Miksi paino ei putoa

15.02.2019

Kiinteytyjän ongelmat

Paino nousee huomaamatta helposti, mutta siitä on vaikea päästä eroon. Dieetillä painon voi saada hetkeksi alaspäin, mutta useimmiten se hiipii takaisin korkojen kera. Mitä mä suosittelisin että sä lähdet tarkistamaan omasta elämästä ja arjesta:

 • Syötkö tarpeeksi laadukasta ruokaa
 • Syötkö tarpeeksi usein vai naposteletko
 • Nukutko tarpeeksi
 • Liikutko tarpeeksi
 • Vaikuttaako treeni omaan arkiaktiivisuuteen

Painon hallinta voi olla monelle meistä iso ja vaikea asia. Kiloja kertyy helposti, mutta yhtä helposti niistä ei usein pääse eroon. Erilaiset sosiaaliset suhteet haastavat jo valmiiksi stressaavaa tilannetta. Jos puoliso omaa erilaisen kehonkoostumuksen ja laihdutus yrityksiä on ollut takana jo monta, voi olla että kotiväkikin vain naureskelee projektille. Töissä taas joku kantaa herkkuja kokoushuoneeseen ja porukalla ihmetellään ääneen sitä, joka ei kokouspullaan koske. Käydään yhdessä lounaalla ja kummastellaan kaverin muuttunutta lautasmallia. Tai kaverit kutsuu illanviettoon, jossa pöydät notkuu herkkuja ja illan host loukkaantuu, kun jokaista kakkupalaa tai piirakkaa ei maisteta. Tosi reilua.

Aika iso osa painonpudottajista joutuu välillä pohtimaan täysin uusiksi sekä omia ruokailutottumuksiaan, arjen rutiineja että lähipiirin asenteita, kun ollaan matkalla kohti omaa ihanteellista kehonkoostumusta. Toisinaan näissä tilanteissa turvaudutaan ulkopuoliseen apuun. Mikä on hyvä asia. Mutta kannattaa kiinnittää huomiota minkälaista apua otetaan vastaan. Mikä on tavoite? Jos otat vastaan valmiit ohjeet, joissa on valmiit ateria ja välipala ehdotukset ja gramman tarkasti mittaillaan mitä suuhun laitetaan, paino kyllä tippuu. Mutta miten käy silloin kun valmiit ateriamallit jätetään pöytälaatikkoon? Yleensä kun suunnitelmat jää, paino nousee taas. Voi olla että vähän ajan kuluttua kaivetaan samat suunnitelmat ja pyritään taas diettailemaan painoa alaspäin. Ja hups, ollaan ikuisessa painonpudotusrumbassa, joka luultavasti toimii joka kerta hieman huonommin. Tämä on yksi syy, jonka takia tosi harvoin teen henkilökohtaisia gramman tarkkoja ravintosuunnitelmia. Syitä tähän on muutamiakin. Ensinnäkin mun mielestä syömisestä häviää rentous, jos esim pähkinöitä aletaan punnitsemaan gramman tarkkuudella ja toiseksikin mä mieluummin opetan mun asiakkaille miten hallita painoaan itse koko loppuelämän. Eikä niin että jojoillaan valmiiden ateriamallien, vaa'an ja oman sähläyksen välissä.

Ensimmäinen steppi mikä jokaisen painonpudottajan tulee tarkistaa on, onko ruoka mitä päivän aikana syödään tarpeeksi laadukasta. Ruokakolmion pohja. Mikä sen muodostaa? Sieltä löytyy kasvikset, marjat ja hedelmät. Syödäänkö niitä tarpeeksi? Pohja, perusta, niitä pitäisi siis löytyä kaikista eniten! Mun mielestä mun paras ohje ikinä on että kaikesta mitä syöt aina 1/2 pitää muodostua siitä pohjasta. Eli ei väliä onko kyseessä aamiainen, lounas, päivällinen välipala - aina 1/2. Mites sun lautasilla? Toteutuuko? Toinen steppi on ei kai ruoka oo mitää höttöä? Tyhjiä kaloreita, joista tulee kylläinen olo vain hetkeksi? Ja toisaalta ethän jätä mitään pois? Mun mielestä yks huonoimpia juttuja mitä painonpudottaja voi tehdä on yrittää elää pelkällä salaatilla. Eihän siitä lähde kenenkään nälkä. Sit siihen päälle vielä huonot välipalat tai ei välipaloja ollenkaan, niin johan on illalla jo sellainen nälkä että vois syödä vaikka hevosen tai pari sipsipussia tai kokonaisen limpun leipää. Ja taas mentiin metsään niin että oksat pois. Kunnon lounas, kunnon lisukkeen kanssa. Ja kunnolla sitä ruokakolmion pohjaa eli väriä - marjoja, hedelmiä ja kasviksia.


Syödäänkö tarpeeksi usein vai napostellaanko?

Joskus nälkä on myös muka nälkää ja tekemisen puutetta. Syö tarpeeseen, älä tylsyyteen. Jos ei oo tekemistä älä mussuta vaan lähde vaikka kävelylle, lue kirja, soita kaverille tai kuuntele musiikkia. Jos on nälkä, syö oikea välipala. Oikea välipala ei ole patukka. Oikea välipala on laatua. Se on oikeita asioita. Ja taas, välipalallakin voi olla 1/2 sitä pohjaa - kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Konkreettisesti hyvä välipala: rahka, marjoja ja mandariini tai ruisleipä, pähkinöitä ja kasviksia tai kauraeväs, mysliä ja hedelmä. Painonhallinta on myös uskallusta syödä tarpeeksi usein, niin että kehossa säilyy hyvä vireys- ja energiataso. Mutta se ei ole jatkuvaa napostelua. Nämä on tärkeä erottaa toisistaan. Keho kuluttaa kun sillä on mitä se voi kuluttaa. Jos keho ei saa tarpeeksi ravintoa, aktiivisuuden taso heikkenee, eikä keho toimi enää tehokkaasti. Joten syö, jotta laihdut!

Uni on painonhallinnan hyvä kaveri. Jos unta saa liian vähän, keho kaipaa ylimääräistä energiaa ja silloin mieli hamuaa helpommin nopeita kaloreita. Tutkimusten mukaan lyhyt yöuni ennustaa korkeampaa painoindeksiä sekä aikuisilla että lapsilla. Mieliteot selittyy sillä että univaje aiheuttaa sekaannusta elimistössä ruokahalua säätelevien hormonien toiminnassa. Kylläisyyttä viestivän leptiinin pitoisuus laskee ja nälästä tiedottavan greliinin pitoisuus nousee. Sen takia väsyneenä tulee helpommin ahmittua kaikenlaista höttöä. Unentarve on toki yksilöllinen, mutta mikäli herää jatkuvasti väsyneenä, omaa uniaikaa tulisi pidentää. Nykyaikana kiire ja vähäunisuus tuntuu olevan muodissa ja moni nukkuukin omaan tarpeeseensa nähden liian vähän. Kuitenkin riittävästä yöunesta huolehtiminen on monien terveysriskien pienentämistä. Motivoidu siis huolehtimaan myös hyvästä uniajasta.

Nidon viimeiseksi kaksi tärkeää asiaa yhteen - liikutko tarpeeksi? Mutta ei kai treeni vähennä arkiaktiivisuutta?

Suositusten mukaan miniminä on aikuisille 2 x viikossa liikehallintaa ja lihaskuntoa kehittävää liikuntaa ja 1 x viikossa kestävyysliikuntaa. Paitsi että liikuntasuositukset täytetään, tarvitaan myös arkiaktiivisuutta. Osa meistä ajattelee, että kun vetää hyvin treenit, niin sitten voi olla ihan lepolassena lopun aikaa. Ei se ihan niinkään mene. Toisaalta jos oma arki on erityisen kuormittavaa ja fyysistä, niin silloin treeni voi kenties jäädäkin vähemmälle. Mutta mikäli kuulut niihin tyyppeihin, jotka istuu töissä, liikkuu paikasta toiseen erilaisilla kulkuneuvoilla, tykkää löhötä kotisohvalla, käyttää hissiä aina kun on mahdollisuus ja on muutenkin passiivinen, niin 3 treenikertaa viikossa ei vielä oikein riitä. Silloin menee ikäänkuin ojasta allikkoon jos vaan hoitaa ne treenikerrat ja sitten passivoituukin ihan täysin. Mitä se arkiaktiivisuus sitten on? Arkiaktiivisuudesta onkin ollut paljon puhetta viime aikoina. Mikä on oikea ajattelutapa? Päivittäin 10000 askelta, 15000 askelta, asennon vaihto kahdenkymmenen minuutin välein, nopeat askelet minuutissa, erilaiset taukojumpat - listoja on monia. Lopulta mä sanoisin että mikä vaan ajattelutapa voi toimia sulle - kokeile! Nykyihminen on usein passiivinen ja meillä on vaikka ja mitä välineitä, jotta omaa kehoaan ei joudu liikuttamaan, mutta toisaalta löytyy myös erilaisia välineitä millä sitä kehoa voi liikuttaa. Pienetkin valinnat voivat viedä kehoa siihen parempaan suuntaan, koska liikkuminen on usein juuri sitä mitä keho tarvitsee. Mä tykkään itse seurailla sekä omia että asiakkaitteni askelia ja aika nopeasti myös itselle tulee kuva milloin on ollut aktiivinen ja milloin ei. Ja askelien lisääminen ei lopulta edes ole niin iso juttu. Kävelee pidemmän kautta kotiin, jättäytyy aiemmalla pysäkillä pois tai pyytää kaverin kävelylle.

Mitä mä siis suosittelen meille kaikille:

 • Värikästä ruokaa
 • Maltilla valmisruokia ja aina salaatti kaveriksi
 • Pidä huolta ateriarytmistä, panosta etenkin aamupäivän aterioihin, jotta iltanälkä ei yllätä
 • Mieti miksi napostelet. Onko oikeasti nälkä vai onko sulla napostelutapa/himo/tekemisen puute
 • Huolehdi riittävästä unesta. Jos et saa riittävää unta, voitko tehdä muutoksia?
 • Löydä laji joka liikuttaa tai kaveri joka liikuttaa tai valmentaja joka liikuttaa tai vaikkapa Ulpustudion KESÄKUNTOON verkkovalmennus
 • Innostu arkiaktiivisuudesta - puuhaile, kävele, tee enemmän
 • NAUTI matkasta

Liikunnallista viikonloppua toivottaen

Kehonhallinnan Koreografi Ulpu Puhakka <3

Tarvitsetko apua? 

Tule mukaan valmennukseen, lue lisää personal training palveluista:

Tai kokeile verkossa tapahtuvaa henkilökohtaista painonhallinta valmennusta - LUE LISÄÄ "Apua pysyvään painonhallintaan" paketista: