Liikelaajudella ja tekniikalla tavoitteisiin!

22.03.2019

Olin hetki sitten puntilla treenaamassa kaverini kanssa pitkästä aikaa ja päätettiin tehdä koko vartaloa tehokkaasti kuormittava harjoitus mm. maastavedon, penkin ja kyykyn kanssa. Maastavedot vedettiin mallikkaasti, hyvällä tekniikalla ja myös hieman hifisteltiin ja kokeiltiin Sumo-MaVe:akin. Pieni yhteentörmäys meillä kuitenkin kävi, kun päästiin kyykkyyn, jossa kaverini tekniikassa oli parikin muuttujaa. Liikunnan ammattilaisena minun piti älähtää!


Mitä siinä tekniikassa sitten oli pielessä? 

Kannattaa tarkistaa nämä samat asiat myös sun omasta kyykystä, jottet sorru näihin sun kehitystä hidastaviin muuttujiin!!! Ensimmäisenä silmääni pisti puolikas liikerata alas mennessä. Lasku lähti hyvällä tekniikalla, kunnes laskussa päästiin noin 90 asteen kulmaan. What happened next? Liike stoppasi ja hän aloitti noston, kun matkaa olisi vielä ollut ainakin kolkyt senttiä alaspäin!! Liikerata jäi siis todella vajaaksi tässä kyykyn laskuvaiheessa. Palaan myöhemmin tässä tekstissä sitten siihen, miksi näin ei kannattaisi tehdä!

Tästä päästään toiseen mokaan. En vielä sanonut mitään, koska halusin nähdä koko liikkeen. Ehkä tuo olikin hänelle vasta jokin lämmittelyveto kuuden toiston sarjasta? Nosto lähti vajaasta laskusta ylöspäin. Nousun loppuvaiheessa, kun jäljellä oli enää pakaroiden aktivoinnista lähtevä lantion työntö, lähtikin uusi lasku käyntiin.

Täh? Jäikö se liike kesken myös nostovaiheessa?

En edelleenkään puuttunut treeniin, vaan päätin antaa mahdollisuuden ennen kuin jakaisin vinkkejä. Katsoin toisen toiston ja sen ollessa identtinen (kuten kolmaskin), tulin siihen tulokseen, että hän ei joko tiedosta vajaata liikerataansa tai sitten hän on saanut tietoa tästä tekniikastaan korkeammalta voimalta, joka kertoo vajaiden liikkeiden olevan parempia kuin kokonaisten. Sarjansa jälkeen kysäisin sitten, miksi hän jättää liikkeen kesken sekä lasku- että nostovaiheessa. Hän ei tiennyt mistä puhuin! Kyseessä on vielä hyvän liikkuvuuden omaava yksilö, eikä punttisalikaan ole hänelle tuntematon, joten hämmennyin ja kerroin hänelle mitä näin liikkeessä tapahtuvan (tai siis oikeastaan sen mitä siinä ei näkynyt). Noh, joillekin ihmisluonteille ominaisesti tämä meni sitten tunteisiin ja sain perustella oppituntimaisesti sitä, miksi olisin toivonut liikkeessä nähtävän laajemman liikelaajuuden:

First things first

  • Iso liikelaajuus kuntosaliliikkeissä pitää yllä sun liikkuvuuttasi, vaikka treeniin ei sisällytettäisi niinkään liikkuvuusharjoittelua. 
  • Isot liikelaajuudet voivat aluksi vaatia jopa sitä, että koko liike venyttää runsaasti, esimerkiksi takakyykyssä hartioita ja nilkkaa. 
  • Kun liikkuvuus näin ollen kehittyy tekemällä, saadaan vanhat tutut liikkeet kehittämään sua enemmän itse treenissäsi. 

Esimerkiksi suorin jaloin maastaveto 

Kun takareidet venyvät enemmän, pystyy liikkeen tekemään aikaisempaa syvemmälle ja näin pidentää jokaisen toiston ärsykeaikaa, jonka pidentyminen tehostaa treenin tuloksia!!

Toiseksi, isoilla liikelaajuuksilla (etenkin vapailla painoilla tehtävissä liikkeissä) saat treenin tuntumaan laajemmin kehossa. Kun teet vajaalla liikeradalla kyykkyä, menee treeni pääosin reisille. Kun teet kyykyn laajalla liikelaajuudella, osallistuvat työhön yhä enemmän myös pakarat ja keskivartalon lihakset kroppaa tukien, joten laajalla liikelaajuudella saat treenistä itsellesi irti enemmän tehoa.

Sanotaanpa, jos olisit tilanteessa, jossa aikaa ei ole harjoittelulle mahdottoman paljon, voisi olla erittäin hyvä yhdistää treeniin laajojen liikeratojen liikkeitä vapailla painoilla, jolloin muutamalla sarjalla penkkiä joudut tekemään töitä useammalla lihaksella kuin esimerkiksi Peck Deck-laitteella, jolloin rintalihas jää töineen melko yksin.

Ota siis tarkasteluun omat tekniikat ja mieti jääkö niistä jokin oleellinen puuttumaan. Jos itse et tiedä mikä on oikea tekniikka, kannattaa etsiä tietoa esimerkiksi muilta kuntosalilla harjoittelevilta tai kysellä meiltä Ulpustudion valmentajilta. Oikea tekniikka ja liikelaajuus nimittäin tehostaa sun treenejä ja tämä boosti auttaa sua saavuttamaan tavoitteesi, oli se sitten voimatasojen nostoa, kehonkoostumuksen muokkausta tai uuden oman kyykkymaksimin nostaminen! 


Treeniterveisin, Ville-Mikko Kinnunen


Ps. Lopulta sain kaverini vakuutettua ja hiottiin tekniikkaa lähtötilanteesta ja saatiin se rullaamaan loppuun asti niin lasku- kuin nostovaiheessa!!

TULE TESTAAMAAN OMA TEKNIIKKASI


TEETKÖ LIIKKEET NIIN KUIN NE KUULUU TEHDÄ?


TREENAATKO SINULLE SOPIVILLA LIIKELAAJUUKSILLA?


ONKO LIIKESUORITUKSESI TURVALLINEN SINULLE?


Tule testaamaan miten oma treenisi sujuu - Lue lisää: