Iällä ei ole väliä - kehittyä voi aina!

06.05.2019

Mua aina vähän harmittaa kun jengi valittaa että mä oon liian vanha ja ei tästä tuu mitään ja seli seli seli. Pulinat pois ja hommiin. Joka iässä on mahdollista kehittyä kunhan vaan tekee oikeita asioita. Liikunta ja voimaharjoittelu on paras anti age tuote mitä on olemassa. Hyvä harjoittelu kehittää koordinaatiota, tasapainoa ja voimaa, jotka ovat kaikki oleellisia toimintakyvyn ylläpitämisessä ja parantamisessa. Toimintakyvyn säilyttäminen liikkumalla on siis nuoruudenlääkettä parhaimmillaan.

Missä monella kuitenkin menee pieleen

Jengi tekee istumatyötä tai muuta hömppää huonossa ryhdissä. Työergonomia on pielessä. On sähköpöytä, mutta sitä ei käytetä. Ei malteta, ehditä tai osata pitää taukojumppaa. Ja sitten työpäivän jälkeen mennään treenaamaan salille siinä samassa huonossa ryhdissä. Ei osata pitää hartioita alhaalla, keskivartalo ei aktivoidu, pakarat on unessa kaikessa siitä istumisesta - kaiken tän seurauksena treenataan huonosti ja sitten mennään kotiin niin että niska ja hartianseutu on ihan jumissa ja selkään sattuu. Ei se liikunta auta jos suoritus menee pieleen. Just puhuttiin tänään eilen yhen asiakkaan kanssa, että onks parempi olla tekemättä kokonaan jos ei osaa tehä oikein... No riippuu toki tyypistä, mutta joissakin tapauksissa ehkä joo. Välillä ainakin vähemmän vois olla enemmän. MUTTA esim kävellä osaa kyllä kaikki. Joten lenkkarit jalkaan ja ulos. Tossua toisen eteen, siitä se lähtee.

Nuoruuden resepti

 • Hyvä ryhti arjessa
 • Riittävät tauot työpäivän aikana
 • Harjoittelu hyvässä asennossa
 • Harjoittelu tarpeeksi usein
 • Harjoittelun progressiivisuus
 • Harjoittelun monipuolisuus
 • Harjoittelua tukeva ravinto
 • Riittävä lepo
 • Hyvä fiilis

Sä oot niin nuori kun susta tuntuu ja sä vaikutat niin nuorelta kuinka ketterästi sun keho liikkuu

Liikunta ja hyvä mieli on paras nuoruudenlääke. Solujen vanhenemista voi tutkitusti hidastaa liikunnalla, mutta ihan minimaalinen kuntoilu siihen ei välttämättä vielä riitä. Paljon liikkuvilla aivolohkojen yhteydet eri osien välillä vahvistuvat - näin liikunta pitääkin aivot nuorena. Mitä monimutkaisempaa liikunta on, sitä laajempaa aluetta aivoista käytetään. Eri liikuntamuodot aktivoi eri asioita. Esimerkiksi luonnossa liikkuvan on tiedostettava minne on menossa, mikä aktivoi yhtä osaa aivoista kun taas tanssitunnilla pitää koordinoida kehon liikkeitä, mikä aktivoi toista osaa. Tästä voisimme vetää johtopäätöksen, että mitä monipuolisempi kattaus liikunnassa ja mitä useampaa osaa aivoista liikunta aktivoi, sitä parempi lopputulos. 

Jos nyt meinaa kuitenkin tulla liikuntaähky, niin ei huolta! On nimittäin tutkittu myös kuinka jo pelkästään kävely pienentää dementiariskiä. Jokainen on ehkä huomannut että jo pieni liikunta auttaa nopealla aikahaarukalla esim muistia, toimintakykyä ja keskittymiskykyä. Tämä tapahtuu, sillä liikunta lisää veren määrää lihaksissa, koska sydän pumppaa nopeammin liikunnan aikana. Eli seuraavalla kerralla kun ajatus on jumissa, niin nouse ylös ja tee pieni taukojumppa. Tai no mielellään nouse jo ennakoivasti tekemään se taukojumppa, niin ei edes tule sitä jumin hetkeä. 

Liikunnan aloittaminen kannattaa aina!

On parempi liikkua hitaasti hyvään suuntaan kuin liikkua raivopäissään väärään suuntaan. Niin paljon kuin liikunnalla onkin hyviä vaikutuksia, on jokaisella kolikolla myös kääntöpuolensa. Jos ei ole liikkunut, on syytä aloittaa, mutta voi aloittaa maltilla. Liian raju alku voi viedä maun liikkumisesta, jolloin hyvä idea haihtuu sumuna ilmaan. Välillä liikunnan aloittaminen voi tuntua vaikealta, mutta motivaatiota onkin syytä ruokkia päivittäin. Jos motivaatiota ei saa kaivettua itsestään, on hyvä vaihtoehto hankkia treenikaveri, valmentaja tai koota ympärilleen oma treenijengi. Sosiaalinen paine liikkua on hyvä motivaattori. Treeniä ei yleensä jätä väliin, jos se on sovittu valmentajan, kaverin tai ryhmän kanssa. Ja kun liikunnan makuun pääsee, säästää se rahaa, antaa lisää energiaa ja nuorentaa.  

Kuinka monta hyvää syytä sä vielä tarvitset liikkumiseen?

 1. Liikunta nuorentaa
 2. Liikunta pitää kehon kivuttomana ja toimintakykyisenä
 3. Liikunta ehkäisee masennusta
 4. Liikunta vähentää ahdistusta, stressiä ja epämiellyttäviä tunteita
 5. Liikunnan ansiosta yöunenlaatu paranee 
 6. Liikunta pidentää eliniän odotetta
 7. Liikunta lisää elämänlaatua
 8. Liikunta virkistää mieltä ja buustaa aivotoimintaa
 9. Liikunta antaa sporttisen ulkonäön
 10. Liikunta lisää energisyyttä


Sun terveyden puolesta! 

Kehonhallinnan Koreografi Ulpu Puhakka

HALUATKO ULPUSTUDION TREENIJENGIIN?