Mikä on kovan treenin mittari?

12.05.2019

Jotenkin tuntuu että usein kovaksi treeniksi mielletään vain treeni jossa mennään tosi kovaa, nopeasti ja korkealla sykkeellä. Mutta eikö yhtälailla kova treeni voi olla jos haastetaan esim voima ja taito osaamista äärimmilleen? Vertaa kumpi on sun mielestä haastavampaa: tehdä 10 leuanvetoa kumpparilla sätkimällä vai tehdä 1 leuanveto tosi hitaasti - käyttäen siihen aikaa vaikka 10s-1min?

Kun tehdään todella nopeasti ja korkealla sykkeellä esim aikaa vastaan

Treeni on usein niin haastavaa, että tekniikka alkaa kärsimään. Ei jakseta tehdä toistoja niin hyvin kuin pitäisi, liikeradat jäävät pienemmiksi ja oikeat lihakset ei välttämättä aktivoidu, koska

a)ei jakseta aktivoida niitä lihaksia joiden pitäisi tehdä työtä
tai
b)muut lihakset yrittävät kompensoida liikaa, jotta vauhti pysyy yllä

Kun tekee esim punnerruksia niin nopeasti ettei oma keho pysy tiukkana, vaan rintakehä nousee ennen muuta vartaloa, tekee treeniä jossa saa kyllä monta toistoa, mutta samalla se on treeniä, joka ei vie sun osaamista, kuntoa tai voimaa yhtään paremmalle tasolle. Jos taas malttaa tehdä hitaasti ja kunnolla, saa paljon varmemmin tuloksia ja lopulta voi siirtyä vaikeampiin liikkeisiin.

Seurasin just yhden crossfit urheilijan treeniä ja jotenkin tuli tosi surullinen olo kun lahjakas kaveri teki liikkeitä ihan selkä pyöreänä tai notkolla. Tempo oli ihan sairaan nopea ja tekniikka ihan hukassa. Varmaan hitaammalla tempolla kaverin tekniikka olis pysyny ihan mintissä. Siinä vaan jäin miettimään, että kuinkahan kauan sen kroppa kestää sellasia virheasentoja. 

Jos haluaa kehittyä, ei ole väliä mitä teet tai kuinka nopeasti - vaan MITEN teet

Nopeus ei ratkaise vaan laatu. Haluat kehittyä, haluat päästä vaikeampiin setteihin, haluat ehkä lisätä painoa tai osata tehdä vaikeampia liikkeitä. Silloin pitää osata treenata maltilla ja aivot mukana. Yleensä epäonnistuminen taitoa ja voimaa vaativissa liikkeissä johtuu siitä ettei osata harjoitella oikealla tekniikalla. Kehitys jää paikalleen, ellei treenaaminen ole fiksua. Pysy nöyränä, älä yritä mennä liian nopeasti eteenpäin. Sulla on aikaa.  


Fiksua treeniviikkoa ja liikuntaa ilman väääränlaista kipua toivottaa

Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan Koreografi

Haluatko treenata fiksummin ja tavoitteellisemmin? Tule mukaan pienryhmävalmennukseen

HALUAISITKO VETÄÄ ENEMMÄN LEUKOJA, TEHDÄ MUSCLE UPPEJA JA SEISOA KÄSILLÄSI 

HALUATKO OLLA VAHVEMPI, KIINTEÄMPI JA SPORTTISEMPI.

Onko sinulla tavoitteena terve, toimintakykyinen ja kivuton keho? Haluatko palautua nopeammin treeneistäsi?

TAI LUE LISÄÄ PERSONAL TRAINING PALVELUISTA