Mikä menee usein pieleen treenatessa?

05.07.2020

Treeni ei maistu, treeni ei kehitä, treenaaminen on vaikeeta. Ei ihmekään jos motivaatio on kadoksissa, jos treeni ei toimi. Mitä on ne pienet asiat jotka menee usein pieleen treeneissä yllättävän monilla? Mä listasin ylös asioita, jotka unohtuu itse kullakin... Toisinaan myös mulla. 

Riivinmaan kuvat
Riivinmaan kuvat

Treeni ei tunnu kivalta, sitä ei jaksa tehdä

Kaveri puhuu siitä ihanasta endorfiiniryöpystä, joka on niin koukuttavaa ettei treenejä voi jättää välistä. Mikä se tila on? Ensinnäkin perimällä on paljon vaikutusta siihen miten endorfiinit erittyy. Kaikkien keho ei eritä yhtä innokkaasti endorfiineja ja usein hyväkuntoisen keho erittää endorfiinejä enemmän kuin huonokuntoisen. Eli jos aloitteleva treenaaja etsii sitä samaa mielihyvän tunnetta treenistä kuin jo pitkään treenannut kaverinsa, voi olla masentavaa, jos sitä tunnetta ei tule. Ja silloin treeni jää helpommin välistä. Jos liikunnasta ei saa mitään mielihyvää, kannattaa keskittyä siihen, että löytää itselleen a) innostavan lajin b) motivoi itseään liikunnan tuomilla eduilla c) harkitsee valmentajan nappaamista rinnalleen. Liikunta voi olla muutenkin työläs tapa löytää itselleen mielihyvää - tai ainakin sen eteen tarvitsee tehdä paljon töitä. 

Mä haastattelin mun asiakkaita asian tiimoilta ja moni koki, ettei löydä liikunnasta mielihyvän tunnetta, mutta sen sijaan moni iloitsee asioista mitä liikunnan lisääminen on tuonut elämään. Yksi oli innoissaan parantuneesta ryhdistä, toinen kehon kokonaisvaltaisesta toimimisesta, kolmas tulosten paranemisesta ja neljäs parantuneesta kehonkoostumuksesta. Ja vaikkei liikkumisesta varsinaista mielihyvää saanutkaan, jokainen haastatelluista lähtee liikkumaan joka kerta mielellään, koska siitä on tullut itselle hyvä tapa ja rutiini. 


Alkulämmittely unohtuu / jää välistä

Kuinka usein tekee mieli säästää aikaa ja hypätä suoraan siihen treeniin ilman kunnollista alkulämmittelyä? Suosikkilaite on salilla vapaana, joten hyökkäät siihen suoraan, ilman asianmukaisia lämmittelyharjoituksia. Tai aikaa on rajallisesti ja haluaa päästä heti itse asiaan, niin skippaa lämmittelyn. Alkulämmittely on kuitenkin asia, joka voi ennaltaehkäistä vammoja ja antaa keholle paremman kapasiteetin treeniin. Alkulämmittely ei ole se, mikä kannattaa skipata, edes silloin kun on kiire. Hyvä alkulämmittely avaa kehoa ja parantaa lihasten vastaanottamiskykyä. Tekemällä alkulämmittelyn saat paremman treenin. 


Tuloksia odottaa liian nopeasti ja kun niitä ei nää, treenit jää....

Kuinka moni haluaisi saada tuloksia HETI? Joo, olishan se kiva, mut ei useinkaan mene niin. Treenatessa pitkäjänteinen työ palkitaan. Jos haaveilee sporttisesta ulkonäöstä, niin se ei näy vielä kuukauden kuluttua, vaan sen eteen saa tehdä monta treeniä työtä. Välillä tulosten odottaminen kestää niin kauan, että ehtii jo unohtaa mistä lähti liikenteeseen, eikä sitten edes nää niitä tuloksia itse, vaikka niitä olisi jo saavuttanut. Tavoitteet on kivoja, mutta niiden saavuttamiseen menee aikaa. Sitä ennen kannattaa ruveta nauttimaan siitä perustekemisestä. Jos innostus ei löydy siellä treeneissä, niin yrittää muilla tavoin innostaa itseään: esim. hankkii sellaset treenikamat että aina on hyvä fiilis kun niihin sujahtaa, pyytää sen kaverin treeniseuraks, jonka jutut saa aina hyvälle tuulelle tai antaa itselleen sopivan palkinnon kuukauden treeniputken jälkeen (esim menee hierontaan tai käy ravintolassa tai keksii muuta hemmottelua itselleen). Tuloksia tulee, jos jaksaa tehdä pitkäjänteistä työtä. Yks mun asiakkaista alotti vuosi sitten penkkipunnerruksen 20kg tangolla ja nyt nostellaan 80kg, toinen harjoitteli kyykkäämistä tyhjällä tangolla ja nyt kyykätään yli oman kehonpainon, moni on vihannut lapsena liikuntatunteja, mutta suuntaa treeneihin nykypäivänä monta kertaa viikossa ja tuntee treenin hyvällä tavalla omassa kehossaan. Ihminen on luotu liikkumaan ja sekä keho että mieli voi paremmin kun liikkuu. Hyvällä tekemisellä tuloksia tulee, älä luovuta! Älä kuitenkaan treenaa liikaa. Jos treenaa liikaa, elimistö ei ehdi missään vaiheessa palautua ja tuloksia ei synny. Jokaisen pitää levätä joskus!

Väärä vastus pilaa treenin

Joku treenaa liian pienellä kuormalla, joku liian isolla. Liian iso kuorma treenissä voi johtaa vammoihin ja tekniikan pettämiseen. Kun tekniikka ei toimi, oikeat lihakset ei välttämättä aktivoidu ja silloin lihakset eivät myöskään saa haluttua muotoa. Liian kevyt vastus puolestaan ei aktivoi lihasta tarpeeksi, eikä silloin tuota tulosta. Moni nainen pelkää "miesmäistä" kehoa eikä sen takia uskalla lisätä painoja treeniin. Huoli pois. Lihasten kasvattaminen on tosi vaikeeta tosi monelle meistä. Säädä treenivastuksesi niin, että tekniikka on timanttia, mutta viimeiset toistot on tosi vaikeita, melkein mahdottomia. 

Yksipuolinen treeni kehittää vain vähän aikaa - liiallinen vaihtelu ei kehitä ollenkaan

Aloittelija kehittyy helposti yksipuolisellakin treenillä, pitkään treenannut tarvitsee enemmän uusia ärsykkeitä. Liian erilainen treeni taas voi olla hyvää "jumppaa" mutta jos mitään asioita ei malteta kunnolla toistaa, on vaikea saada kehitystä aikaiseksi. 

Se joka haluaa rasvaa pois mahan ympäriltä, voi kuvitella että tärkeintä on treenata vatsalihaksia. Mutta todellisuudessa rasvaa ei voi polttaa paikallisesti. Jos haluaa vyötärön esiin, kannattaa laittaa kehon isot lihasryhmät töihin ja tarkistaa elämän eri osa-alueet kuntoon. 

Ravitsemus on monen asian avain

Treeniin tarvitaan energiaa. Myös painonpudotukseen tarvitaan energiaa. Ja kyllä, sillä on väliä mitä energiaa kehoonsa laittaa. Myös vettä kannattaa juoda pitkin päivää, eikä vasta salille saapuessa. Treenin jälkeen osalle maistuu ruoka hyvin, osalle ei ollenkaan. Treenin jälkeen olisi kuitenkin tärkeää ihan jokaisen napata jotain hyvää proteiinia ja hyvää hiilihydraattia. Puolen tunnin sisään joku välipala, tai tunnin sisään oikea kunnon ruoka. Välipala voi olla vaikka banaani ja lasi maitoa tai marjoja ja kourallinen pähkinöitä - toki se voi olla myös se palautusjuoma. Tärkeää että syö heti jotain. Riivinmaan kuvat
Riivinmaan kuvat

Mä haluan kutsua sut kokeilemaan treenejä Ulpustudiolle 10euron hintaan. Kokeilu ei sido sua mihinkään, mutta saat arvokasta tietoa siitä, mitä sun kannattaa tehdä sun omissa treeneissä. 

Mikäli tää innostaa, niin laita viestiä ulpustudio@gmail.com tai 040 721 8478

niin sovitaan sulle hyvä aika. Voit tulla kokeilemaan yksilövalmennusta tai pienryhmävalmennusta. 


Treeniterkuin 

Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan koreografi