Mitä, miten ja miksi harjoittelen

20.03.2019

Hei ja moi kaikki lukijat, nyt poikkeen aikaisemmista, enemmän asiapainotteisista blogiteksteistä, ja kirjoitan henkilökohtaisempaa materiaali siitä, mitä, miten ja miksi harjoittelen. Hyppää siis kyytiin ja tutustu tähän mun tyyliin harjoitella, joka on ainakin monimuotoinen, jos jotain! Siitä saat myös itsellesi napattua pari vinkkiä, jos tavoitteenasi olisi kehittyä voiman ja kehonhallinnan parissa!!

Vaikka Ulpustudion somesta tulisikin välillä sellainen mielikuva, että vietän kaiken aikani salilla, on tämä huomio hieman virheellinen. Kuntosalilla mut näkee treenamassa omaa kuntosaliohjelmaa yleensä vain kahdesti tai kolmesti viikossa. Aikaa saisin kyllä kulumaan kuntosalilla, jos mulla vain olisi siihen aikaa ja jaksamista, sillä mun viikottaisiin treeneihin kuuluu myös paljon muuta, kuten voimistelu- ja parkourtreeniä sekä kehonhuoltoa.

Ihan sekametelisopaksi harjoitukseni eivät kuitenkaan mene, sillä ne tukevat toisiaan erittäin hyvin. Kun haen kuntosalilta maksimivoimaa, siirtyy se voimistelun ja parkourin räjähtävyyttä vaativiin liikkeisiin ja vastaavasti kehonhallinnalliset elementit ja kehonhuolto vaikuttavat positiivisesti suorituskykyyni salilla. Tätä voisi siis sanoa positiiviseksi noidankehäksi!! Monipuolisuudella, mikä omassa rytmissäni on vahvasti läsnä, on paljon siirtovaikutuksia myös arkielämään. Niin kuin pohdin aikaisemmassa blogissani liikuntavammoista, toimii monipuolisuus liikunnassa tukena kehon motorisille taidoille ja sitä kautta parantaa elämänlaatua ja pystyt kroppasi kanssa ihan uusiin asioihin!

Mulla on tän oman treenirytmini kanssa sekä siunaus, että kirous, etten tee vain yhtä asiaa, ensinnäkin, kuten sanoin äsken, monipuolisuus on pelkkää plussaa. Toisaalta, kun teen vähän kaikkea ja fokus yhteen asiaan kilpailee monen muun kanssa, on vaikeaa saada itselleni, oman pään mukaan, riittävää kehitystä aikaiseksi. Mutta hei, se, että mä kokeilen kaikkea ja teen vähän kaikkea tulee kyllä aina omaan koriin! Mitkä verkostot ja mitkä monipuoliset lajitaidot se mahdollistaa! Lisäksi, kun olen avoin kokeilemaan uusia harrastuksia, kartutan samalla itsetietoisuuttani sillä, että huomaan mistä tykkään. Uutta lajia olenkin jo pari kuukautta ajatellut aloittavani, eli boulderointia ja köysikiipeilyä!!

Miten sitten se mun saliohjelma? 

Toivottavasti siitä saa joku tärppiä omaankin tekemiseen, etenkin jos tilanteesi on niin kuin minulla! Punttisalille, kun aina viikoittain päädyn, teen itse yksijakoista ohjelmaa. Yksijakoinen ohjelma meinaa ohjelmaa, jossa teen kullakin viikoittaisella treenillä samaa ohjelmaa. Tämä on omassa tapauksessani todella hyvä, kun pääsen salille sen 2-3 kertaa viikossa, saan harjoitettua kutakin lihasryhmää vähintään kahdesti viikossa, mitä kehitys vaatii!! Oman aikatauluni tähden en voi paisuttaa punttisalitreenejäni tästä enempään tai treenimääräni nousisi varmasti 7-8/viikko, plus arkiaktiivisuus ja kehonhuollot. Täytyy minunkin töitä ja opintoja ehtiä tekemään!

Yksijakoinen ohjelma on siitä kinkkinen, että koko kehon treenaaminen kerralla voi viedä mehut + siinä saa kulumaan paljon aikaa, jos treenaa vain isoloidusti yksittäisiä lihasryhmiä. Tämän takia kannattavia liikkeitä, joita treenaan, ovat moninivelliikkeet, kuten kyykky, maastaveto, pystypunnerrus, penkki ja leuanveto. Nämä liikkeet ovat siitä kultaa, että harjoitus tuntuu koko kehossa jo näillä viidellä liikkeellä. Yleensä kuitenkin maustan treeniäni vielä parilla liikkeellä, kuten ojentajadipeillä ja Scott-penkillä vahvempien ja isompien käsivarsien toivossa.

Tärkeä osa omaa treeniä ja mitä toivoisin myös sun treenistä löytyvän, on progressio, eli edistyminen. 

Puntilla tällä meinataan kiteytetysti isompia painoja ajan kanssa. Jos lisäät kahden viikon välein 2,5 kiloa penkkitreeniisii, olet kolmen kuukauden päästä lisännyt siihen jo lähes 20 kiloa!! Mietipä sitä, 2,5 kiloa on pieni lisä edelliseen, mutta sen lisäämisellä on suuri vaikutus lihasten vahvistamiseen!

Muista kuitenkin, että liiallisella masokismilla ja jättämällä oman kehon huudot kuulematta aiheutat itsellesi hallaa. Muista pitää lepoa silloin, kun tunnet sitä selvästi tarvitsevasi. Esimerkiksi, kun toteutat saliohjelmiasi uskollisesti vuoden ajan, on taukokuukausi ihan mahdollinen, sillä se ei todellakaan tuhoa kaikkea voimaa, jonka olet kuluneen vuoden aikana saavuttanut. Kunhan muistat, ettet vain löhöä lomiasi sohvalla, vaan liikut silloinkin. Liikunta on aina paikallaan. Liikunta on IN, passiivisuus niin OUT kuin olla voi.

Lyhyt tauko intensiivisen treenijakson jälkeen voi jopa vahvistaa sinua: Jos kehosi on ollut jatkuvasti stressissä, voi lyhyt lepokausi nostaa tuloksiasi yllättävästi! Kannattaakin siis jälleen kerran pitää mielessä levon tärkeys oman treenin kanssa. Omassa mielessäni pidän neljä asiaa, jotka mainitsinkin avaimiksi parempaan kuntoon ja vahvempaan voimatasoon, joita noudattamalla pyrin itse kehittymään, suosittelen sinuakin treenaamaan pitäen mielessä tän nelikon: 

  1. Oikeanlainen harjoittelu
  2. Säännöllisyys 
  3. Lepo 
  4. Ravitsemus

Heräsikö kiinnostuksesi päästä treenaamaan valmennukseeni? 

- Jos vastaus on kyllä, niin mahtavaa!

Mä tarjoan sulle ensimmäisen valmennustapaamisen salimaksun hinnalla!

Varaa aika ja lähdetään treenaamaan!!

Ville-Mikko Kinnunen

045 1850 454
ulpustudio@gmail.com


Ps. Tämän hetken lisäni kehonhuollossa on liikkuvuuden kehittäminen spagaatin muodossa, wish me luck!!