Konvehteja puoleen hintaan!

03.01.2019

Puhuttiin tänään asiakkaan kanssa siitä, kun konvehdit on kaupoissa puoleen hintaan ja sen vuoksi joku ei vaan voi olla ostamatta niitä. Tämän seurauksena rasiat löytävät tiensä kotikaappiin, josta niiden sisältö hyökkää salamannopeasti jonkun vatsaan. Oliko se sittenkään niin hyvä tarjous, että se kannatti hyödyntää?

Mä en usko että olen ainoa joka huomaa tarjouksia osta 3 kahden hinnalla tai kioskin ovessa olevan mainoksen "ota mukaan munkit koko porukalle". Kuulin myös ohimennen kuinka joku nuorisosta osti evääksi matkan varrella twix patukoita, kun "oli hirvee nälkä ja ne oli tarjouksessa". Moni meistä on nykyään niin kiireinen, ettei syödäkään ehdi kunnolla ja sitten sen oikean ruuan korvaa perusarjessa köyhät, sokeriset ja kovaa rasvaa sisältävät valmisteet, vaikka sillä mitä me syödään, on tosi iso vaikutus meidän terveyteen. Terveellinen syöminen kun suojaa niin monilta sairauksilta ja auttaa jaksamaan paremmin arjessa. Miksi se on siis niin vaikeaa? Onko se niin vaikeaa?

Mun ja monien muiden lapsuudessa on varmaankin sanottu että "syö nyt lautanen tyhjäksi, mieti niitä nälkää näkeviä lapsia" tai "ennen ei pöydästä poistuta, kun lautanen on tyhjä" tai jotain muuta vastaavaa. Mutta ketä se muka auttaa, että mun lautanen tyhjenee, mikäli siinä oli alunperin liikaa ruokaa tai mun maha on jo täynnä tai mä en vaan yksinkertaisesti pysty syömään enempää? Toki pyynnöt ovat täysin ymmärrettäviä. Osa meistä tai osa meidän vanhemmista tai isovanhemmista on varmasti elänyt aikaa jolloin ruuasta todella oli pulaa, joten on hyvin luonnollista että vaikkei olisikaan pulaa, ei ruokaa haluta heittää pois. Mutta siinä vaiheessa, kun maha on kylläinen, mitä järkeä on syödä ähkyyn? Muistan muutamankin kerran, kun buffetissa on pitänyt syödä koko rahan edestä, jonka jälkeen sieltä on helpompi kieriä ulos, kuin kävellä. Tuliko hyvä vastine rahoille? Epäilen. Toki jos miettii että me ollaan joskus way back oltu metsästäjä keräilijä kansaa, niin ehkä silloinkin on ollut hetkiä, jolloin on pitänyt paastota kun ruokaa ei ole ollut ja sitten taas toisaalta on ollut hetkiä että maha on ollut hyvinkin täysi. Mutta ehkä kuitenkin voisi olla viisaampaa pyrkiä panostamaan siihen että lautaselle ottaa vain sen verran kuin on tarpeellista. Ja ehkä voisi pyrkiä ostamaan jääkaappiinkin vain sen verran kuin on tarpeellista? 

Yli puoli miljoonaa suomalaista sairastaa 2 tyypin diabetesta ja määrä on kasvava. Ylipaino, valkoinen vilja ja sokeri myös lisää tiettyjen syöpien riskiä. Vaikka lopulta on vaikea arvioida miten paljon epäterveellinen ruokavalio vaikuttaa sairauksien kehittymistä, mutta on silti fakta että terveellinen syöminen suojaa monilta sairauksilta ja auttaa jaksamaan arjessa.

Pienet hyvät päätökset ruokavaliossasi korostuvat pitkällä aikavälillä. On sinusta kiinni miten oma ruokavalio joko parantaa tai heikentää terveyttäsi.

Kasvikset: vihannekset, hedelmät ja marjat

  • ehkäisee syöpää monin tavoin
  • Sisältää runsaasti kivennäisaineita, vitaamiineja sekä ravintokuitua
  • Sisältää myös erilaisia soluja vaurioitumiselta suojaavia yhdisteitä

Kuitu: kasvikset ja täysjyvävilja

-riittävä ravintokuidun saanti vähentää paksusuolen syövän ja peräsuolensyövän riskiä

Lautasmallin avulla saa ruuasta sopivassa suhteessa ravintoaineita ja energiaa.

  • mikään yksittäinen ruoka-aine ei suojaa yksi
  • Ei ole olemassa superfoodia, jossa olisi kaikki tarpeelliset asiat!

Miten lisätä oman ruokavalion monipuolisuutta ja terveellisyyttä?

  • Makeisten sijaan hedelmiä
  • Kokeile joka kuukausi jotain uutta kasvista
  • Syö kasviksia erilaisin tavoin: raakana, keitettynä, höyrytettynä, salaattina
  • Lisää kasviksia ja marjoja tuttuihin resepteihin, esim puolukoita sämpylöihin, punaherukoita lohen kanssa tai pinaattia perunamuussiin
  • Kasvata pikkuhiljaa kasvisten osuutta, niin että niitä löytyy lopulta jokaiselta aterialta

Pieniä hyviä valintoja sinunkin lautasellesi toivoo 

- Kehonhallinnan Koreografi, Ulpu Puhakka-