Haasteista tavoitteisiin

27.10.2018

Tämä on kolmas blogiteksti aiheesta "Terve toimiva keho ilman kipua kiitos!"

Neljän ajatuksen jackpot

Mun tärkeimmät neljä vinkkiä harjoitteluun on tässä:

  1. Näytä hyvältä
  2. Pidä keskivartalo kannatettuna
  3. Paina hartioita alas
  4. Käytä pakaralihasta

Ensimmäinen - näytä hyvältä

Jokainen liike on kaunis, kun se on tehty oikein. Jos miettii tanssiesitystä tai maailman parasta pikajuoksijaa, mikä niissä on usein yhdistävä tekijä? Mulle se on se, että se liike näyttää helpolta, vaivattomalta, hyvältä. Sama on liikunnassa. Kun juoksulenkki, takakyykky, maastaveto, askelkyykky tai hauiskäännös tehdään hyvällä tekniikalla, kehossa ei tapahdu mitään ylimääräisiä vänkyröitä, vaan se suoritus näyttää helpolta ja yksinkertaiselta. Ja se on se mihin mun mielestä pitäisi pyrkiä. Monet mun asiakkaat sanoo mulle, kun vedän esim ryhmäliikuntatuntia, että sun tekeminen näyttää niin kevyeltä ja helpolta, johon mä kyllä totuudenmukaisesti vastaan, että ehkä näyttää, muttei todellakaan ole. Ja se on jotain mihin mä haluaisin että yritetään pyrkiä. Näyttää hyvältä ja helpolta, mutta tuntuu vaikeelta ja siltä että nyt tässä tosiaan tehdään töitä. HUOM! Siinä vaiheessa kun esim. Halutaan kasvattaa lihasmassaa, niin toki ne viimeiset toistot sarjassa voi näyttää vähän vähemmän täydellisiltä, mutta ekat toistot pitää pystyä suorittamaan puhtaasti.

Toinen - pidä keskivartalo kannatettuna

Keskivartalo voi olla arjessa vähemmän aktiivisena kuin esim selän puolen lihakset.

Ja syyt mitkä vielä heikentävät keskivartalon lihaksia voi olla esim runsas istuminen, pituuskasvu, raskaus, seisominen epätasaisesti tai selän lihasten yliaktiivisuus. Miten vaikuttaa helposti? Tiedosta oma keskivartalo. Kulje ja situ ryhdissä. Kun esim seisot kaupan kassajonossa, pyri pitämään paino molemmilla jaloilla, sen sijaan että nojailet ostoskärryyn tai pidät painoa enemmän toisella jalalla. Kun liikut salilla, pidä vatsa kannatettuna. Tässä mä vertaan usein siihen tilanteeseen kun ollaan shoppailemassa uusia farkkuja ja se viimeinen nappi ei meinaa mennä kiinni ollenkaan. Onko sulla nyt se tilanne mielessä? Mitä sä teet?

  • Aivan, vedät vatsaa sisään. Se sama tilanne sulla pitäisi olla esim takakyykyssä. Kun taas usein kyykätessä se vatsa vaan pullahtaa ulos siellä pohjassa, jolloin se myös lisää painetta sinne selkään. Ja sama homma maastavedossa. Ja pystypunnerruksessa ja ja. 
  • MUTTA sitten on tietysti ihan eri asia jos treenataan painovyön kanssa. Silloin niitä vatsalihaksia taas pullistetaan vyötä kohti ja se puolestaan luo sen hyvän paineen suojaamaan rankaa. Mutta ilman vyötä - vatsaa sisäänpäin. Muista uusien farkkujen shoppailu.

Kolmas - paina hartioita alaspäin.

Kun meillä on elämässä stressiä, tai meillä on kiire tai keho väsyy, meidän automaattinen refleksi on nostaa hartioita ylöspäin. Mutta silloin kun ne hartiat nousee ylöspäin, niin itseasiassa meidän keskivartalo on heikompi, eikä me saada kehon ketjua toimimaan. Tässä vaiheessa sun omat ajatukset on kullanarvoiset. Eli jaksa muistuttaa itseäsi. Hartiat alas hartiat alas hartiat alas.

Muutaman kerran yks jos toinenkin asiakas on sanonu mulle, että kuule Ulpu, mä kuulen sun hokevan mulle päivittäin että nyt hartiat alas. Ja se on yks niitä asioita joita mä hoen mun asiakkaille tosi paljon. Mutta saman hokemisen takia mun asiakkailta on vähentynyt myös niska- ja hartiakivut. Ja lohdutuksena: ihan samoja asioita mä hoen myös oman pääni sisällä. Tietysti voi olla että sulle on kivempi jos saat vaihdettua mun äänen johonkin toiseen :D 

Eli paina hartioita alaspäin aina, varsinkin mitä väsyneempi olet. Voi myös auttaa siinä stressaavassa tilanteessa. Kokeile.

Sit taas jos siellä hartianseudulla on liikkuvuusongelmia, eikä niitä hartioita sen takia saa nätisti paikalleen, niin pitää ottaa vähän jumppaliikkeitä avuksi: Tässä kolme hyvää siihen tarkoitukseen -

  1. Keppi ylhäältä alas lapojen tasolle, pidä keskivartalo tiukkana
  2. Kuminauha edestä taakse suorin käsin, niin että venytys tuntuu sopivalta, ei repivältä
  3. Rullan, pallon tai pyyherullan päällä rintakehän avaus, nojaamalla korotuksen päälle

Neljäs - Muistuta pakaralihasta toimimaan 

Pakaralihas on iso hyvä lihasryhmä monessa liikkeessä. Se vastaa mm myös sun tasapainosta, se yhdistää sun kehon ketjua ja se auttaa rangan asennon pysymisessä hyvänä. Mutta se pakaralihas on myös helposti unessa, passiivisena taas koska me istutaan nykypäivänä sen päällä niin paljon. Ja sen vuoksi sitä pitää vähän herätellä. Muistuttaa sitä sen olemassaolosta ja kannustaa sitä toimintaan mukaan. Iso lihasryhmä, josta löytyy paljon kapasiteettia.

Tiedä mitä teet, tiedä mikä lihas on töissä ja muista pysähtyä, jos vastaan tulee vääränlaista kipua. Tsemppii treeneihin, pidä ajatus messissä!


Kehonhallinnan koreografi - Ulpu Puhakka


Ota yhteyttä ja jutellaan enemmän: 

ulpustudio@gmail.com

+358407218478