Kuka päättää kuka kelpaa

17.06.2019

12 vuotta mun elämästä meni miettiessä omaa ulkonäköä ja sen kelpaamista omassa ammatissa. Sen jälkeen tuntui tosi vapauttavalta olla välillä ammatissa, jossa ulkonäöllä ei ole niin väliä. Mutta samaan aikaan olen ammatissa, jossa moni toivoo mun auttavan ulkonäön muuttumisessa, mikä toisinaan tuntuu hieman hullunkuriselta. 

Mut pysäytti yhtenä päivänä kysymys, kun multa kysyttiin mikä on mun ulkonäkö ihanne, enkä mä osannut vastata siihen. Mulle tuli mieleen monta urheilijaa, artistia ja taiteilijaa, joita mä arvostan niin monesta eri syystä, mutta samaan aikaan jokainen heistä näyttää ulkonäöllisesti ihan erilaiselta. Sillä loppujen lopuksi se, mitä mä arvostan ihmiskehossa on taito, voima, toimivuus ja luonne, eikä ulkonäkö. 


Kenen pitää näyttää miltä ja miksi?

Aika monta kertaa olen saanut kuulla ulkopuolelta, että olen väärän näköinen, väärän mallinen tai muuten vaan epäsopiva. Kelpaamattomuus ei ole ikinä kovin kivaa, mutta erityisen pahalta se tuntuu, kun on kyseessä fyysinen ominaisuus, jota kenties ei edes pysty muuttamaan. Aluksi oman ulkonäön arvostelu tuntu tosi pahalta, mutta sitten mä vaan päätin, että jos tekee tarpeeksi töitä ja on tarpeeksi hyvä, niin jossain vaiheessa, se miltä näyttää jää toissijaiseksi asiaksi. Silti mieleen on jäänyt typeriä kommentteja. Jälkikäteen olen joskus pohtinut miltä olis tuntunut, jos oliskin saanut pelkkiä positiivisia kommentteja. 

Toki tanssissa, sirkuksessa ja urheilussa ulkonäöllä on merkitystä tiettyyn pisteeseen asti. Fakta on, että esimerkiksi liiallinen ylipaino rasittaa ja kuormittaa kehoa turhaan ja liian iso lisäpaino kehossa on raskasta kantaa. Hyppy ei nouse yhtä korkealle, varpailla tanssiminen rasittaa enemmän jalkoja, juokseminen on raskaampaa. Yhtä haitallista on kuitenkin myös aliravitsemus, vääränlainen ravitsemus ja tyytymättömyys omaan kehoon. Vuonna 2016 olympialaisissa kilpaili meksikolainen Alexa Moreno, jonka kisasuorituksen sijaan otsikoihin nousi hänen ulkonäkönsä. Arvostelijoiden mukaan Moreno vaikutti possulta ja osa arvostelijoista oli sitä mieltä, että Morenon kroppaan olisi mahtunut kaksi voimistelijaa. Morenon paino oli kuitenkin vain reipas 45kg ja pituutta naisella oli 147cm, eli painoindeksinkin mukaan hän oli täysin normaalimitoissa. Tuntuu naurettavalta nähdä olympia-urheilijaa kiusattavan painon takia. Jos sijoittuu maailman parhaimpien voimistelijoiden joukossa hypyissä sijalle 12, on tuskin liian painava urheilijaksi.

Nykyisen paisuvan fitness buumin ansiosta (tai kirouksesta) myös tavallisille kuntoilijoille on noussut iso vimma näyttää fitness mallilta, saada rasvat alas ja lihakset näkyviin. Valitettavan moni puhuu mun näkökulmasta katsottuna tosi pahasti omasta kehostaan ja yrittää vaatia siltä asioita, joita on hyvin vaikea tai ehkä jopa mahdoton ylläpitää - ainakaan terveellisen elämisen näkökulmasta. Välillä mun on vaikea käsittää, miksi joku haluaa mennä äärimmäisyyksiin ihan vain oman ulkonäön takia? Super tiukka dieetti ei toimi pitkällä tähtäimellä oli sitten kyseessä kuntoilija tai huippu-urheilija. Jossain vaiheessa dieetti kääntyy vastaan. Rasvaprosentti alkaakin kasvaa ja lihasmassa katoamaan. On helppo sanoa, ettei kenenkään tulisi keskittyä pelkästään oman kehon ulkonäköön, vaan ennemmin sen toimivuuteen, mutta toteutuminen voi olla kiinni niin monesta eri palasesta, että joillekin se on mahdottomuus. Ihannevartalon metsästäminen voi olla jännittävää ja palkitsevaakin, mutta pahimmillaan se voi olla tie ikuiseen tyytymättömyyteen omasta itsestä ja omasta kehosta. 


Mulle ulkonäkö ei ole kaikki kaikessa, toivottavasti ei sinullekaan. Mikäli sä haluat kuitenkin vaikuttaa sun ulkonäköön ja muuttaa sitä, niin mä toivon että sulla riittää kärsivällisyys toteuttaa asioita pitkällä tähtäimellä ja terveys edellä. Positiivisella otteella muutoksienkin tekeminen on paljon hauskempaa! 


Terveellinen syöminen on avainasemassa, kun haluaa näyttää ja tuntea olonsa hyväksi!

Hyviä valintoja sinunkin päivääsi, toivottaa

Kenohallinnan Koreografi, Ulpu Puhakka

HALUATKO liittyä Ulpustudion sisäpiiriin?