Milloin saa herkutella

17.02.2019

Herkkusuun pohdiskeluja

Syötiin jäätelöä Mallorcalla mun siskon tyttöjen kanssa. Jonkun ajan kuluttua äiti soittaa. "ootko sä repsahtanut?". Anteeks mitä :D Puhutaanko nyt mun ulkonäöstä, viihde-elämästä vai mistä... Myöhemmin kävi siis ilmi, että puhuttiin tästä kyseisestä jäätelösessiosta - instagram paljasti. Joo mäkin herkuttelen, aina välillä.

Lapsilla on karkkipäivä kerran viikossa (onko), montako päivää aikuisilla on? Kaikki on varmaan joskus kuullut Patrik Borgin säännöstä 80/20 ja musta tuntuu että moni on alkanut herkutella vähän miten sattuu sen säännön varjolla. Ihan ok, jos se oikeesti menee niin, kuin se on tarkoitettu, MUTTA silloin sen pohjan on oikeasti oltava kunnossa.... Välillä musta tuntuu että se ei oikein mee niin. Ai miksei? No koska syödäänkö me oikeesti sitä tavallista perus laatu ruokaa vai popsitaanko me erilaisia eineksiä, välipalapatukoita, proteiinipatukoita ja maustettuja rahkoja? Mä nyt otan vaikka tän rahka esimerkin: suurin osa makurahkoista (oli se sitten mustikka, suklaa, kermakaramelli - mitä näit nyt on) sisältää kaloreita n. 70-170/100g, kun taas perus tavallinen rasvaton maitorahka sisältää 55-70/100g. Erohan ei tässä nyt oo välttämättä NIIN suuri, mutta jos mietitään että päivässä menee vaikka 2 rahkaa, niin viikossa se määrä voikin sitten olla jo 14 purkkia. Yhdessä purkissa on noin 175-200g joten viikko tasolla siinähän voi kertyä ikäänkuin ylimääräistä ainakin sellanen 840kcal (riippuen siis siitä minkä rahkan valitsee), joka on niin kuin iso lounas ja välipala. Lisäksi monia rahkoja mainostetaan "proteiinirahkoina" mikä on hieman hassua, koska rahkassahan on jo proteiinia ihan luonnostaan. Ai niin, ja tiesitkö, kyllä se proteiinikin muuttuu lopulta rasvaksi siellä kehossa, mikäli sitä syö yli oman tarpeen.

Tutkijoiden mukaan lihavuus lisääntyy maailmassa koko ajan. Samaan aikaan kun liikkuminen vähenee, syömisestä on tullut helpompaa, kaupat ja ravintolat on aina auki, ruokaa voi tilata kotiinkuljetuksella - melkein mihin aikaan tahansa. Ihminen voi viettää just niin laiskaa ja yltäkylläistä elämää kun haluaa. Ja sen lisäksi että meillä on erilaisia juhlapäiviä, jolloin luonnollisestikin herkutellaan, on herkut löytäneet jo meidän arkipäiviinkin. Milloin otetaan pala kitkattia, "because you need a break" tai haukataan snickersiä, "because you are hungry". Tai huitastaan pari gainomaxia, "because you are not a monkey". Miten ois marjakimara pähkinöillä - because you want to be healthy?

Mähän oon siis aina iloinen kun saa syödä. Harvoin pääsen esittämään nirsoa. Kun saa syödä, niin mulla on kivaa. Mutta samaan aikaan kun mä nautin syömisestä tosi paljon, on se kuitenkin mulle vaan polttoaine. Juttu joka antaa mulle energiaa, auttaa mua jaksamaan aamusta iltaan, huolehtii siitä, että mulla on aina kivaa treeneissä, että mä jaksan pitää fiilistä yllä. Sit mä tiedän että on ihmisiä jotka kaipaa vaihtelua. Ei pysty ei kykene syömään sitä samaa aamupalaa päivästä toiseen. Alkaa tökkii. Mulle se sama aamupala taas on hyvä rutiini. Päivä lähtee hyvin käyntiin. Ja mä oon aina iloinen sen saman puurokulhon ääressä, uskotteko? Ehkä sit sunnuntaina voi paistaa ne banaaniletut ja laittaa vähän rahkaa ja marjoja siihen päälle tai itse leipoa leipää. Ja ihan sama juttu lounaan kanssa. Sillon kun on budjettia, musta on TOSI kiva syödä ulkona. Nautin. Aina. Mutta ihan yhtälailla mä voin syödä viikon samaa lounasta kotona. Sitä ruokaa minkä mä tein maanantaina, 5 päivää siitä eteenpäin. Aina vaan uus freesi salaatti siihen kylkeen. Toimii kyllä. Mites sun elämässä? Syötkö lounaan ulkona, selviydytkö omin eväin vai kotona laitat ruokaa? Monissa ravintoloissa tarjottavat lounas annokset voi sisältää suhteellisen paljon kaloreita. Lounaan kalorit voi vaihdella 500-1600 välillä riippuen siitä mitä sä lautasellesi valitset. Onko kana leivitetty? Onks lautasmallin mukainen annos? Onks jotain majoneesikasoja? Kukkurallisia hummusta? Jälkkäriä? Esim jos toimistotyöntekijä syö kerran päivässä lounasravintolassa ja kerran pikaruokapaikassa, voi päivän kalorit jo olla aikalailla täynnä. Siinä ei paljon jää tilaa välipaloille, aamiaiselle - saati sitten herkuttelulle. 

Mitä sä juot? Onks juominen herkuttelua? Aamulla lasillinen appelsiini tuoremehua 120kcal / vesi 0 kcal. Lounaalla vitamiinivesi 100kcal / vesi 0kcal / kevytmaito, sokerilimu 90kcal. Kahvihetki peruskahvi 0kcal / starbucks herkkukahvi 400kcal /pirtelö 350kcal. Treenijuoma vesi 0kcal / urheilujuoma prot + hh 176kcal. Energiaa iltapäivään latte 135kcal / energiajuoma 162kcal. Iltapala vesi 0kcal /smoothie 117kcal / kevyt siideri 93kcal / rommikola 113kcal. Se mitä sä juot päivän mittaan, voi vaikuttaa tosi radikaalisti sun päivän aikana kertyneisiin kaloreihin. Pieniä juttuja - lopulta isoja eroja. Voiko veden juomisesta nauttia? Suositusten mukaan: janojuomaksi aina vettä. Sithän siihen omaan veteen voi vaikka lisää marjoja tai kurkkua tai sitruunaviipaleen. Jos sä juot appelsiinimehulasillisen, niin siinä voi olla puristuneena muutamia appelsiineja ja se hulahtaa sinne mahaan humps ilman että sä edes saat sitä fiilistä niistä nautituista kaloreista. Vertaa. Kuinka monta appelsiinia sä söisit peräkanaa samalta istumalta?

Niin no... Eli millon sit saa herkutella!? :D

No se riippuu susta ja sun päivittäisistä valinnoista. Jos sä syöt rehellistä, laadukasta ja värikästä ruokaa, niin kyllä sulle mahtuu ne pari lakupalaa sinne iltapalalle. Mut jos se sun päivä on täynnä sattumia, runsaskalorisia ruokia ilman väriä, niin sit en ottais sitä suklaapatukkaa joka päivä. Mä sanon aina mun asiakkaille, että mä en halua kieltää sun ruokavaliosta mitään, mutta mä haluaisin että sulla olis järki siinä kokonaiskuvassa mukana. Mitä enemmän haluaa päästä normaalipainoon ja kiinteytyä, niin sitä enemmän on oltava valmis jättämään herkuttelua pienemmälle. Jos ne asiat ei vielä tunnu päivätasolla, niin sit niitä pitää alkaa pohtimaan viikko-, kuukausi- ja vuosi tasolla. Mikä on sun tavoite?

Sit jos haluaa herkutella, niin tässä asioita millä voi vaikuttaa herkuttelun terveellisyyteen:

  • Annoskoot, Afrikan lapset ei nää sen vähemmän nälkää jos sä syöt kaiken, on ihan ok jos heittää ruokaa pois, kukaan ei voi paremmin jos sinä syöt liikaa.
  • Nauti herkuttelusta, älä syö huonolla omallatunnolla. Sillon kun herkutellaan, herkutellaan. Ihan turha potea morkkista. 
  • Lisää jälkkäriin marjoja, sillä lisäät myös jälkkärin täyttävyyttä ja messiin tulee mm. vitamiinit
  • Valitse kevyt tuotteita
  • Pizzoihin ja hampurilaisiin täysjyväpohjat
  • Light ja zero limut
  • Latte ja muut rasvattomaan maitoon
  • Voiko leivonnaisissa käytetyn sokerin korvaa osittain tai kokonaan esim hunajalla tai jollain hedelmällä (esim banaani)? 
  • Tuleeko sulle mieleen jotain muita hyviä juttuja? Kommentoi blogin alle!

Mäki herkuttelen silloin tällöin, mutta pääosin syön oikeesti perus terveellistä ruokaa. Mun ehdoton herkku tällä hetkellä onkin just ne aiemmin mainitut banaaniletut marjoilla ja rahkalla, mikä ei edes oo mikään mättöherkku. Kohtuudella saa herkutella. Mutta jos herkuttelu on kokonainen suklaalevy, sipsipussi ja pari dumlea, niin ei ole enää kyse kohtuullisesta herkuttelusta. Sama juttu, jos se oma arki ei koostu normaalista tavallisesta perus ruuasta, vaan kaikki ravinto on ihme makuelämyksiä, niin voi olla että homma kusee. Silloin sitä kohtuudellakin herkuttelua mahtuu luultavasti vähemmän sinne omaan elämään, mikäli haluaa pitää omasta terveydestään huolta. Jos kiinnostaa terveellisempi syöminen enemmänkin, niin Ulpustudiolla pääsee miettimään näitä asioita huippuvalmentajien kanssa. Valmennuksessa mietitään lisää näitä ja muita ruokailuun liittyviä asioita. Ja treenataan tietty myös. Hyvällä fiiliksellä ;)

Ihanaa viikkoa ja paljon energiaa!

Ystävällisin terveisin Kehonhallinnan Koreografi Ulpu Puhakka 

VAI KIINNOSTAAKO SUA "APUA PYSYVÄÄN PAINONHALLINTAAN" VERKKOVALMENNUS?

LUE LISÄÄ: