Kalorinpoltto treenin aikana? Kertooko kalorinpoltto treenin arvosta?

02.12.2018

Meitä on moneen junaan. Joku arvottaa treeniä fiiliksen mukaan, kun taas toiselle tärkeää on että jokainen lihasryhmä saa treeniä. Yksi arvostaa hyvää musiikkia ja toinen mittaa treenin tehokkuuden kalorinpolton perusteella. Tästä päästäänkin tämän päivän aiheeseen. Kalorinpoltto treenin aikana. Monesti nähdään iltapäivälehtien otsikoissa: "Katso mikä liikunta polttaa eniten kaloreita!"

Se mitä lehden teksti kertoo, ei välttämättä ole asian ydin. Eikä välttämättä vastaa sinun kalorinkulutustasi. Mikä lopulta vaikuttaa kalorinkulutuksen toteutumiseen on yksilön ikä, paino ja treenissä lopulta toteutunut intensiteetti. Mitä painavampi ihminen, sitä enemmän kaloreita treenin aikana kuluu. Mitä korkeampi intensiteetti, sitä kovempi kulutus. Mitä enemmän lihaksia, sitä isompi kulutus. Toinen ihminen kuluttaa samaa aikaa ja matkaa juostessa 600kcal toinen 300kcal.

Mikä vaikuttaa kalorinkulutukseen myös, on liikkumisen taloudellisuus. Mitä tutumpi liikuntamuoto, sitä taloudellisempaa se on keholle ja sitä vähemmän se kuluttaa. Jos halutaan kuluttaa tutussa lajissa enemmän, haastavuutta pitää nostaa esim. nopeammalla tempolla, lisäämällä painoja, kasvattamalla aikaa tms.

Liikunnan intensiteetin/haastavuuden kasvaessa kulutus on korkeampaa, mutta samalla myös palautumisaika kasvaa, loukkaantumisriski suurenee ja treeni vaatii enemmän kuluttajaltaan sekä henkisesti että fyysisesti.

Se treeni mikä kuluttaa kaloreita paljon juuri sillä hetkellä, ei välttämättä kuluta kaloreita sen jälkeen (jälkipoltto). Tietyt liikuntamuodot tukevat jälkipolttoa, mikä siis tarkoittaa että keho käy kierroksilla vielä treenin jälkeenkin ja kaloreita kuluu enemmän myös treenin jo lakattua. 

Voimaharjoittelu ei esimerkiksi kuluta treenin aikana niin paljon kaloreita kuin esim juoksutreeni, mutta hyvin toteutetun voimaharjoittelun seurauksena on jälkipolttoa, joka kuluttaa kaloreita treenin jo lakattua ja pitkäjänteisen harjoittelun myötä lisääntynyt lihasmassa kasvattaa energiankulutusta. 

Hyvin toteutettu voimaharjoittelu siis kasvattaa lihasmassaa ja arviolta lisääntynyt lihasmassa lisää energiankulutusta n. 10-15 kilokaloria päivässä per lisääntynyt lihaskilo. Kasvanut lihasmassa tulee myös kuluttamaan tulevaisuudessa enemmän jo treenin aikana. Henkilö A ja B jotka ovat samanpainoisia, samaa sukupuolta, saman ikäisiä ja tekevät treenin samalla sykkeellä, mutta jos A:lla on enemmän lihasmassaa, hän myös kuluttaa treenin aikana enemmän kuin B. Myös lepotilassa kaloreita kuluu A:lla enemmän kuin B:llä.

Miten sykemittari laskee kalorinkulutusta? Voiko siihen luottaa?

Sykemittari arvioi kalorinkulutuksen niiden tietojen perusteella, mitkä käyttäjä on sinne naputellut. Sen takia mm. painon muuttuessa radikaalisti, se pitäisi myös muuttaa sykemittarin tietoihin. Kalorinkulutus lasketaan lopulta laskennallisen kaavan avulla. Tulos on suuntaa antava. Ja siihen vaikuttaa moni seikka.

Itse en tarkkaile liikkumistani kalorinkulutuksen kannalta, vaan keskityn omassa liikkumisessani taitojen oppimiseen, monipuolisen liikunnan harrastamiseen ja terveyden sekä hyvinvoinnin edistämiseen. Mutta, mikäli asiakkaalleni on kalorinkulutus tärkeää juuri sillä liikkumisen hetkellä, voimme toteuttaa treenin, niin että kulutus on maksimaalista treenin aikana. Samalla haluan kuitenkin haastaa miettimään miksi kalorinkulutus on tärkeää treenin aikana. Mikäli vastaus on, jotta saan syödä enemmän, suosittelen siirtymään, siitäkin huolimatta että kalorinkulutus laskisi treenin aikana, voimaharjoittelun pariin, sillä suurempi lihasmassa mahdollistaa enemmän syömistä ilman painonnousua. :D

Motivoivaa treeniä kalorinkulutuksesta huolimatta!

Toivottaa Kehonhallinnan Koreografi - Ulpu Puhakka

Haluatko polttaa kaloreita enemmän ja tehokkaammin? Lue lisää ulpustudion valmennuksista:

Haluatko veloituksettoman konsultaation?

Lähetä viesti ulpustudio@gmail tai 040 721 8478 

Ja sovitaan tapaaminen :)