Kun tankkiin eksyy väärää bensaa

13.05.2019

Vääränlainen polttoaine vaurioittaa auton katalysaattoria. Näin tapahtuu, jos tankkaa väärää polttoainetta autoon. Mites sitten meillä ihmisillä? Kun energiamäärä jää liian vähäiseksi tai laatu ruuassa on ihan surkeaa, on energinen olo kaukana kehosta. Unenlaatukin voi heikentyä huomattavasti. Silloin usein selityksenä kuulee: "mä söin huonosti, kun oli niin kiire" tai "en ehtiny syödä mitään järkevää" tai "kaapissa ei vaan ollu mitään oikeeta ruokaa". Jos autosta loppuu bensa ja on hirvee kiire, niin se auto vaan lakkaa kulkemasta. Silloin kiire loppuu aika usein siihen, kun auto jää tielle.

Stressi vaikuttaa ruokahaluun

On hyvin yksilöllistä miten stressi vaikuttaa ruokahaluun. Toisilla näläntunne katoaa täysin kun taas toiset haluavat syödä koko ajan. Jos kuulut ensimmäiseen joukkoon, energiansaanti voi stressitilanteessa jäädä kauas siitä mitä sen pitäisi olla. Luuletko että toimit aliravittuna paremmin? Niille, joilla nälkä katoaa, suosittelen nappamaan ravitsevan smoothien tai vastaavan helposti alas menevän asian, jotta energiataso pysyy yllä ja ehkä jopa auttaa stressin lieventämisessä. Ne taas, joilla asia on päinvastoin, suosittelen panostamaan laatuun. Marjojen napostelu stressaavassa tilanteessa on paljon järkevämpää kuin tyhjien kaloreiden popsiminen. Kun syöt järkevästi, luultavasti myös nukut paremmin ja ajatuskin kulkee reippaammin.

Ruoka lohduttaa, alkoholi tyhjentää pään - ja molemmat vaikuttavat unenlaatuun

Kiireinen päivä töissä, illalla vapaa hetki sohvan nurkassa, tekeekö mieli napostella herkkuja tai ottaa lasi viiniä? Sillä hetkellä tuntuu ehkä hyvältä ajatukselta, mutta seuraavana aamuna olo on väsynyt vaikka olisi nukkunut useammankin tunnin. Herkut ja alkoholi heikentävät unenlaatua. Jos verensokeri laskee voimakkaasti unen aikana, häiritsee se unta. Samoin häiritsee alkoholi. Alkoholi voi tuntua unettavalta, mutta siitä saatu apu on vain näennäistä, sillä se rikkoo unen rakennetta ja lamaa keskushermostoa. Stressaavan arjen ja työn vastapainoksi olisikin parempi kehittää jotain muuta vastapainoa kuin herkut ja alkoholi.

Lapsista huomaa aika helposti kun ne on tankattu väärällä polttoaineella tai unohdettu tankata.

Kuinka moni on törmännyt lapseen sokerihumalassa? Tai kohdannut hetkellisen nälän kouriin joutuneen lapsen? Tai todistanut itkupotkuraivareita, kun väsymys on iskenyt? Huono ravitsemus ja uni näkyy lapsista aika selkeästi. Ja vaikka aikuiset peittävät oireet paremmin, on nälän ja univajeen merkit näkyvissä meissäkin.

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut että liikkumattomuus, kohonnut verensokeri ja lihavuus ennustaa listan kärkikahinoissa ennenaikaista kuolemaa. Liikunta edistää terveyttä ja liikkumattomuus lisää sairauksien ja kuoleman vaaraa. Säännöllisin väliajoin nouseminen työpisteeltä ja venyttely voisi vähentää paikallaan olon terveyshaittoja ja parhaimmassa tapauksessa myös virkistää aivotoimintaa. Pieni toimi, joka voisi lisätä just sun terveyttä. Löytyiskö sulta kiireen ja stressin keskeltä motivaatiota nousta ylös ja liikkua?

Mun päivän parhaita hetkiä on ne kun mä saan joko treenata itse tai treenauttaa mun asiakkaita. Harvoin mun työ tuntuu työltä siinä vaiheessa kun mä laitan lenkkarit jalkaan ja astelen salille. Liikkuminen ja liikuttaminen tuo energiaa ja sit vielä kun ehtii syödä ja levätä, niin onhan se arki paljon helpompaa ja vaivattomampaa.

Mikä motivoisi sua valitsemaan paremmin ja asettamaan oman hyvinvoinnin etusijalle myös kiireessä? Tai miten sä saisit enemmän aikaa sun arkeen, jotta sä ehtisit huolehtia omasta hyvinvoinnistasi enemmän?

Mun arjen nopeuttajia on

  1. Rutiinit
  2. Selkeät ja helpot ateriakokonaisuudet
  3. Motivaatio
  4. Kaaoksen ja muuttuvien tilanteiden sietokyky
  5. Eläminen hetkessä

Motivoivaa ja hyvinvoivaa viikkoa sulle toivottaa,

Kehonhallinnan Koreografi - Ulpu Puhakka

Motivaatiota liikkumiseen Ulpustudion pienryhmistä:

Kaipaatko arkeesi hengähdystaukoa, jossa fokus on sinun hyvinvoinnissasi? Onko sinulle tärkeää oma toimiva ja liikkuva keho, jota sinä myös osaat hallita? Ulpustudion kehonhuoltotunneilla panostamme sinun hyvinvointiisi ja tavoitteisiisi. Tule mukaan pienryhmävalmennukseen, jossa opit kuuntelemaan omaa kehoasi ja huoltamaan sitä juuri niin kuin on parasta!

Nauti treeneistä

Kasvata voimatasoja liikkeillä, jotka palvelevat suoraan kehonpainoharjoittelun onnistumista

Kehonpainoharjoittelun pienryhmässä saavutat jäntevän ja sporttisen kehon

Ulpustudion voimaharjoitteluryhmässä

keskitymme vahvaan ja fyysisesti haastavaankin tekemiseen vapailla painoilla. Säännöllinen, laadukas ja tarpeeksi rankka treeni on avain voiman kasvamiseen ja tähän näillä tunneilla mennään!! Valmentaja ohjelmoi treenisi niin että kehityt ja pääset valmiin kausisuunnitelman pariin.

HALUAISITKO PERSONAL TRAINING VALMENNUKSEEN?