aktivoiminen ei ole mahdollista jos vaikka hartia ei ole oikeassa asennossa ja silloin se tekniikka on aika ehdotonta että sen nyt vaan pitää olla niin. Mutta kaikki tällaiset ehdottomat tekniset asiat on aina perusteltavissa. Ja jos joku vaan sanoo että nyt tehdään näin ilman perustelua, niin sit sen voi mun mielestä kyseenalaistaa. 

Hyvä valmentaja kouluttautuu säännöllisesti

Miten mä ohjasin 5 vuotta sitten, miten mä ohjaan nyt - on ihan eri. Nyt pitäiskin varmaan tehdä gallup mun pitkäaikaisille asiakkaille, onko ne ite huomannut, mun tekniikkaohjeistuksissa eroa... Sillä mä kyllä olen. Monissa asioissa olen nykyään eri tavalla ehdoton. Onko sitten syynä että oma selkä kipuili ja joutui miettimään monia teknisiä juttuja uudestaan, vai onko syynä se että käyn itse jatkuvasti imemässä vaikutteita eri koulutuksista, eri lajeista ja oppimassa eri valmentajilta niiden näkökulmia. Silloin kun mä olen itse valmennettavan roolissa, mä pyrin tekemään niin kuin sanotaan. Samalla siinä voi vertailla omaa näkemystään uuteen, tehdä pientä plus miinus listaa teknisistä eroista.  Ja valita tietty parhaimman! 

Hyvä valmentaja kehittyy valmennettavan mukana. Samalla tavalla kuin valmennettava kehittyy, samassa vauhdissa pitäisi kehittyä valmentajankin. Onhan se nyt eri asia jos on seurannut ihmisen liikkumista 20 vuotta tai sit jos on seurannut sitä 5 vuotta.


Vaikka mä itse ihannoinkin monia valmentajia, jotka on ihan ehdottomia omasta linjastaan, kyllä mä samalla vähän pelokkaasti niiden valmennuksiin lähtisin. Välillä musta on nimittäin ihan tosi nastaa pohtia kollegojen kanssa miksi joku tehdään näin ja miksi joku opettaa näin. Parhaimmillaan siinä tajuaa useamman ajatuksen hyvät puolet ja se mahdollistaa rikkaamman valmennuksen. 


Monella tavalla voi päästä suunnilleen samaan lopputulokseen. Jos ei hajota matkan varrella omaa kroppaansa, niin sanoisin että go for it. 

Ihanaa treeniviikkoa! 


Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan Koreografi

Uusi ryhtivalmennus alkaa marraskuussa! 

Hae hyvä ryhti jouluksi kotiin

Ryhti on ihmisen käyntikortti. Se miten kuljet elämässäsi, vaikuttaa mielialaan, kehon toimintaan ja ensivaikutelman antamiseen. Jo asennon korjaaminen stressaavassa tilanteessa voi maagisesti helpottaa oloa. Kulkeminen hyvässä ryhdissä voi saada oman olon tuntumaan lumoavan kauniilta.