Lisäravinne

26.01.2020

Jo nimi kertoo sen että lisäravinne on lisä. Silti usein yritämme napata tarvittavat ainesosat purkista ja turvata sillä tarvittavien ravintoaineiden saannin. Vitamiinien nappaaminen purkista on helppoa, mutta riittääkö se? Lisäravinnepurkeissakin lukee, että ei korvaa monipuolista ruokavaliota vaikka moni meistä ajattelee, että purkin nappi riittää huolehtimaan terveellisestä ravitsemuksesta. Mutta itseasiassa jopa Eviran (Elintarviketurvallisuusviraston) mukaan useimpien ravintolisien pitkäaikaiskäyttöä ei ole edes tutkittu, joten niitä ei tulisi käyttää kuin kuureina. Mulla on itsellä usein ollut hemoglobiini alhaalla ja sen takia erilaisia rautatabletteja ja valmisteita käyttäneenä voin todeta, että mikään nappi ei ole raudanpuutostilaani korjannut, vaan tilanne on lopulta korjaantunut monipuolisen ravitsemuksen ansiosta. 

Muun muassa kalaöljyt ja beetakaroteeni ovat terveellisiä ruoasta saatuna mutta voivat olla epäterveellisiä ravintolisinä. Vastoin väitteitä kalaöljykapselit eivät laske kolesterolia vaan voivat jopa lisätä pahaa LDL-kolesterolia, heikentää veren hyytymistä ja nostaa paastoveren sokeripitoisuutta. Lisäravintoaineet on bisnes, jossa liikkuu paljon rahaa. Varmasti suurin osa kapseleiden kauppaajista uskovat aidosti niiden terveysvaikutuksiin ja yrittävät tarjota asiakkailleen parempaa elämänlaatua, mutta uskon rinnalle kaivataan paljon tieteellistä näyttöä asian tiimoilta. Moni käyttää paljon rahaa lisäravinteisiin, joiden käytöstä ei ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä. 

Kun treeni ei kulje, elämä väsyttää ja mieli on maassa, alkaa ihmismieli helposti etsiä lääkettä purkista. Ja tottahan se on, purkki toisinaan auttaa. Mutta purkista saatavat hyödyt voivat selittyä myös plasebo vaikutuksella, sillä purkin antimet harvoin pitävät elinvoimaista olotilaa yllä pitkään. Aika harvalla on perusravitsemuksen palikatkaan kunnossa, vaikka itsellä on olo että syö suhteellisen terveellisesti. 

Mikään lisäravinne ei poista stressiä tai paranna unenlaatua. Varmuuden vuoksi on turha napata lisäravinteita, vaan jokaisen pillerin kohdalla voi oikeasti käyttää järkeä, onko tämä tarpeellista juuri minulle?  Ja jos on, niin miksi?

Mikä sitten on loppupeleissä tärkeää? 

Jokaisella meistä on omat mieltymyksensä ruoan suhteen, ja tietyt ravintoaineet päätyvät lautaselle useammin kuin toiset. Avainasemassa ravitsemuksessa on kuitenkin monipuolisuus. Jos haluaa pysyä terveenä ja kohentaa kuntoa, on tärkeää muistaa kolme asiaa: treeni, monipuolinen sekä riittävä ravinto ja uni. Liian terveellinenkään ravinto ei takaa automaattisesti parempaa oloa, jos energiaa tulee liian vähän tai elämän muut palikat eivät ole balanssissa. Kun syö, liikkuu ja lepää tarpeeksi, on energiaa päivän askareisiin ja keho pysyy terveenä ja elinvoimaisena ilman lisäravinteita. Harvemminhan me omille lemmikeillekään tarjotaan lisäravinteita.   


Energiaa ja iloa sinulle!

Treeniterkuin:

Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan Koreografi

Haluatko valmennukseen

Maanantain Kehopower pienryhmävalmennuksessa 2 paikkaa vapaana. 

Ulpun henkilökohtaiseen valmennukseen 1 paikka jäljellä. Lähetä viestiä ulpustudio@gmail.com tai jätä soittopyyntö 040 7218478

Juhan henkilökohtaiseen valmennukseen 2 paikkaa jäljellä. Säännöllinen treeniaika torstaisin klo:16-20 välillä. Lähetä viestiä ulpustudio@gmail.com tai jätä soittopyyntö 040 7218478