Järki ja Tavoitteet

08.03.2019

Mitä vaatii kehitys liikunnan parissa? Entäpä menestys työelämässä? Minkä saavuttaminen tuottaa sinulle suunnatonta riemua? Vastauksena näihin kolmeen kysymykseen ovat tavoitteet. Millaisia tavoitteita kannattaa asettaa ja miten omiin tavoitteisiin päästään? 

Tavoitteiden asettaminen on ratkaisevassa asemassa menestyksen ja onnistumisen elämyksien kanssa.

 Jos osaat asettaa itsellesi realistisia tavoitteita, voivat ne motivoida sinua jatkuvasti puskemaan aina vain vaativampaa tavoitetta kohti! Jos taas olet asettanut omat tavoitteesi aivan utopistisiin sfääreihin ja niiden toteutuminen on vaikeaa tai äärimmäisen epätodennäköisiä, voi se syödä motivaatiota saavuttaa tuota tavoitetta ja silloin sen saavuttamisesta tulee mahdotonta.

Zig Ziglarin sanoin: 

''Asettamalla tavoitteen hyvin, olet jo puolivälissä saavuttaaksesi sen''

Miten sitten asettaa itselleen tavoitteita? 

No, jos asetat tavoitteeksesi vastaavan: ''haluan elää hyvän elämän'' olet erittäin ylimalkaisen tavoitteen äärellä. Ei siinä, itsellänikin on tuo tavoitteena ja toivoisinkin sen olevan monien tavoite. Pointtini on, että sen saavuttaakseen on sinun luotava realistisempia, aikajänteellä lyhyempiä tavoitteita, joiden KAUTTA saavutat suuren unelmasi. Toisin sanoen, jos tavoitteenasi on elää hyvä elämä, on sinun realisoitava itsellesi mitä se sisältää?

Hyvät ystävyyssuhteet? Great, ota tavoitteeksesi puhua useammin ja syvällisemmin ystäviesi kanssa.

Menestystä työssä? Mahtia, nyt mieti mikä olisi seuraava asia, jossa tahdot työssäsi kehittyä ja tee tälle kehitystavoitteelle vielä lisäksi pienempiä tavoitteita.

Sinun tavoitteellasi on väliä. 

Tavoitteet ja niiden saavuttaminen tuovat merkitystä elämään. Tavoitteesi voivat olla mitä vain tahdot saavuttaa ja toivonkin, että sinä pääset tavoitteisiisi, sillä itse tiedän miltä omien tavoitteiden saavuttaminen tuntuu: fantastiselta. Yksi omista tavoitteistani on päästä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen opiskelemaan. Asetin itselleni tavoitteita pääsykokeiden kanssa, mutta epäonnistuin. Ja toisenkin kerran, kovemmilla panoksilla. Ei onnistunut. Joko kolmannella? No ei vieläkään. Onnekseni loin uusia tavoitteita, jotka saattavat ajaa minut lopulta tuohon jykylän tavoitteeseeni.

Päädyin ensin Pajulahden urheiluopistoon ja verkostoiduin upeiden ihmisten ja ammattilaisten kanssa. Opin uusia lajitaitoja ja sain oppia miten ja miksi liikunta-alaa tulisi tehdä ja arvostukseni sitä kohtaan on vain kasvanut ja kasvanut. Sama kävi myös, kun pääsin opiskelemaan Kajaanin ammattikorkeakouluun liikunta-alaa ja ymmärsin, että tämä on erittäin potentiaalinen väylä tuohon aikaisempaan päätavoitteeseeni. Hassua mitä kaikkea matkan varrella oppii ja miten se muuttaa jokaista meistä, sillä enää en tiedä tahdonko varmasti Jyväskylän yliopistoon. Ehkä, mutta nyt minulla ei ole sinne kiire. Olen oppinut, että liikuntaa voin tehdä miljoonalla muulla tavalla, kuin mitä siitä vielä muutama vuosi sitten ajattelin. Oman kokemukseni mukaan uusia tavoitteita voikin ponnahtaa esiin kuin sieniä sateella ja siksi on hyvä olla myös kriittinen sen suhteen minkä kaiken suorittamiseen omat voimavarat riittävät. Ja toisaalta olla valmis myös muokkaamaan omia tavoitteitaan. 

Konkreettinen esimerkki tavoitteiden asettamisesta - tavoite: lihasvoiman kasvu

Jos sinulla ei ole muuta tavoitetta kuin yllä mainittu ja menet heilumaan salille miten sattuu, niin olen hieman skeptinen tavoitteesi saavuttamisen suhteen. Totta kai liikunta on hyvästä ja mahtavaa, että sitä tapahtuu, ei väliä liikuntamuodolla. Mutta jos tahdot tavoitteeseesi on sinun asetettava välitavoitteita. Antaa itsellesi palkintoja välitavoitteiden saavuttamisesta, jotka motivoivat sinua jatkamaan isoa tavoitettasi kohti!

Lihasvoiman kasvatuksen välitavoitteita voisivat olla esimerkiksi:

-Progressiivisen treeniohjelman tekeminen ajatellen lihasvoiman kasvua - joko itsenäisesti pohtien tai esimerkiksi PT:n kanssa.

-Noudata omaa treeniohjelmaasi seuraavat 4 viikkoa.

-Syö tasapuolisesti ja monipuolisesti laadukkaista raaka-aineista tehtyjä aterioita

Mikäli onnistut näissä tavoitteissasi 

- olisi mahtavaa, jos pystyisit palkitsemaan itsesi (jollain muullakin kuin pelkällä uudella tavoitteella!). Sillä palkinnot motivoivat sinua pyrkimään tavoitteisiisi myös jatkossa! Nämä palkinnot voisivat olla periaatteessa mitä vain, minkä koet olevan palkinto itsellesi: ravintolaillallinen, leffailta, uusi treenipaita tai vaikkapa hieronta. Sinä määräät.

Kahdesta vinkistä tavoitteiden asettamiseen tahdon vielä mainita. Niistä ensimmäinen liittyy kontrolliin. Onko asettamasi tavoite sellainen, jota voit itse hallita? Jos tavoite menee suuntaan, jossa et enää pysty vaikuttamaan sen toteutumiseen, voit luultavasti sanoa ''heihei'' sen toteutumisellekin. Sinun kannattaakin määrittää tavoitteesi niin, että SINÄ olet se, jota tavoitteen suorittaminen kiinnostaa. SINÄ laitat tavoitteen toteutumisen alulle ja lopulta se olet myös SINÄ, joka vastaat tavoitteen toteutumisesta.

Toinen vinkki on luoda katse uljaaseen tulevaisuuteen. On enemmän kuin tärkeää, että tiedostat miltä tulevaisuutesi voisi näyttää, jos ja kun tavoitteesi toteutuvat. Visualisoi itsesi tavoitteen toteutumisen jälkeiseen aikaan. Aika kivalta näyttää, eikös? Tämä on tärkeää etenkin tavoitteen aloittamisen kannalta, jotta saat motivaatiota laittaa tavoitteesi toteutumisen vaiheet alulle. Kenties vielä tärkeämmäksi tämä nousee ns. vaikeina aikoina. Tällöin sinun tulisi uudestaan katsoa ja pohtia tulevaisuuttasi tavoitteiden toteutumisen kanssa ja etsiä siitä motivaatiota jatkaa. Itse olen oppinut, että kun on tavoitteita ja niiden suhteen luovuttaa, saattaa sitä ruoskia itseään jälkeenpäin. Se on kuitenkin turhaa - parasta olisi vain asettaa tavoitteet uudestaan ja pyrkiä päämäärää kohti ilman itseruoskintaa.

Tahdon toivottaa sinulle onnea matkaan omien tavoitteidesi toteutumisen kanssa. Toistan uudelleen: se miltä tavoitteiden toteutuminen tuntuu, tuntuu fantastiselta. Toivottavasti saat tunnettua sen euforian, mitä tavoitteiden saavuttaminen tuottaa. Toivon sitä rehellisesti, kenelle tahansa tekee hyvää kokea onnistuvansa.

Tsemppiä tavoitteiden asetteluun ja niiden toteuttamiseen toivoo

Ville-Mikko Kinnunen Ulpustudiolta


Ulpustudiolla asiakkaan tavoitteet ovat etusijalla 

Tiesitkö, että Ulpustudion valmennuksessa nostamme asiakkaan omat tavoitteet jalustalle ja valmennamme niin fyysisiä kuin psyykkisiäkin ominaisuuksia, jotta asiakkaan tavoitteisiin päästään! Otamme tavoitteiden saavuttamisen haasteet vastaan, terveemmän mielen ja kehon puolesta.

  • Haluatko keskustella tavoitteistasi asiantuntijan kanssa?
  • Haluatko löytää toimivia välitavoitteita? 
  • Tarvitsetko apua tavoitteiden saavuttamisessa?
  • Haluatko apua treeniin?

Varaa veloitukseton valmennustapaaminen - Sinä saat oman henkilökohtaisen valmennuksen salimaksun hinnalla (10eur Töölön punttis, Oksasenkatu 1-2 Helsinki)