Geenien takia lihava

03.03.2019

Oltiin ruokailemassa mun kollegan kanssa ja sit siellä työpaikkaruokalassa toisen osaston työntekijä pyysi tältä mun kollegalta, että voisko ne käydä salilla yhdessä treenaamassa. Mun kollega sitten vastas että joo, voidaan mennä, mutta kannattaa ehkä pyytää Ulpu mukaan, kun se on ammatiltaan valmentaja. Siihen tämä sitten totesi, että ei, kun mä haluaisin mieluummin saada sun kropan. Auts... Huvittavaahan tässä oli se, että mä olin suunnitellut tämän mun kollegan treeniohjelman ja valmentanut sitä siellä salilla jo kuukauden. Toki hänellä oli upea kroppa jo ennestään, mutta hän oli pyytänyt minulta apua sen muokkaukseen...

Kehonkoostumusta voi muokata, lihaksia voi muokata, mutta fakta on se, että meillä on tietyt geenit ja meidän vartalo näyttää tietyltä. Moneen asiaan voi vaikuttaa, mutta ihan kaikkeen ei voi. Joillekin on helpompaa saada lisää lihasta, toisille tarttuu kaikki ylimääräinen helpommin ja toiset pysyvät helpommin hoikkana. Yhdellä on pidemmät jalat ja toisella pidempi selkä. Kolmannella painopiste keskittyy enemmän alavartaloon, toisilla ylävartaloon. Joku on luonnostaan notkeampi, toinen taas rautakanki. Mun sukuja kun katsoo, niin äidin puolella ruumiinrakenne on... No sanotaanko että lihaa on luiden päällä, kun taas mun isän puolella ruumiinrakenne on sitten.. No sellainen vähemmän lihaisa... Lihavuutta tai laihuutta ei voi täysin laittaa geenien piikkiin, mutta on niillä paljon merkitystä.

Perinnöllisten tekijöiden vaikutus lihavuuteen on pienempi paljon liikkuvilla kuin liikkumattomilla. 

On tutkittu että perimä selittää n.25-40% painoindeksin vaihtelua. Lihavuus voi siis olla osittain periytyvää, mutta muilla tekijöillä ja omalla asenteella on myös todella iso osuus. Se miten vahvasti geenit määräävät painoa ja kehonkoostumusta on hyvin yksilöllistä ja lopulta esimerkiksi painonhallinnassa korostuu OMIEN ELINTAPOJEN valinnat. Kaikki laihtuvat, kun syövät oikein ja laatua, vaikka perimä hidastaisikin painonpudotuksen vauhtia. Toiset joutuvat tekemään enemmän hyviä valintoja, mutta jokaiselle se terveellinen kehonkoostumus on mahdollista saavuttaa. Ja jokaiselle ne hyvät valinnat on yhtä terveellisiä!

Omaan kehonkoostumukseen vaikuttaa hyvin paljon tavat, tottumukset ja liikkuminen. Esim joku meistä on oppinut että voi (tai pitää) syödä suruun, iloon tai stressiin. Jos kehonkoostumus on keikahtanut lihavuuden puolelle, on syytä tutkia omaa syömiskäyttäytymistään ja tunnistaa tunteiden johdattelemat tilanteet. Joku toinen taas on oppinut liikunnallisen ja aktiivisen elämäntavan, jonka avulla painonhallinta on helpompaa.

Samat geenit, jotka nykyään altistavat lihavuudelle, auttoivat ennen kestämään nälänhädän yli. Terveyden kannalta painoindeksin ei ole pakko olla välillä 18,5-25, mutta tärkeää on ettei paino hinaudu pikkuhiljaa vuosien myötä ylöspäin. Painon ei tule missään nimessä vaikuttaa heikentävästi kehon toimintakykyyn. Jos painon kanssa on ongelmia, yksi tärkeimmistä korjausliikkeistä on säännöllinen ateriarytmi. Mutta loppujen lopuksi ainakin yhtä tärkeää kuin tuijottaa kehon mittoja ja rasvaprosenttia, on huolehtia riittävästä lihasmassasta. Nykyään yhä useammin tapaa myös ihanteellisessa painossa kulkevia yksilöitä, joilla ei kuitenkaan ole paljon lihasta. Ja kuitenkin lihaksia tarvitaan jokapäiväisessä elämässä, niin liikkuessa kuin HENGITETTÄESSÄKIN. Voimaharjoittelu onkin suositeltavaa ihan jokaiselle, riippumatta henkilön iästä, painosta tai kehonkoostumuksesta. Osa esimerkiksi syövän aiheuttamista kuolemista arvioidaan johtuneen lihasten surkastumisesta. Lihakset kun toimivat hätävaraenergiana, mikäli ihminen joutuu esim vuodelepoon. 

Geenit eivät ole syy välttää liikkumista ja painonhallintaa

Fyysisellä aktiivisuudella ja liikunnalla on paljon merkitystä ihmisen toimintakykyyn läpi elämän. Liikunnassa vapautuvat endorfiinit edistävät jokaisen psyykkistä hyvinvointia. Aktiivisuus vaikuttaa positiivisesti myös vanhenevan väestön selviämiseen itsenäisesti ja elämänlaadun parantamiseen. Vahvat lihakset nivelten ympärillä myös antavat tukea nivelille ja auttavat kehonhallinnassa. Maailmassa on arviolta 2,1 miljardia ylipainoista. Lihavuus on kasvava kansanterveysongelma. Myös Suomessa yli puolet aikuisista on ylipainoisia. Huonot geenit eivät ole tuomio. Älä siis elä niin kuin se olisi. 


Liikunnasta on hyötyä minkä ikäisenä tahansa. Lajilla ei ole väliä, kunhan se on säännöllistä.  


Liikunnallista viikkoa, 


Toivottaa Kehonhallinnan Koreografi Ulpu Puhakka

Haluatko mukaan valmennukseen? 

Tee hyvä päätös ja ilmoittaudu mukaan! 

SE VOI ALKAA NYT!

ELÄMÄNMITTAINEN ITSESTÄ HUOLEHTIMINEN -
VALMENTAJINASI TOIMIVAT ULPU PUHAKKA SEKÄ VILLE-MIKKO KINNUNEN

LUE LISÄÄ JA JÄTÄ MEILLE YHTEYDENOTTOPYYNTÖ!