Miksi aamiainen on tärkeä?

18.11.2018

Miksi aamiainen on tärkeä - mikä on hyvä aamiainen?

Mä olin joskus sitä mieltä että aamiaisella ei oo mitään väliä ja opettelin olemaan syömättä aamiaista, koska moni muukin teki niin. Ja aika nopeasti keho tottu siihen, ettei aamulla saanut mitään ruokaa. Ja sit kun siihen tottu, niin kyllä sitä pysty myös treenaamaan tyhjällä vatsalla. Mutta nyt kun on taas totutellut takaisin aamiaisen makuun, niin väitän, että saan treeneissä enemmän irti ja jaksan paljon paremmin.

Aamiainen on tärkeä, koska se katkaisee yön paaston (englanniksi breakfast - katkaise paasto). Ihminen kuluttaa energiaa myös levossa. 70kg painava nainen kuluttaa levossa 65kcal tunnissa, eli 8 tunnin yöunien aikana jo 520kcal eli yhden lounaan verran (vertaa - tunti kuntosalilla voi kuluttaa saman verran kaloreita).

Aamiaisen poisjättäminen voi pienentää päivän energiansaantia, mutta samalla se voi pienentää NEATtia (non exercise Activity Thermogenesis) eli sitä tiedostamatonta liikkumista, jota jokainen tekee päivän aikana. Eli kun tämä liikehdintä jää pois aamiaisen poisjäännin vuoksi, myös kokonaisenergiankulutus päivän aikana pienenee.

Ilman aamupalaa, nälkä helposti kasvaa päivän mittaan ja iltanapostelu voi saada uudet mittasuhteet. Eli vaikka syö hyvän lounaan ja välipalat ja päivällisen, illalle jää silti ihmeellinen nälkä, jonka takia tulee naposteltua yli oman tarpeen.

Aamiainen on hyvä startti päivälle, keho tuntee saavansa energiaa yöllisen paaston jälkeen ja se auttaa pitämään ateriarytmin tasaisena pitkin päivää, jolloin se auttaa myös verensokerin pysymiseen tasaisempana.


Mikä on hyvä aamiainen?

Mä tykkään syödä samoja juttuja päivästä toiseen, mutta toiset haluaa vaihtelua. Kun alkaa vaihtelemaan, niin tarkista ainakin, että sun aamiaiselta löytyy fiksusti proteiinia, laadukasta hiilihydraattia ja värejä (hedelmiä tai marjoja). Sekä että se on tarpeeksi iso. Hyvä koostumus, tarpeeksi energiaa ja proteiinin lähde, niillä pääsee jo pitkälle.

Esimerkkeinä:

Soijajugurttia, kookoshiutaleita, vadelmia, mysliä ja keitetty kananmuna.


Maustamatonta jugurttia, kaurahiutaleita, marjasekoitus ja raejuustoa.


Tuorepuuroa, rahkaa ja marjoja.


Kaksi leipää, päällä margariinia, kinkkua, salaattia ja keitettyä kananmunaa, sekä jugurtti ja hedelmä.


Kaurapuuro maitoon marjoilla ja pähkinöillä.


Rasvatonta raejuustoa, mysliä, puolikas avokado ja hedelmä.


Neljän viljan puuro, rasvatonta raejuustoa, marjoja ja banaani.Jos aamiainen ei vain maistu? Mitä tehdä?

Aamiaiseen kannattaa panostaa, koska se takaa hyvän startin päivälle. Mikäli aamiainen ei maistu, tarkista mitä syöt illalla. Jos iltapala on ollut hyvin runsas, aamulla ei välttämättä maistu. Voitko pienentää iltapalaa, jotta aamiainen maistuisi paremmin?

Aamiaiseen tottuminen voi viedä aikaa, mutta se on tapa, josta voi saada hyvän rutiinin. Sinnittele aluksi. Ruokahalu katoaa helposti, jos ei syö oikein tai tarpeeksi. Mutta pikkuhiljaa keho alkaa tottumaan ja näläntunne palaa. Kaikki on kiinni omasta toiminnasta ja motivaatiosta. Haluatko jaksaa paremmin päivän mittaan? Haluatko pitää verensokerin tasaisempana? 

Myös stressi ja väsymys voivat vaikuttaa näläntunteeseen. Tarkista nukutko tarpeeksi, stressaatko elämässä liikaa? Ja mikäli vastaus on myönteinen, voiko näihin asioihin vaikuttaa tai onko kyseessä hetkellinen tilanne, joka menee ohi?

Jos taas aamulla ei ehdi syödä ja nukkuminen ajaa aamiaisen yli, niin onko mahdollista valmistaa aamiainen niin että se tulee mukaan take awayna?

Aamiainen kantsii nauttia kahden tunnin sisällä heräämisestä. 

Hyvää aamiaista kaikille ja energiaa tulevaan viikkoon <3

-Kehonhallinnan koreografi Ulpu Puhakka- 


Mikäli kaipaat ravintovalmennusta, lue lisää:

Tai tutustu erilaisiin valmennuksiin: