Mikä ois se sun juttu?

16.04.2019

Gymstick-treeni tuolla, Spinning-tunti täällä. HIIT vai vesijuoksu? Kehonpainoharjoittelua vai painavaa rautaa vastukseksi? Kun tarjonta on niin laajaa mitä se nykyään liikunnan kentällä on, voi olla vaikeaa päättää tästä lajikirjosta itselle se oma laji. Tässä blogissa mä haluaisin avata sulle sitä, kuinka tärkeää on löytää itselle mieluisa ja toimiva laji kaikista niistä mitä tarjolla on!

Mistä erotat sen, millaista treeniä sä tarvitset ja vielä paremmin, millaisesta harjoittelusta sä innostut ja millainen harjoittelu tuottaa sulle iloa! Sillä tärkeää harjoittelussa on se, että siitä tykkää!! Jos treenimaistuu susta puulta, tai miltä lie mauttomalta, lienee siihen älyttömän vaikeaa sitoutua pidemmäksi jaksoksi tai samalla panostuksella! Ja kuten me tiedetään, näkyvät terveysliikunnan ja yhtä lailla urheilun hyödyt monesti vasta pidemmän ajan kuluttua. Joten, jos tavoitteenasi on elämäntaparemontti liikunnan avulla, on pitkäjänteisyys kultaa!

Toisin sanoen, jos jokin harrastamasi laji ei alusta alkaenkaan ole motivoinut sua jatkamaan sen parissa tai jos jokin vanha ja tuttu harrastus alkaa menettää hohtoaan, voisi olla paikallaan pohtia miksi sitä treeniä tekee? Jos se on ainut liikunnan muoto mitä saatat harrastaa, niin jatka sitä ihmeessä, sillä liikkua meidän kaikkien tarvitsee!

Ihmiskeho ei ole kehittynyt olemaan paikallaan vaan liikkumaan. Ja paljon!!

Se mitä tahdon sanoa on se, että jos jokin harrastus ei enää toimi sun kohdalla, niin tarkkaile vähän tarjontaa. Liikunnan tarjonnan hylly venyy ja paukkuu uusien lajien ilmestyessä, joista Crossfit-, HIIT- ja Pump-tunnit ovat vain murto-osa 2000-luvulla suurta suosiota saavuttaneista liikuntamuodoista!

Joten jos susta tuntuu, että nykyinen harrastuksesi ei ole se mikä antaa sulle iloa, niin kokeile jotain uutta! Näin voit maustaa omaa treenirutiiniasi satunnaisella kokeilulla ja ehkä löytää uuden mielenkiintoisen lajin, jota harrastaa aktiivisemmin!

Mä voin itse toimia lajikokeilujen puolesta puhujana, sillä itselläni on tullut niin koulutuksien ja oma-aloitteisuuden puolesta kokeiltua jäätävää määrää lajeja niin tankotanssista cliff divingiin ja maantiepyöräilystä boulderointiin. Tällä tavalla mä olen itse löytänyt lajeja, jotka tosiaan ovat harrastamisen arvoisia ja ehkä myös ymmärtänyt enemmän itsestäni siinä sivussa. Mä olen oppinut millaisesta liikunnasta tykkään paljon ja mistä taas vähemmän! Jos et kokeile mitään uutta, saatat menettää mahdollisuutesi löytää lajin, joka antaa sulle mielettömästi kiksejä!

LÖYDÄ ITSELLESI SOPIVA LAJI - JA SAAVUTAT TULOKSIA HELPOMMIN!

Jos löydät nimittäin itsellesi sellaisen lajin, jota jaksat treenata ja johon voit sitoutua, on erittäin todennäköistä, että sen lajin avulla sä pääset sun tavoitteisiin, oli se tavoite sitten kiinteämmän kropan tavoittelua, lihasmassan kasvua tai itsetunnon kehittämistä! Eli, vastaus kysymykseen miksi on tärkeää löytää sulle itsellesi se oma juttu on se, että sen löytämällä sä pääset ihan uudelle tasolle sun elämässä, kun tiedät millainen harjoittelu tuo sulle iloa ja samalla tuloksia!!!

Sitten pääsenkin aiheeseen, josta mulla paljon sanottavaa. Tämä on siirtovaikutus. Mitä se sitten meinaa? No, sitä, että kun kehität esimerkiksi tasapainoasi ja koordinaatiotasi sählyä pelatessa, siirtyy tuo kehitetty taito myös muuhunkin tekemiseesi! Et siis pelkästään kehitä yhdessä harrastuksessa taitojasi sen suhteen, vaan siinä opitut taidot auttavat sinua niin arkielämässä kuin muissakin lajeissa!

Ei ole sattumaa, että monilla huippu-urheilijoillakin on taustallaan montaa lajia!! Monen erilaisen taidon oppiminen tukee kaikenlaista tekemistä! Tähän voin kertoa elävän esimerkin, jonka olen itse itselleni osittain tietoisesti kehittänyt! Kuntosalilla tehdessäni voimaharjoittelua isoin haasteeni on kyynärvarren lihasten, eli tuttavallisemmin forkkujen, voiman loppuminen. Tällöin en enää jaksa pitää kunnolla tangoista kiinni ja suoritusteho laskee, kun ote ei pidä!!! Tähän ''ongelmaan'' olen ottanut avukseni kiipeilemisen, jota harrastan vielä säännöllisen epäsäännöllisesti. Siinä työtä tapahtuu mielettömän paljon koko keholla, mutta erityisesti forkut ovat avainroolissa, sillä ilman vahvaa otetta kiipeily on perin haastavaa! Siispä, tänä keväänä, kun olen kiipeillyt enemmän kuin koskaan aiemmin, olen myös huomannut myös otevahvuuteni parantuneen huomattavasti muutamassa kuukaudessa!! Mun mielestä on mahtavaa, kuinka monipuolisella harjoittelulla voit tukea omaa kehitystäsi haluamaasi suuntaan!!

Vielä viimeiseksi, toteaisin, että yleispäteväksi mausteeksi kaikenlaisen harjoittelun tukemiseen on kehonhuolto, jota mun tulee itsekin myös tehtyä säännöllisesti, jotta kroppa toimii. Samalla kehonhuolto on mulle rentouttavaa puhdetta, jossa saa myös mietittyä omia asioita!

Tiesitkö muuten jo, että Ulpustudion kesän pienryhmävalmennuksista löytyy ohjattuja kehonhuoltotunteja, joille ilmoittautuminen on nyt käynnissä!! Jos aikataulut passaa sulle, niin varaa ihmeessä oma paikkasi :) Jotta sinä saat enemmän irti omasta kehostasi!


Terveemmän mielen ja kehon puolesta

Ville-Mikko Kinnunen

LUE LISÄÄ KESÄN VALMENNUKSISTA PIENRYHMISSÄ

ULPUSTUDION PIENRYHMISSÄ ON HYVÄ FIILIS JA TEKEMISEN MEININKI. TULE MUKAAN OPPIMAAN UUSIA TAITOJA HYVÄSSÄ SEURASSA. EVÄITÄ ONNELLISEMPAAN ELÄMÄÄN. 

VALMENNUSTA LAPSILLE, NUORILLE JA AIKUISILLE.