Kaunotar vai Hirviö

15.01.2019

Kaunis on tyhmä. Komea on kusipää. Ruma on ilkeä. Läski on laiska. Ei voi olla telinevoimistelija kun on pitkä. Ei voi olla koripalloilija kun on lyhyt. Ei voi tanssia pikkujoutsenia kun on pitkä. Ei voi olla sitä, eikä voi olla tätä. Huoh! Minkä ihmeen takia ulkonäkö määrittää luonteen ja mitä voi tehdä tai olla tekemättä?

Mulle kävi balettikoulussa ensimmäisen kerran ilmi, mitä rooleja mulla on lupa tanssia kun olen pitkä. Mulle annettiin 3 vuotta mahdollisuus tanssia esityksissä vain vahvoja rooleja - niitä pitkien naisten rooleja. Sitten joskus koulun jälkeen mulle tarjottiin tanssittavaksi maalaistytön variaatio ja mulla meni pasmat ihan sekaisin. Eihän se ollut sopiva mun kokoiselle tanssia sellaista kiltin ja herttaisen tytön tanssia. Mua jopa hävetti harjotella sitä esitystä. Voi sitä ajan määrää, jonka sillon tuhlasin harjoitussalissa, kun en kehdannut treenata. Onneksi jossain vaiheessa sain harjoittajalta läksytyksen asian tiimoilta. Kiitos siitä. Ja ihanaa kun joku tajus, mikä mun harjoittelussa oli pielessä. Oma pää. Jälkeenpäin ajateltuna ihan naurettava asia. Eihän nyt mikään voi olla enää ulkonäköön sidottavissa näin 2000 luvulla!

Ulkonäön linkittyminen luonteenpiirteisiin taitaa silti imeytyä meidän mieleen jo pienenä. Esimerkiksi saduissa usein pahikset saavat olla persoonallisen näköisiä, kun taas prinsessat ovat aina kauniita. Samassa maastossa liikutaan usein elokuvamaailmassa. Mutta eihän ulkonäön pitäisi määrittää luonnetta tai persoonaa? Sä olet kuka sä olet ja sun luonne sekä persoona on jotain sun ulkonäöstä riippumatta. Sä voit myös muuttaa sun luonnetta muuttamatta sun ulkonäköä. Ja päinvastoin. Minäkuva muuttuu elämän edetessä.

Välillä tuntuu että nykymaailma kuitenkin muuttuu pinnallisemmaksi koko ajan. Johtuuko se kasvavasta sosiaalisesta mediasta vai onko meillä entistä enemmän aikaa ja energiaa käyttää ulkonäön ajattelemiseen? Mutta kuuluuko ulkonäöllä olla jotain väliä liikkumisessakin? Etenkään jos puhutaan ihan tavallisesta terveysliikunnasta? Liikuntasuorituksen ei ikinä pitäis olla mikään catwalk. Ylipaino ei ikinä oo mikään hyvä juttu, mutta liikunnan tai liikkumattomuuden ei pitäisi olla yhteydessä sun rasvaprosenttiin. Sä oot just hyvä ja sun keho on luotu liikkumaan.

Liikkuminen ei ole kauneuskilpailu ja jokainen saa liikkua sillä keholla, mitä kantaa mukanaan. Eikä sen pitäisi vaikuttaa sun suoritukseen. Jos jotain ei kehtaa harjotella, niin sit pitää pitää pitkä puhe sen oman pään kanssa. Sulla on lupa harjoitella. Näytit sä ihan miltä tahansa. Ja kyllä, mä kannustan ihmisiä tavoittelemaan muutoksia kehossa ja kehonkoostumuksessa, jos ne on terveydellisistä syistä perusteltuja. Muutos tapahtuu suuntaan tai toiseen, mutta parempi tai huonompi kehonkoostumus ei tee kenestäkään erilaista ihmistä tai anna oikeuksia käyttäytyä miten sattuu.

Hyviä liikuntakokemuksia ihan jokaiselle keholle, jos mun pitää valita liikunko mä oikeissa treeneissä niinkuin beauty vai beast, niin mä valitsen ton jälkimmäisen.

Kehonhallinnan koreografi - Ulpu Puhakka 

Mikäli haluut valmennukseen Ulpustudion talliin, LAITA VIESTIÄ MEILLE - ulpustudio@gmail.com tai 0407218478


KOHTA ALKAA MYÖS KESÄKUNTOON VALMENNUS! LUE SIITÄ LISÄÄ TÄÄLTÄ: