Liikuntaa tavoitteiden kanssa ja ilman

11.10.2019

Liikunta on tärkeää ihan jokaiselle, oli mukana tavoitteita tai ei. Tämän päivän faktaa on se että VAIN 25% suomalaisista jokaisessa ikäryhmässä liikkuu tarpeeksi. Moni meistä ei edes tiedä mitä liikuntasuositukset on tai miksi pitäisi liikkua. Liikunta on kuitenkin tärkeää iästä riippumatta. Liikunta parantaa jokaisen elämänlaatua ja nostaa eliniän odotetta. Perusterveyteen ei tarvitse olla himourheilija, vähempikin riittää. Hyvä peruskunto on melkoisen kattava henkivakuutus.

Tiesitkö:

Viimeisen 10 vuoden aikana terveydenhuollon menot ovat kasvaneet 5% asukasta kohden. Vähäinen fyysinen aktiivisuus on suoraan yhteydessä yhteiskunnalle muodostuviin terveydenhuollon kustannuksiin.

Suomessa on n. 150 000 tyyppiä joilla on tiedostamattaan 2 tyypin diabetes

Suomessa tapahtuu 7000 lonkkamurtumaa vuodessa

1/10 vanhuksesta jää lonkkamurtuman jälkeen laitoshoitoon

1/3 lonkkamurtumista olisi ehkäistävissä riittävällä liikunnalla 

Jos ei liiku nuorena, voi se näkyä esim sydämen rakenteessa ja sen vuoksi hyvään kuntoon voi olla vaikeampaa päästä aikuisena.

Oletko sinä hyvässä kunnossa? 

Lihaskunto:

Reisien lihakset alkavat heiketä jo 30 ikävuoden kieppeillä, jos niitä ei kehitetä. Mistä huomaa huonon kunnon reisissä? Ei jaksa nousta kyykystä montaa kertaa ylös ja vanhempana on ongelmia nousta tuolilta, sängystä tai sohvalta ylös. Testaa itse: pystytkö istumaan jakkaralle yhdellä jalalla ilman että romahdat? Jos pystyit hyvä. Pystytkö nousemaan sieltä myös ylös? 

Pystytkö tekemään perus istumaannousun? Mä ohjasin aikoinaan kehonhuoltopilatesta Helsingin työväenopistolla senioreille, jossa me toisinaan opeteltiin miten päästä lattialta ylös, jos sattuu tipahtamaan sängystä yöunien aikana. Ei ollu kaikille itsestäänselvää. Jos sulta onnistuu perus istumaannousu, niin sä olet aika vahvoilla. 

Peruskunto, kestävyyskunto:

Kestävyyskunto vaikuttaa sydämen pumppaustehoon ja on yksi keskeinen terveyskunnon osa-alue. Mitä enemmän lihakset pystyy kuluttamaan happea, sitä paremmassa kunnossa ihminen on. Näitäkään terveyshyötyjä ei voi laittaa pankkiin säilöön, vaan liikuntaa pitää harrastaa säännöllisesti, jotta harjoitusvaikutukset tuntuu ja näkyy jokapäiväisessä elämässä.

Kuinka monta kerrosta pystyt kävelemään rappusia hengästymättä? Jos vastaus on enemmän 0 kuin 5, niin on aika tehdä asioille muutos. 

Pystytkö hölkkäämään kohtalaisella sykkeellä? Ts. pystytkö hölkkäämään ollenkaan? Tai pystytkö pyöräilemään reippaasti väsymättä heti?

Tavoitteet antavat liikuntaharrastukselle suuntaa

Monille erilaiset tavoitteet antaa liikunnalle ja treenaamiselle suuntaa. Liikkuminen voi olla mielekkäämpää kun ollaan matkalla jonnekin. Jos on liikkunut koko ikänsä, on hyvä etsiä uusia tavoitteita, uusia liikkeitä, oppia erilaisia taitoja ja löytää ideoita, jottei liikkuminen jää tylsäksi vaan pysyy edelleen mielekkäänä. Tavoitteet myös muokkaavat liikkumisen laatua ja määrää.

Hanna-Mari, Erno ja minä kilpaillaan tällä hetkellä siitä kuka saavuttaa ensin 100 kilon kyykyn. Tavoite on haastava ja vaatii useamman treenikerran viikossa - eikä ole itsestään selvää että se saavutetaan. Mutta pitkäjänteisellä työskentelyllä... Eiköhän se onnistu ;) Äänetysaikaa on muuten jäljellä lokakuun loppuun asti. Voittajan oikein veikanneille luvassa yllätyspalkinto! Ja mikäli sinä haluat kyykky kisaan mukaan, paikkoja on vielä - ilmoittautua voi mulle.

Miksi mä olen tässä mukana? Koska kyykky on mulle vaikea liike ja pieni kilpailu piristää munkin treeniä ja laittaa mut tekemään enemmän sen eteen, vaikkei kilpailua verenmaku suussa lähdekään meistä kukaan suorittamaan.

Ilman tavoitteitakin voi liikkua

Ihan yhtä oikein on liikkua ilman sen kummempia tavoitteita. Jos liikunnasta on jo muodostunut elämässä hyvä rutiini ja sitä tulee automaattisesti tehtyä, ei niillä tavoitteilla tee sen ihmeellisemmin mitään. Kaikkea ei tarvitse mitata ja on vapauttavaa kun voi tänään mennä salille, huomenna uimaan ja sunnuntaina vaikka joogata kotona. Kehon kuuluu tuntua hyvältä ja treeni kehittää aina - silloin kun sen tekee! 


Parhaimmillaan liikunta pitää huolta hyvinvoinnistasi, poistaa stressiä ja auttaa nukkumaan yöt levollisemmin. Liiku fiksusti ja elät pidempään!

Nähdään pian treeneissä!
- Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan Koreografi-

Ps. Ne liikuntasuositukset on:

Kestävyysliikuntaa vähintään 2h 30min viikoittain reippaasti tai 1h 15min viikottain rasittavasti

Lihaskuntoa ja liikehallintaa vähintään 2krt viikossa

Yli 65 vuotiaille lisäksi tasapainoa ja notkeutta

Lapsille liikuntaa hyppien, pomppien, juosten ja pelaten - usein ja vauhdikkaasti!

(NÄMÄ ON MINIMISUOSITUKSET)


Mä haluan auttaa sua löytämään sun kehon täyden kapasiteetin. 
Haluatko mukaan henkilökohtaiseen tai pienryhmä valmennukseen? Jätä yhteystietosi, niin jutellaan lisää.