Mikä sabotoi painonhallintaa

26.04.2020

Viime aikoina multa on kysytty erilaisia painonhallintavinkkejä, niin halusin nyt avata mun näkökulmasta, mikä usein on painonhallinnan esteenä. 

Top asiat joita ei aina tule ajatelleeksi painonhallinnassa on

  1. Energiankulutus, joka vähenee iän myötä
  2. Stressi ja unenpuute
  3. Liian äkilliset elämäntapamuutokset
  4. Kuntoilun jälkeinen mässyttely
  5. Juominen
  6. Puute keskittymiseen syödessä
  7. Aamiaisen merkitys


Mitä moni ei tule ajatelleeksi, on se fakta, että iän myötä meidän jokaisen energiankulutus pienenee. Jos siihen ei kiinnitä huomiota, niin vuosi vuodelta voi kertyä muutama kilo lisää noin 25 ikävuodesta eteenpäin. Fyysisellä aktiivisuudella ja järkevillä ruokailutottumuksilla tähän voi kuitenkin vaikuttaa tosi paljon. Ja kaikista paras onkin, jos maltetaan tehdä sopivia ratkaisuja - sellaisia joista voi pitää kiinni tulevaisuudessakin. Toisaalta pieni lisääntynyt rasvaprosentti ei ole vielä mikään hälyttävä juttu, turhan iso ylipaino taas on. 

Liian vähäinen uni saa meidät hamuamaan energiaa jostain muualta

Tiesitkö että liian vähäinen uni saa elimistön haaveilemaan energiasta jostain muualta, kuten esim epäterveellisestä ruuasta tai mässyttelystä? Oletko huomannut että väsyneenä tekee mieli enemmän herkkuja? Siispä huolehdi riittävästä unensaannista. 

Usein liian vähäisen unen takana voi olla stressi, joten nyt jos koskaan on syytä opetella stressinhallintaa. Stressi vaikuttaa paitsi uneen, myös hormoneihin ja hormonit taas vaikuttavat meidän painoon. Myös tarve karkkiin ja höttöhiilareihin voi kasvaa stressin myötä. 

Kun tarve pudottaa painoa ilmaantuu, halutaan tuloksia liian nopeasti

Painonpudotus on hidasta hommaa, jos se halutaan tehdä niin että paino jää pysyvästi alas. Mitä vähemmän on ylipainoa, sitä pidemmällä aikajänteellä projektiin pitää sitoutua. Jos tehdään liian isoja ja äkillisiä muutoksia, keho alkaa taistella muutosta vastaan. Pahimmillaan keho menee sekaisin liiallisista yrityksistä ja pitää entistä enemmän ylipainosta kiinni. Painonpudotus ei ikinä pitäisi olla äärimmäisyyksiin vedettyä, vaan sellaista toimintaa, jossa on hyvä ja rento fiilis. Parhaimmillaan painonpudotus on normaalista terveellisistä elämäntavoista NAUTTIMISTA. 

Sykemittarin mukaan mä kulutin just 600kcal - nyt voi herkutella

Kuinka moni sortuu treenin jälkeiseen mässyttelyyn? Treenin jälkeen kuuluu syödä (ja mielellään myös ennen treeniä), mutta treenin tarkoituksena ei pitäisi olla maksimaalinen kalorinkulutus, jotta sen jälkeen voi sitten mässäillä. Treenin jälkeen kuuluu syödä normaalisti ja riittävästi - ei yli oman tarpeen. Treeni on hyvä painonpudottajan tuki, mutta pelkällä treenillä harvoin saa painonpudotusta tapahtumaan. Erilaiset aktiivisuusmittarit antavat laskennallisia kulutuksia, jotka perustuvat pitkälti sykkeeseen treenin aikana, mutta se on arvio - suuntaa antava luku. 


Juodut kalorit eivät vie nälkää pois

Moni nauttii "turhia" kaloreita juomalla. Paras janojuoma on vesi. Hedelmämehut, limut ja smoothiet voivat sisältää suhteellisen paljon kaloreita, joita nautitaan huomaamatta. Juomalla kaloreita keho ei saa samanlaista signaalia syömisestä, jolloin nälkä ei poistu samalla tavalla kuin syödessä. Vertaa jos syöt yhden appelsiinin tai puristat yhden appelsiinin mehuksi. Yksi appelsiini on puolikas mehulasi, jonka juo hujauksessa, kun taas appelsiinin syömisessä ehtii tulla syömisen fiilis. Myös alkoholin nauttiminen tuo tyhjiä kaloreita kehoon. 

Kenen kanssa ruokailet?

Kenen kanssa sinä ruokailet nykyään? Kuinka moni malttaa syödä rauhassa ruokansa keskittyen syömiseen? Kun syö tv:n, puhelimen tai muiden aktiviteettien ympäröimänä, syö helposti yli oman tarpeen. Sen sijaan, jos malttaisi keskittyä ruokailemiseen, syö helpommin itselleen sopivan määrän ruokaa. Jos sulla on vaikeuksia tietää milloin sä olet syönyt tarpeeksesi, tai jos et muista milloin olet viimeksi tuntenut oikeasti pientä nälkää, voisi olla paikallaan a) rauhoittaa ruokailut ja b) tehdä niistä säännöllisempiä. Häiriötekijät pois ruokailujen ajaksi ja lukujärjestys käyttöön ruokailuille. Yksi ateria päivässä ei ole hyvä ateriarytmi. 

Aloita hyvin, aloita aamiaisella

Aloita hyvin. Aloita aamiaisella. Hyvä päivärytmi lähtee aamiaisesta. Ja turhan moni jättää sen välistä. Periaatteessa ilmankin pärjää, mutta tutkimusten mukaan aamiaisen syöminen on yhteydessä parempaan kehonkoostumukseen. Aamiainen on signaali keholle, että nyt päivä alkaa ja on aika lähteä liikkeelle. Tutkitusti ihminen vähentää tiedostamatonta liikehdintää, mikäli aamiaisen jättää välistä. Hyvät aamupäivän ruokailut myös vähentävät turhaa iltanapostelua. Hyvä aamiainen voi olla muutakin kuin puuroa. Aamiaisessa kuuluisi olla proteiininlähde, esimerkiksi raejuustoa tai kananmuna tai pähkinöitä, kasviksia, hedelmiä sekä hyvälaatuisia hiilihydraatteja kuten esim täysjyväleipää. 


Painonpudotuksessa avainasemassa on:

Kiva tekeminen ja hyvä fiilis

Vähän prosessoidun ruuan suosiminen ja palautumisesta huolehtiminen

Oman kehon arvostaminen ja huolehtiminen siitä.

Jos kaipaat apua, minä ja Juha autetaan sua mielellään. Varaa vaikka kympin etävalmennuskokeilu, niin voidaan kartoittaa sun tämänhetkinen tilanne. Lähetä oheinen lomake, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Viestikenttään voit ehdottaa sinulle sopivaa etävalmennusajankohtaa. Etävalmennuskokeilu kestää 45min. ja se toteutetaan Zoomin välityksellä tai puhelimitse. 

Tsemppiä terveellisiin elämäntapoihin! 

Terkuin Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan Koreografi