Journaling in India - Osa 7

03.01.2020

Stress is NOT yoga

Pranayama

Nykyajan ihminen hengittää 16-18 hengitysparia minuutissa, vaikka suositus olisi 12. Liian tiuha hengitys lisää itsessään jo stressiä koko kehossa. Kiireinen elämäntapa ja jatkuvat ärsykkeet eivät auta rauhoittumaan. Jos tekisimme säännöllisesti hengitysharjoituksia, vaikuttaisi se muuhunkin hengittämiseen. Pranayama eli hengitysharjoitus on oleellinen osa joogaa, mutta siihen harvemmin törmää kun käy joogatunneilla. Meillä on täällä joka aamu vähintään 15-30min. erilaisia hengitysharjoituksia, jotka toteutetaan risti-istunnassa paikallaan. Näiden lisäksi teemme lyhyempiä hengitysharjoituksia pitkin päivää. Hesarissa oli artikkeli joogasta ja kuinka se oli aiheuttanut vammoja, kuinka se aiheuttaa koko ajan vammoja ja kuinka joogaa ei pitäisi harjoittaa joka päivä, koska sekin luo rasitusvammoja. Haluaisin kuitenkin korostaa, että:

Mikä tahansa samanlainen rutiini tehtynä liian usein voi aiheuttaa rasitusvammoja. Sen sijaan oikeasti monipuolinen harjoittelu kevennettyjen harjoitusten kanssa, olettaen että huolehditaan riittävästä unesta ja ravinnosta, ei aiheuta rasitusvammoja. Meillekin sanotaan täällä, että tästä lähtien joogaa tulisi tehdä joka päivä, mutta samalla meille painotetaan, että päivien pitää olla erilaisia ja että jooga ei ole pelkästään asanoiden harjoittelua, vaan siihen kuuluu hengitysharjoitukset, meditaatio ja ihan vaikka vaan paikallaan olokin tekemättä yhtään mitään. Esimerkiksi viime sunnuntaina meidän aamupäivän harjoitteluun kuului matrat, hengitysharjoittelu, restoratiivinen jooga ja luento. Iltapäivällä puolestaan tehtiin meditaatioharjoitus. Enkä usko että kukaan rasittui näistä harjoituksista, vaan päinvastoin sai palautettua omaa kehoaan. Mä itse aina korostan sitä, että joka päivä voi tehdä omalle keholleen jotain hyvää. Oli se sitten keppijumppaa, taukojumppaa, peruskestävyysliikuntaa tms. Mutta jotain pientä voi tehdä joka päivä! Jokaisen pitäisi oppia tuntemaan oma keho ja sen rajat, mutta toisinaan se voi tietenkin olla vaikeaa ja on hyvä että joku ulkopuolelta muistuttaa siitä. Kevyt päivittäinen liikunta omaa kehoaan kuunnellen sopii kuitenkin kaikille. 

Uni

Moni aikuinen myöntää nukkuvansa tällä hetkellä liian vähän. Silti harva on valmis muuttamaan rutiineitaan, jotta unta saisi enemmän. Mitä jos vuonna 2020 panostettaisiin uneen ja sen laatuun?

Uni pitää rutiineista. Tarkoittaa, että pyritään pitämään samanlaisina toistuvat nukkumaanmeno- ja heräämisajat, ruokailut, päivän aktiivisuus ja riittävä rentoutuminen. Meille opetettiin täällä että hartiaseisonta auttaa niitä ihmisiä, joilla on vaikeuksia nukkua. Se auttaa myös hormonaalisiin muutoksiin kehossa. Mikäli haluat kokeilla, seuraa seuraavaa kolmen kuvan sarjaa ja tee perässä sinulle sopivat vaiheet. 

Hartiaseisonnan epäonnistuminen voi johtua selän jäykkyydestä, voiman puutteesta ja käsien huonosta liikkuvuudesta. Silloin näistä ongelmista pitää päästä ensin eroon. (jos tarvitset vikkejä, lähetä viestiä ulpustudio@gmail.com).

Muistathan tehdä tätä säännöllisesti. Vaikka joka päivä. 

God = Sensation of mind

Intiassa perheen sisälläkin voi olla monia eri uskontoja. Intiassa uskontoa on myös lupa vaihtaa elämän varrella. Jooga ei liity uskontoon. Joogi voi olla uskovainen tai ateisti tai mikä vaan. Sillä ei ole merkitystä. Sen takia onkin outoa, että monesti joogan oletetaan liittyvän uskontoihin jollakin tavalla. Ehkä mantroja lausuttaessa voitaisiin avoimemmin puhua, mistä mantroissa kerrotaan. Ajatushan niiden lausumisesta sanskriitiksi on siinä, että ne ovat hioutuneet ja muovautuneet tuhansien vuosien ajan sellaiseen muotoon, että ne resonoivat optimaalisesti kehossa. Sen takia niitä ei oikein voi lähteä kääntämään muille kielille, koska lopputulos ei olisi sama. Ja toisaalta, ne toimivat, vaikkei niiden sisältöä ymmärtäisikään. Mun velikin on ihastunut mantroihin, eikä tiedä mitä niiden sisällä aina sanotaan. 

Ja kaikkea pitää kokeilla vähän pidempään kuin kerran. Vasta kymmenennen päivän jälkeen musta alkoi tuntua että mun "OM" (eli AAAUUUHMMM) alkoi resonoimaan koko kehossa. Aiemmin, se oli pysähtynyt rintakehään, vaikka sen pitäisi jatkua päähän. 

Yoga brings awareness

Picture credits @stuffthatmakesyousmile
Picture credits @stuffthatmakesyousmile

Joogailuterveisin 

Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan Koreografi