Liikuin, Opin, Ymmärsin

13.02.2019

Maailmassa on noin 7,7 miljardia ihmistä ja yhtä monta henkilökohtaista tarinaa. Olen yksi pisara valtameressä, mutta tahdon silti kertoa teille oman tarinani; kertomuksen siitä, miten päädyin liikunnan ammattilaiseksi, mikä siihen motivoi, mikä minua haastoi ja mitä opin. Mitkä ovat arvojani, mitä tulee valmentamiseen ja ennen kaikkea: miksi mä tahdon tarjota laadukasta valmennusta kaikille?

Matkani liikunnan kentällä ei ole todellakaan ollut suoraviivainen, vaan se on enemmänkin mennyt momenttinsa voimalla aina siihen suuntaan, minne olen milloinkin tahtonut sitä viedä. Muuttaen tulevaisuudensuunnitelmiani useasti matkan varrella. Se ei kuitenkaan ole ollut täysi sekasotku,vaan palaset ovat ajallaan loksahtaneet paikalleen. Ennemmin tai myöhemmin. Oma kiinnostukseni liikuntaa kohtaan heräsi kunnolla vasta yläasteella, kun aloitin ystävänimotivoimana harrastamaan parkouria. Tätä ennen olin pelannut jalkapalloa ja käynyt jumppaamassa satunnaisesti voimistelusalilla, mutta kumpaakaan en harrastanut todellakaan täysillä. Vasta parkourin aloitettuani aloin panostamaan myös voimistelutaitoihin triplatenviikoittaisen voimistelusalilla oloni. Tulokset olivat huomattavia ja se tsemppasi minua liikkumaan entistä enemmän. Kuntoni kasvoi ja tuntui aina vain paremmalta liikkua! Pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni kokemaan Flow-tilan, kun uskalsin voittaa pelkoni ja tein itseäni valtavasti pelottavia temppuja niin ulkona kuin salillakin.

Liikuntataustani alkoi laajentua nopeasti lukion lopulla eri lajien kautta ja sama kaava on jatkunut myös läpi armeijan ja viimeisen puolentoista opiskeluvuoden ajan. Liikuntataustaani voinkin onnellisena kaikesta kokemastani lukea tanssimisen, esteuinnin, kuntosaliharjoittelun, maantiepyöräilyn ja vaeltamisen näin vain muutaman luetellakseni. Positiivista ja pohjustavaa matskua tullut tähän mennessä kirjoiteltua, joten mennäänpäs niihin kääntöpuoliin. Yksi kääntöpuolista on monipuolisuus. Sitä on hankala käsitellä, sillä tälläkin kolikolla on kaksi puolta. Toisaalta, monipuolisuuteni on vahvistanut eri urheilulajien välisiä siirtovaikutuksia ja tukenut näin harjoittelua ja onnistumista. Mikä yhdistää vaikkapa maailman huippuja Teemu Selännettä tai Lauri Markkasta on juuri tuo monipuolinen harjoittelu. Sitten taas toisaalta, jos liikuntakenttä leviää liian moneen eri suuntaan, se ei tue keskittymistä yhden tietyn lajin lajitaitoihin. Välillä koenkin itse, että puutteeni keskittyä täysillä yhteen lajiin on osasyy sille, miksi en ole ikinä kokenut olevani missään lajissa erityisen taitava. Toisaalta koen olevani hyvä monessa lajissa, enkä vain yhdessä. Ja tämä on nimenomaan monipuolisen harjoittelun aikaansaamaa. 

Monipuolisen harjoittelu lisäksi itselleni on ollut sekä haaste että onni se, kuinka olen harjoitellut paljon lajini huippujen kanssa täällä Suomessa. Itsensä vertailu muihin kuuluu myös yhdeksi piirteeksi, mitä yritän kitkeä itsestäni pois tai ainakin kääntää sen motivaatioksi. Liikunnallisesti lahjakkaampien ystävieni kanssa harjoittelu, niin voimistelu- ja kuntosalilla ja muissa liikuntafasiliteeteissa motivoikin minua treenaamaan enemmän, sillä näen mihin voisin kyetä, jos panostaisin täysillä ja omistautuisin lajille. Kannustankin jokaista pyrkimään siihen, että löytäisi vertailusta sen motivoivan positiivisen voimavaran.

Toisinaan minuakin vaivaa ajan puute. Tämä minulla johtuu ylisuorittamisesta. Miten niin parissa työpaikassa työskentely, opiskeleminen, jatkuva liikunta ja partiolippukunnan johtaminen samaan aikaan muka eivät ole normaalia? Tunnustan sen nyt, minulla on taipumusta ylisuorittaa. Sitä on moni minulle väittänyt viime vuosina. Onnekseni tiedostan sen myös itse enkä tee enää ihan päättömästi hommia, kuten tein aiemmin. Maaliskuussa 2018 paiskin muutaman viikon töitä ja partiovelvollisuuksia reilut 70h/viikko puhumattakaan sitten harrastuksista siihen päälle (nyt kaikki ylisuorittajat - heittäkää virtuaalinen ylävitonen). Uupumus oli melko valtava, ajattelin, ettei tuollaiset viikot olekaan normaaleja, mutta en osannut ajatella, että ylisuoritin, oli vain asioita mitkä jonkun (minun) piti hoitaa. Ajanhallintaani olen onneksi oppinut keinoja opiskellessani Pajulahden Urheiluopistossa ja nyt Kajaanin ammattikorkeassa liikunnanohjaajan linjalla. Näissä opinahjoissa olen myös saanut rakennettua omaa identiteettiäni valmentajana. Eli sitä, miksi ja miten valmennan? 

Mitkä ovat arvojani valmentajana ja miten se valmennuksessani näkyy? 

Arvoni valmentajana ovat Onnistumisen elämykset, Vastuu ja näiden kautta - Jatkuvuus. Mitä liikunta on mulle tuonut, on onnistumisia, iloa, onnea. Siksi harrastan sitä. Nautin siitä ja se tuottaa mulle onnea. Tämän takia tahdon tuoda sitä samaa iloa myös omille valmennettavilleni.

Mielestäni harrastusten tärkeimpiä puolia on juurikin se, mitä sinä siitä itsellesi saat?

Onnistumisen elämyksiä, dopamiinin nousua, sosiaalisia suhteita tai kaikkea tätä ja se näkyy ilona ja kaikki tämä vahvistaa liikunnallista aktiivisuutta, ainakin oman kokemukseni ja näkemykseni mukaan.

Vastuu on tärkeässä osassa valmentajan työtä. Olethan lukenut meidänkin blogejamme ja katsellut videoita muun muassa salitekniikoista ja siitä miksi niihin kiinnitetään huomiota? Valmentajien vastuulla on ohjata turvallisesti, auttaa asiakkaita treenaamaan oikeilla tekniikoilla ja ottamaan huomioon sinun erityspiirteesi treenissä. Jokainen tulisi ottaa vastaan yksilönä ja kohdata ilman ennakkoluuloja/asenteita. Ottaa vastuu siitä, että valmennuksemme on suunnattu juuri sinulle.

Nämä kaksi arvoani mahdollistavat kolmannen arvoni: Jatkuvuuden. Arvoni ja tavoitteeni on tehdä laadukasta valmennusta, joka näkyy siinä, että sillä on myös jatkuvuutta. Suomeksi, valmennuksessani on ideaalia, kun asiakas sitoutuu harjoitteluun kanssani ja voimme yhdessä seurata kehitystään ja muokata harjoittelua sen mukaan. Toinen jatkuvuuden näkökulmani on hieman abstraktimpi ja liittyy aiemmin sanomaani siitä, kuinka tahdon tuottaa valmennettavilleni iloa, eli: Arvoni on olla valmentaja, joka saa luotua valmennettavalleen liikunnasta elämäntavan. Taustani valmentajana on siis lähtenyt liikkeelle liikunnan aktiivisesta ja monipuolisesta harrastamisesta. Olen vuosien varrella oppinut miksi ja miten kannattaa liikkua ja lopulta olen myös ymmärtänyt oppimani. Teen työtä ihmisille ihmisten kanssa terveemmän mielen ja kehon puolesta.


Ville-Mikko Kinnunen, Kehonpainoharjoittelun Spesialisti

HALUATKO VILLE-MIKON VALMENNUKSEEN? 

VARAA VELOITUKSETON KONSULTAATIO VIESTILLÄ ulpustudio@gmail.com tai 045 1850 454