Enemmän irti treenistä

10.09.2019

Kuten moni tietää mä oon toiminut useamman vuoden ryhmäliikuntaohjaajana, mikä tarkoittaa sitä, että monenlaista erilaista jumppaa on tullut tehtyä vuosikausia. Mun cardio kunto onkin varmasti ollut vertaansa vailla, erilaisia jumppamaratoneja kun on tullut vedettyä ja tanssitunteja vispattua, mutta voimatasot eivät ryhmäliikuntaohjaus vuosien aikana juurikaan muuttuneet. Leuanvedot eivät tuntuneet edistyvän, eikä kyykkyasento parantunut. Ihan tuntuu melkein jopa naurettavalta, miten ryhmäliikuntatunnilla jouduin ilmoittamaan asiakkaille että mun kyykky ei nyt mene tästä enempää alaspäin, mutta olis hyvä jos SÄ kyykkäisit pepun sinne polvikulman korkeudelle. Edelleenkin mainitsen asiakkailleni, että mun kyykky ei ole paras mahdollinen, mutta oikeissa olosuhteissa, hyvin lämmiteltynä ja paikat auki tilanteessa mä pystyn kyykkäämään jopa syväkyykkyyn asti. Ja kuormakin on muuttunut parikymmentä kiloa painavemmaksi kuin aiemmin. Miten? 

Sitä vois kuvitella että balettitanssijan grand plie taipuis tangon alle kyykkäämään ihan yhtä mallikkaasti, mutta näinhän se ei mee. Moni valmentaja ei oo tajunnut, että vaikka mun notkeus riittää tekemään ylispagaatteja ja kehonhallinta on ihan hyvällä tasolla pirueteissa, ei mun nilkan liikkuvuus ole ollut riittävä flex suuntaan tangon alle, eikä keskivartalon ja selän voima ole riittänyt tangon kanssa kyykkäilyyn. Ja aika jännä juttu, että nämä eivät parantuneet edes ryhmäliikuntaohjaajan kengissä. Oikeastaan vasta kun Jukan innostamana innostuin painonnostosta ja Jukka otti mua valmentaakseen, aloin pohtimaan kyykkyasioita enemmänkin. 

Loppujen lopuksi mun kyykkyyn on vaikuttanut tosi paljon syväkyykky asennon handlaaminen, paremman asennon löytyminen tangolle, monipuolinen harjoittelu erilaisten kyykkyjen parissa, mutta IHAN yhtä paljon myös yläkropan voimatasojen kasvaminen ja keskivartalon uudenlainen hallinta. Mikä on tarkoittanut mulle monipuolisia raskaampia treenejä isommilla kuormilla, lyhyemmillä sarjoilla ja pidemmillä tauoilla. Se että mun yläkroppa on vahvistunut - tarkoittaa että mä saan paljon vahvemman asennon tangolle selkään. Se tanko ei enää pelkästään lepää siellä, vaan mun hartiat, kädet ja koko kroppa tekee töitä, mikä tarkoittaa, että selän asento pysyy paremmin kasassa kyykyn aikana. Pystyy menemään turvallisesti alas asti ja usein myös jaksaa nousta sieltä turvallisesti ylös. Ja tätä on vaikea harjoittaa ilman valmentajaa. Joten kiitos kaikille mua valmentaneille ja kanssatreenaajille, jotka on joutuneet spottaamaan mua kyykyissä. Tekee ihan tosi hyvää, että joku vahtii vieressä. (Mikäli se joku vaan tietää mitä sen pitää vahtia). 

Tanssijana on tottunut tekemään monta tuntia päivässä työtä omalla kehollaan. Sen takia mulla meni pitkään tajuta, että mikäli haluaa kehittyä voimaominaisuuksissa, on välillä vähemmän enemmän. Liian pitkä treeni ei enää kehitä vaan päinvastoin. Välillä enemmän onkin vähemmän. Laatu ja intensiteetti ratkaisee. Intensiteetti oli myös yksi asia mitä mun piti oikeasti opetella. Sitä kun luuli tekevänsä täysiä, vaikka ei tehnyt. Jos on tottunut liikkumaan kestävyyden puolella, on vaikea puristaa kaikkea irti muutamassa sekunnissa. Aikoinaan Lasse sparras mua nopeusvoiman harjoittelussa ja piru se oli mulle ihan sika vaikeeta. Luulet keskittyväs 100% mut sit sä vaan tajuut et ehei sähän pystyisit tekemään näitä toistoja vaikka 20, vaikka nyt pitäis saada vain 1-3 maksimisuoritusta. Mistä hitosta se voimantuotto tulee? No ei se välttämättä tuukkaan, sitä pitää harjoitella. Ei oo helppoo, mutta ah, vaikka se onkin ärsyttävää, se on myös kehittävää. Mikä ei tapa, se vahvistaa :D

Nyt tässä kun on tutkaillut omaa ja muiden treenaamista taas uusilla silmillä, niin sanoisin yleisesti, että suosittelen naisille yläkroppaan lisää voimaa ja uskallusta perusvoimatreeneihin. Eli lyhyempiä sarjoja, isompia kuoria, fiksumpaa tekemistä. Sen sijaan suurelle osalle miehistä toivoisin kattavampaa lämmittelyä ennen salitreenin aloittamista, paljon liikkuvuusharjoituksia ja keskittymistä ryhtiin. No itseasiassa toi ryhti juttu taitaa nykypäivänä olla ihan jokaisen meistä keskittymisen kohde.  Huomasin itsekin joogatessani, että piru on taas kierrot pienentyneet vaikka kuvittelen tekeväni kiertoja joka päivä. Ai niin, enhän mä niitä aina itse muista tehdä, kun ne onkin ne mun asiakkaat jotka kiertelee niiden rankaa :D


Sporttista viikkoa ja tehokkaita treenejä sinulle toivottaa:


Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan Koreografi

Täällä me treenataan joka viikko ja kehitytään - tutustu sinäkin pienryhmävalmennukseen! 

KEHONHUOLTOA KESKIVIIKKONA KLO:18.15-19.15

RYHMÄ ON SINULLE, JOKA HALUAT SAAVUTTAA TASAPAINOISEN KEHON MONIPUOLISELLA KEHONHUOLLOLLA.

VOIMAHARJOITTELUA TORSTAINA KLO:18.45-20.00

RYHMÄ ON SINULLE, JOKA HALUAT OLLA VAHVEMPI, KIINTEÄMPI JA SPORTTISEMPI.

KEHONPAINOHARJOITTELUA MAANANTAINA KLO:18.30-19.30

RYHMÄ ON SINULLE, JOKA HALUAT VAHVEMMAN YLÄKROPAN, OPPIA LEUANVEDON TEKNIIKKAA JA TUNTEA OLEVASI TIMMI JA TAITAVA.

"Seison omalla nimelläni ja kasvoillani valmennustuntien takana ja annan sinulle henkilökohtaisen takuun valmentajana ja yrittäjänä, että olet 100 % tyytyväinen"

Ulpu Puhakka - Kehonhallinnan Koreografi