Jokainen voi olla kiltti jokaiselle

02.11.2019

"I think everybody should be nice to everybody"

-Andy Warhol-

Jokainen ihminen pelkää torjutuksi tulemista ja arvostelua jollain syvällä alkukantaisella tasolla. Valitettavan usein pelko torjutuksi tulemisesta estää meitä toimimasta niin kuin oikeasti haluaisimme ja joillekin arvostelu tuntuu jopa hyökkäykseltä. Ja osa meistä ei osaa edes käsitellä niitä jotka vihaa. Mä olin treenaamassa itse omalla studiollani illalla kaikessa rauhassa. Yhtäkkiä ovesta tuli sisään mulle täysin vieras ihminen ja aloitti arvostelemalla mun studiota ja sen toimintaa pelkästään sen perusteella että sattui kävelemään siitä ohi, eikä ilmeisesti pitänyt näkemästään. Arvaat varmaan että musta tuntu tosi pahalta. Meille kaikille tulee aina silloin tällöin vastaan tällasia samanlaisia asioita. Millon sitä puhuu työpaikalla ja joku kritisoi sun puhetta tai sä postaat jonkun kuvan sosiaaliseen mediaan ja joku hermostuu. Usein joku tuomitsee vaikka itse yrittää tehdä pelkkää hyvää. 


Mä muistan aina kun oltiin balettikoulun kanssa kiertueella Ylivieskassa ja kiertueen viimeisessä näytöksessä kun tein Sireeninhaltiattaren variaatiota ja satuin tekemään kolmois piruetteja enemmän kuin yleensä ja arabesgue tasapainot oli pidempiä kuin ikinä. Näytöksen jälkeen rehtori tuli sanomaan, että sulla tais olla hyvä piruettipäivä tänään, mutta heti perään yksi baletinopettajista tuli mäkättämään että et kyllä pysynyt musiikissa, ei noin voi tanssia. Jäi jokseenkin ristiriitainen olo. Omasta mielestäni olin onnistunut paremmin kuin yleensä ja rehtorikin vaikutti iloiselta, mutta opettajan mielestä olin epäonnistunut.

Mun koko yläaste alko sillä että mun ala-asteen luokkakaveri haukku mut pukkarissa mun uusien (ja tuntemattomien) luokkakaverien kuullen. Mä lähdin pukkarista itkuisena pois ja yksi uusi ennestään tuntematon tyttö tuli mun perässä ja sano että älä välitä. Se tuntu hyvältä, mutta silti vietin aika ison osan yläasteesta muiden kuin oman luokkalaisten kanssa. 

Jokainen, IHAN jokainen kohtaa elämässään vihaa ja negatiivisia kommentteja. Enkä mä usko että kenenkään nahka on niin paksu ettei niistä välittäis ollenkaan, mutta miten sitä voikaan pärjätä niiden negatiivisten ihmisten ja kommenttien kanssa sitä mä pohdin ja tein sulle listan:


Ennakoi - älä välitä 

Ihmiset ajatteli että Van Gogh on hullu ja että sen taide oli ihan perseestä. Silti häntä pidetään nykyään yhtenä tärkeimmistä eurooppalaisista kuvataitelijoista. Chisu vaihtoi musiikkityyliään, fanit suuttuivat. Robinia pilkattiin, kun se lähti tavoittelemaan ulkomaan markkinoita. Eihän se ole keltään pois, jos Robin valloittaa koko maailman omalla musiikillaan. Mä todella toivon että Robin onnistuisi siinä ja näyttäisi arvostelijoille miten menestykseen noustaan kansainväliselläkin tasolla. Arvostelua tapahtuu aina. Anna tapahtua.

Unohda häpeä - pysy positiivisena, pyydä & jaa myötätuntoa

Hesarissa oli hyvä artikkeli kuinka "Häpeän ylittäminen on menestyksen salaisuus". Siinä filosofi Frank Martela puhui kuinka häpeä estää ihmisyyttämme kukoistamasta. Kaikki on kuullut sanonnan moka on lahja. Mutta kuinka moni oikeasti uskaltaa elää, niin että ylistää omia mokiaan? Tosi hämmentävä juttu, mutta mä en edelleenkään osaa suoralta kädeltä sanoa mikä on baletissa en dehors ja mikä en dedans piruetti. Mä opin ne aikoinaan väärinpäin ja nykyään, jos mun pitää sanoa, niin joudun AINA eka miettimään mikä on se miten mä haluaisin sanoa ja sitten sanoa se eri päin (hyvin hämmentävää). Tosi nolo tapahtuma mun mielestä oli kun olin monta vuotta sitten pitämässä balettituntia ammattilaisille ja yks tosi arvostettu tanssija oli siellä mun tunnilla ja pyys että mä voisin vaan käydä suullisesti läpi sen piruettisarjan. No en voinut. Mutta nykyään kun mä opetan, niin välillä jos tulee vastaan samanlainen tilanne, niin mä vaan selitän tän tapahtuman ja se on kaikkien mielestä hauska juttu. Jopa mun. 

Jaa sun ajatukset. Jos joku harmittaa, kerro se muille. Ihan varmasti sun lähipiiri on sun puolella. JA SIITÄ saa todella paljon energiaa. 

Älä yritä selittää, älä keksi tekosyitä. Jätä arvostelijat ulkopuolelle. Suojele itseäsi. 

Ei sun tarvitse päästää vihapuhetta sun omaan maailmaan. Nykyään on jopa pelottavan helppoa blokata ihmisiä. Jos joku toistuvasti mollaa sua vaikka somessa, niin jätä se ulkopuolelle. Ei sun tarvitse sietää turhaa kakkaa. Yks mun asiakkaista sano mulle meidän valmennussuhteen alussa, että jos tää ei toimi, niin se ei enää treenaa mun kanssa. Sen jälkeen se sano, että jos mulle tulee sellainen olo että tää ei toimi, niin mullakin on oikeus lopettaa sen valmentaminen. Asia, joka mulle ei ikinä ollut aikasemmin tullut mun mieleen. Mutta niinhän se on. :D Mulla on oikeus antaa porttikielto, jos homma ei toimi. 

Ps. tämän asiakkaan kanssa aloitettiin juuri kahdeksatta kuukautta. Homma toimii :)


Teenkö mä sitä mikä on tärkeää mulle? Ainoa joka sun pitää oikeasti vakuuttaa, on sinä itse.

Ole oma roolimallisi. Kun sä olet aito oma itsesi ja joku ei pidä siitä, niin ihan sama. Oikeasti riittää että sä itse pidät itsestäsi. Ja silloin kun itse pitää itsestään, niin usein pitää muutkin. 


Tsemppaa kaveria - kiltteys on lahja, johon kaikilla meillä on varaa, ja jonka jokainen ottaa vastaan mielellään.


Tällaisia ajatuksia mulla tänään.

Älä tuhoa toisen hyvää fiilistä, vaan liity siihen.

Jos et vielä tiennyt, niin mä teen omaa työtäni koko mun sydämellä ja sillä ammattitaidolla jota mulle on vuosien varrella kertynyt.  

Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan Koreografi

Ps. jos pidit tekstistä, sen saa jakaa eteenpäin.

Vielä ehtii mukaan hakemaan hyvää energiaa Ulpustudion ryhtivalmennuksesta.