Journaling in India - Osa 5

30.12.2019

You can make your own definition of yoga. Because yoga is everywhere.

Tänään filosofian tunnilla keskuseltiin siitä mitä jooga on. Jokainen voi tehdä oman määritelmän joogasta, sillä jooga on joka puolella. Jooga mielletään monesti vain hassuiksi "venyttelytunneiksi" jossa tehdään kumallisia asentoja, hengitellään oudosti ja niin poispäin. Kuitenkin mitä meille täällä opetetaan on toisaalta vapautta määritellä oma jooga, keksiä vaikka oma tyyli, ja toisaalta korostetaan sitä että jooga on paljon muutakin kuin vaan ne asanat. Paitsi kehon ja mielenhallintaa, niin myös luonnon ja harmonian kunnioittamista. Vapautta omiin ajatuksiin ja olemiseen. Keinoja reagoida asioihin. Sitoutumista siihen että pitää itsestään huolta ja täyttää itsessään sen parhaan potentiaalin mikä itsellä on. 

Jooga on:

Ymmärtämistä

  • tietoisuutta
  • mitä, miksi, miten
  • Kykyä nähdä asiat niin kuin ne on - ei niin kuin niiden pitäisi olla

Fokusoimista

  • keskittymistä
  • vaivatonta fokusoimista
  • kykyä olla läsnä tässä hetkessä

Soveltamista

  • täydellissyyttä toimintana
  • kaikesta mitä tekee, tulee vaivatonta


Eilinen kynttiläharjoitus tuntui minuuteilta, vaikka tosiasiassa siihen meni n.1h 

Eilen tehtiin meditaatioharjoitus kynttilän kanssa. Ensin aloitettiin lyhyellä "OM" lausunnalla (OM, joka itseasiassa muodostuu useimmiten kirjaimista AAA, UUU, HMMM - koska silloin se resonoi koko kehon läpi). No jokatapauksessa, tämän jälkeen tuijolteltiin kynttilän liekkiä n.15min, jonka jälkeen suljettiin silmät ja istuttiin paikallaan n.10-15min, jonka jälkeen siirryttiin makuuasentoon ja loppuherättely tapahtui n. tunnin kuluttua koko harjoituksen alkamisesta. Aluksi mulla meni ihan hyvin, tosin meidän ensimmäinen ohje oli, ettei saa rärpäyttää silmiä kuin vain jos on ihan pakko. No mun silmät kyllä räpytteli jonkun verran. Tuli mieleen ne vuodet Linnanmäellä, kun esiinnyin Ilveilijä perheessä ja meidän piti olla räpyttelemättä silmiä. Muistui mieleen Sasu, joka olisi varmasti masteroinut tänkin harjoituksen. Aluksi musta näytti ihan siltä kuin liekin sisällä olisi ollut joku joka tanssi siinä mun edessä. Hymyilytti. Jo tässä liekkivaiheessa mua alkoi kuitenkin väsyttää ja mun silmät melkein ummistuivat muutaman kerran. Mutta en kuitenkaan nukahtanut! Aika kova. Sitten kun suljettiin silmät, niin mä näin sen saman liekin - mutta sellaisena epämääräisenä kuviona mun edessä. Tässä vaiheessa mun toinen jalka nukahti. Siitä tuli ihan tunnoton. Mutta muuten olin ollut koko ajan ihan liikkumatta, mikä usein on ollut mulle täällä tosi vaikeeta. Silmät kiinni oli ihan ok olla, sitten kun siirryttiin lattialle makaamaan mulle alkoi tulla vähän kylmä. Muistan että saatiin ohjeita, ja yhtäkkiä havahduin että apua pitäiskö mun olla nyt istumassa, ilmeisesti joku ohje oli mennyt multa ohi. Mutta mikäli pääsin kärryille, niin ohje oli vain ajatella itsensä istuvaan asentoon ja katsella itseä ulkopuolelta. Lopulta kun koko harjoitus päättyi, aikaa oli mennyt noin tunti, mutta se tuntui siltä kuin olisi mennyt vain noin pari minuuttia. Kaikki oli tapahtunut "tosi nopeasti". 


Deepti sanoo meille usein, että tätä harjotusta sun pitää sitten tehdä puoli tuntia päivässä ja tätä pitää tehdä tunti ja sitten pitää tehdä sitä ja tätä ja huoh... Tältäköhän mun asikkaista tuntuu kun mä annan niille mun tekemiä treenisuunnitelmia :D Aluksi mä olin että no jooh, katotaan mitä mä teen ja milloin, mutta pikkuhiljaa mun päähän on tullut ajatuksia että no joo tätä mä voisin tehdä sillon ja kotiin voisin tehdä sellasen jooga-alueen ja sille asiakkaalle sopisi se harjoitus ja tolle tekisi hyvää toi ja muutamalle oon jo lähettänyt kuviakin, että hei kokeilepa tota siihen sun polveen ja tota siihen sun takareiteen ja toi sopii sun selälle. Eli saas nähdä miten mun joogataival jatkuu tän jälkeen. 

Tuntuu kyllä tosi hyvältä olla täällä, aika ja paikka oli sopiva mun elämäntilanteeseen juuri nyt ja aion ottaa kaiken irti näistä seuraavista päivistä mitä mulla vielä on jäljellä täällä. Ihan huippua! 


Namaste - "Divinity in me greets divinity in you" 

Joogailevin terveisin, 
Ulpu Puhakka - Kehonhallinnan Koreografi