Kaikki osaa harjoitella, mutta lepo tekee mestarin

18.10.2019

Nykyaikana lepo ei ole itsestäänselvyys. Kun keho ei väsy, ei levon tarvetta välttämättä huomaa tai tiedosta samalla tavalla kuin silloin kun kroppa uupuu vaikkapa liikkumisesta. Mä olin pienenä usein se tyyppi, joka sairastui aina kun tuli koulusta lomaa. Vielä muutama vuosi sitten kun ei tajunnut itse levätä, niin kroppa kyllä keksi nostaa sellasen kuumeen päälle, että oli pakko levätä. On tärkeää tiedostaa mitä lepääminen tarkoittaa ja ymmärtää unen ja levon eri merkitys. Molempia tarvitaan. 

Stressi, aikataulutus, tiedon suuri määrä, sosiaalinen media, viihde, melu, hälinä - nämä ovat kaikki sellaisia asioita, jotka lisäävät hermoston ärsytystilaa. Siihen päälle vielä tiukkaakin tiukemmat treenit, niin palautuminen arjesta jää hyvin helposti puutteelliseksi. Kun hermosto on liian pitkään liian yliaktiivisessa tilassa syntyy erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita. Oireina voi olla esim. unihäiriöt, masentuneisuus, päänsärky ja vatsaongelmat. Ihminen on mieletön kokonaisuus, joka kestää paljon, mutta jokaisella meistä on oma raja, jota ei kannata ylittää. Keho ei ole kuin kengät, jotka voi kuluttaa ja ostaa kaupasta uudet. Sulla on yks keho, siitä kannattaa pitää hyvää huolta. 

Kun sekä mieli että keho on rento ja levännyt...

Opit asioita paljon nopeammin, muistat päivän tapahtumat, ajattelet selkeästi, tiedät mitä olet tekemässä ja mitä pitäisi tehdä. Rentona ja levänneenä ihminen osaa olla luova ja inspiroitua asioista. Onko joskus ollut tilanne että kollega lässyttää ärsyttävästi tai kaupan kassa vois mieluummin olla hiljaa kuin tervehtiä iloisesti? Levänneenä olo ja mieli pysyy rauhallisena, eikä pieni vastoinkäyminenkään tunnu katastrofilta. Treenikin maistuu eri tavalla ja kehittyminen on helpompaa, kun jaksaa. 

Vietkö ajatukset pois hermostoa rasittamalla vai hermostoa hellimällä?

Rentoutuminen lempeällä kehonhuoltotunnilla on eri kuin rentoutuminen HIIT harjoittelussa. Molempia voi olla ja molemmille on oma paikkansa, mutta kun keho on kuormittuneessa tilassa, harjoittelun tulee olla kevyempää. Selaamalla somea, voi saada ajatukset pois työasioista, mutta se ei välttämättä rauhoita hermostoa. Jokaiselle sopii toki omanlaiset rentoutumismuodot ja toinen voi rentoutua ja rauhoittua eri tavalla ja nopeammin - tärkeintä on löytää itselle sopivat menetelmät. Kun löytää itselle sopivimmat rentoutumismuodot, saa uusia voimavaroja ja huolehtii siitä ettei pala loppuun. 

Jokaisen on hyvä osata hellittää muulloinkin kuin yöllä Yhteiskunta on nykyään auki 24/7 - älä sinä ole.

Riittävästi lepoa ja riittävästi toimintaa on hyvä resepti jokaisen arkeen. Uni ja lepääminen on helpompaa kun arkeen löytyy riittävä aktiivisuuden taso. Riittävä vaihtelu on se mitä jokainen tarvitsee. Käytä ja lataa omaa akkuasi, niin se kestää lopun elämää hyvin. 

Hyvää jaksamista ja mahdollisuuksia lepoon tukee säännöllinen arkirytmi sekä ruokailujen, heräämisen että harrastusten suhteen. Aamulla heräämistä auttaa fyysinen aktiivisuus ja aamupala. Kun valo vähenee, kannattaa rutiineista yrittää pitää kiinni ja ehkä lisätä valoa ympärilleen. Kun herää suunnilleen samaan aikaan, kehon on helpompaa toimia. Vireyttä ja palautumista voi ylläpitää syömällä välipaloja, pitämällä taukoja, liikkumalla ja liikehtimällä kevyesti päivän mittaan sekä harrastamalla esim taukojumppaa. Välillä saa olla tekemättä mitään, se tekee jokaiselle hyvää!


Muistatko vielä lokakuun mantran:

Teen, mikä on parasta minulle, jotta voin olla hyvä itselleni ja läheisilleni. Olen itselleni lempeä minulle sopivalla tavalla.


Levollista ja rentoa elämää sinulle toivottaa:


Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan Koreografi

Turvataan yhdessä sun tulevaisuus.

Ryhtivalmennuksessa parannat omaa jaksamista, keskittymiskykyä ja lisäät työskentelysi tehoa. Saat arkeesi järkevää liikuntaa, joka avaa kehoa ja tuo taukoja työhön. 

Tässä valmennuksessa pääset liikuttamaan rankaa fiksusti ja teet pieniä askeleita oman hyvinvointisi eteen helposti - joka päivä!