Hyvän ohjaajan ohjeet muistaa vuosienkin päästä ja ne tekee sun treenistä tehokkaamman

06.09.2019

Aikoinaan kävin usein Kaivokadulla Kirsin Bikram yogassa. Oli muuten tosi hyvä tunti, varsinkin talvella, kun mulla oli lonkat huonossa kunnossa, niin täytyy sanoa että se lämpö ja joogan yhdistelmä teki tosi hyvää. Sen lisäksi tykkäsin Kirsin tavasta vetää tuntia. Napakat ohjeet, ja jos joku ei seurannut ohjeita, niin niitä toistettiin uudestaan ja uudestaan. Kirsi puhui myös paljon miksi mitäkin liikettä tehdään, ja se on jotain mikä vetoaa muhun myös tosi paljon. Yritän itsekin nykyään perustella asiakkaille miksi mun tunneilla tehdään liikkeitä tietyllä tavalla ja miksi valitsin tänään nämä liikkeet sun treeniin. Toivon että se tuo uutta motivaatiota liikkeiden oikeaoppiseen tekemiseen ja myös fiilistä tehdä niitä liikkeitä mun treenien ulkopuolellakin.

Nyt vuosien jälkeen päädyin taas kokeilemaan Bikramia. Kaivokadun joogasalia ei ilmeisesti enää ole, joten Kirsin tunnille en päässyt, mutta suuntasin kohti Kamppia, Yoga Nordicin tunnille. Tunti oli ihan ok ja Bikramissahan toistetaan aina samoja asioita, joten jotakuinkin asanatkin olivat muistissa entuudestaan. Puuttumaan jäi kuitenkin Kirsin tarinat miksi esimerkiksi wind removing pose on on oikeasti niin tärkeä ja minkä takia ne kädet pitää ojentaa loppuun asti ja muutama muu tekninen "jäkätys". Omaksi ilokseni huomasin kuitenkin, että mun pää alkoi toistelemaan niitä Kirsin lauseita. Siinä vaiheessa kun tunnin ohjaaja oli sanonut omat lauseet, niin mun pää automaattisesti täytti puuttuvat aukot. Ja se oli aika magee fiilis. Tuli sellanen olo, et hei mähän saan tästä treenistä vielä enemmän irti, kun mä tiedän mitä tässä pitää ajatella. Taas huikean hyvä muistutus siitä miksi toisto on hyvä asia. Ja ohjeidenkin toistaminen on hyvä asia.

Mä itse oon todennut, että silloin kun pystyy itse opettamaan jonkin asian jollekin toiselle, niin homma alkaa olemaan aika hyvin hanskassa. Se on aika hyvä tsekkaus omaan tekemiseen myös, kun opettelee jotain uutta taitoa, niin yrittää mahdollisimman hyvin opettaa sen jollekin toiselle. Usein myös kun katsoo jonkun toisen tekemistä, niin tajuaa asioita uudella tavalla. Esimerkiksi yks mun lempi aiheista on hartioiden asettelu oikeille paikoille, niin vasta vähän aikaa sitten tajusin katsellessani muiden treenaamista että soutuunkin saa ihan erilaisen lähtövauhdin, kun pitää lavat myös palautusvaiheessa aktiivisessa asennossa. Tosi pieni juttu, mutta joka ainakin mun soudussa anto mulle hieman vahvemman vedon ja sitä kautta nopeamman vauhdin.

Aina välillä musta on hauskaa että joku mun asiakkaista huomauttaa, että Ulpu hei, mä kuulen sun äänen jo mun päässä kun mä meen tuolla vapaalla. Siellä sä huomauttelet että hartiat alas. Ja sit joku toinen kertoo kuinka se opetti taukojumpan sen työkavereillekin ja nyt ne tekee sitä yhdessä lounaan jälkeen. Siis ihan mahtavaa! Tällaista sen kiertokulun kuuluukin olla. 

Yhdessä vaiheessa mä en kyennyt käydä paljoo muiden ohjaajien tunneilla, koska mua ärsytti kun ne ei korjannu mun mielestä tarpeeks tai en ite ollut ohjeiden kanssa samaa mieltä. Nykyään osaan suhtautua rennommin ja ajattelen että mä oon jo niin hyvä, että voin testailla eri lähestymistapoja ja tekniikoita eri ohjaajien kanssa ja sitä kautta rakentaa vahvempaa omaa ammatillista näkemystä ohjauksesta ja liikkumisesta. 


Inspiroivia treenejä sinulle nyt ja tulevaisuudessa!  

Ulpu Puhakka - Kehonhallinnan Koreografi

Viritä kehosi uudestaan Ulpustudion KEHU tunnilla

Saavuta voimaa tukilihaksiin

Valmennusta hyvässä ja kannustavassa ilmapiirissä

Tasaa kehon puolieroja

Jaksa paremmin omassa arjessa

Työkaluja oman kehon hyvinvointiin

"Seison omalla nimelläni ja kasvoillani kaikkien valmennustuntien takana ja annan sinulle henkilökohtaisen takuun toimitusjohtajana ja yrittäjänä, että olet 100 % tyytyväinen"