Miten harjoittelen leuanvetoa voimistelurenkailla

22.08.2019

Kaupallinen yhteistyö: Suomen voimistelutuote


Leuanveto on hankala liike. Ei jaksa roikkua tangossa, käsiin sattuu, ahdistaa kun ei saa milliäkään nostettua omaa kroppaa ylöspäin. Kuulostaako tutulta? Ihan samanlaisia fiiliksiä mullakin oli / on edelleenkin suunnilleen joka päivä. Just juteltiin yks päivä mun asiakkaan Mimin kanssa, kuinka mahdottomalta se ajatuskin siitä leuanvedosta tuntuu. 

Mimin kanssa harjoteltiin siis sitä ensimmäistä leuanvetoa enemmän ja vähemmän intensiivisesti noin 2 vuotta, ennen kuin saatiin sellainen suoritus mitä voi leuanvedoksi jo kutsua. Tämän jälkeen lähdettiin tavoittelemaan leuanvetoa täysin tyhjästä roikunnasta. Ja nyt sekin on jo onnistunut, mutta edelleen jos treenataan leukoja niin Mimin sanoin: "Pelkästään tässä roikkuessa itse ajatuskin siitä leuanvedosta tuntuu mahdottomalta. Tästä noiden käsien nyt vaan pitäis koukistuu ja siitä sit keho tonne ylös." Niinpä. Usko tai älä - mustakin tuntuu usein ihan samalta. Kyllä kuulit oikein. Koomista että niin käy myös silloin kun mä demonstroin leuanvetoa asiakkaille. Silläkin hetkellä aina toisinaan (LUE MELKEIN AINA) on se joku ääni siellä pään sisällä joka pohtii, että onnistuukohan tää tänään. Ja perhana kun mä jaksan nillittää siitä tekniikastakin, niin kai sen omankin vedon pitäis sit näyttää suunnilleen puhtaalta... Eikä se muuten näytä. Mutta mun tulevaisuuden tavoite onkin että siitä tulis mulle yhtä helppo liike kuin vaikkapa oman kehon painon kyykystä. Eli ei lopu treenit multakaan ihan just. 


Miksi voimistelurenkailla on kiva harjoitella leuanvetoa ja mikä parasta miksi sen harjoittelu onkin jopa helppoa!

Voimistelurenkaat on usein kapeammat kuin tanko, mikä tarkoittaa monelle meistä sitä, että on helpompaa roikkua. Käden saa paremmin renkaan ympärille, siitä on tukevampi pitää kiinni kuin tangosta. Ja silloin kun grippi (eli ote) on tukeva, on paljon kivempi treenata. 

Toinen mikä voimistelurenkailla helpottaa elämää on se, että ihan jokainen voi lähteä treenaamaan omaa leuanvetoa oli taso sitten mikä tahansa. Jos leuanveto tuntuu mahdottomalta, niin laittaa vaan renkaat tarpeeksi matalalle - niin että jalat yltää maahan. Sit vaan siitä tekemään niin että jalat avustaa tarvittavan verran. Ja lupaan sulle, huomaat kyllä että kädet ja yläkroppakin alkaa väsymään vaikka jalat avustaa. 

Kolmas on harjoittelumahdollisuuksien monipuolisuus. Voi tehdä paljon erilaisia vetoja esim:

  1. eri kulmissa - jalat lähempänä tai kauempana kiinnityspistettä - vaakasoutu onkin erinomainen liike myös niille, joilta leuanveto jo sujuu! Sillä siinä voi keskittyä oikeaan tekniikkaan ja hyvään tekemiseen. Soudut luovat erinomaista kuntopohjaa leuanvedolle ja niitä tekemällä pystyy myös lisäämään leuanvedon lihaskestävyyttä - eli leukojen määrää. 
  2. suoraan kiinnityspisteen alla
  3. hyppäämällä. Hyppäämällä suoritetut leuanvedot sekä lisäävät terävyyttä että liikenopeutta leuanvetoon, mutta ovat myös helpompia suorittaa. 
  4. laskeutuen negatiivisesti alas. Negatiiviset leuat ovat tosi hyvä tapa lisätä voimatasoja leuanvetoon. Voivat tuntua aluksi ihan tosi vaikeilta, mutta helpottuvat harjoittelun myötä. 
  5. yhdellä kädellä - ja taas jokainen pystyy tähän, kun valitsee oman tason mukaisen kulman! Ja yhden raajan harjoituksissa on se hyvä puoli, että sillä pystyy tasaamaan kehon puolieroja. Hyvä keino tarkistaa että molemmat puolet työskentelevät yhtä hyvin. 

Miksi mä suosittelen omien renkaiden hankkimista kotiin

Mitä enemmän haluaa edistyä, sitä useammin asioita pitää tehdä. Jos haluaa että tulokset näkyvät ja tuntuvat, ei kerran viikossa salilla riitä, vaan asioita pitää tapahtua vähän useammin. 

Monelle leuanvedossa ensimmäinen haaste on roikkuminen. Ei jakseta kannatella oman kehon painoa. Joten ensimmäinen steppi on saada roikkuminen kuntoon. Asia, joka muuten tekee hyvää jokaisen toimistoihmisen, opiskelijan tai koululaisen ryhdille! Sit jos siihen roikkumisen harjoitteluun saisi vielä kehitettyä jonkun hyvän rutiinin: esim.

  • aina kun kahvi tippuu käy roikkumassa renkaista. 
  • aamun ensimmäinen asia viikonloppuisin: käy roikkumassa renkaissa (samalla kiva avaus koko keholle)

Renkaat on lisäksi ihan kivannäköinen sisustuselementtikin. Ja tottahan niillä voi harjoitella vaikka mitä muitakin juttuja. Rengasharjoittelusta on moneksi!


Kaipaatko omia renkaita? Seuraavasta linkistä pääset tutustumaan Suomen voimistelutuotteen renkaisiin:


Tsemppiä harjoitteluun! 


Kehonhallinnan Koreografi Ulpu Puhakka


Tule tapaamiseen Ulpun kanssa

Miksi kannattaisi tulla vetämään yksi treeni mun kanssa?
Mitä sä saat yhdestä tapaamisesta mun kanssa?

Ensinnäkin, treenaaminen mun kanssa on hauskaa. 60min hymyä, hikeä ja ammattitaitoista ohjausta, ei kuulosta kovin huonolta vai mitä?
60 minuutin valmennustapaaminen sisältää yleensä edellämainitun lisäksi kevyen alkulämmittelyn, jonka aikana keskustellaan asiakkaan henkilökohtaisista tavoitteista ja toiveista. Alkulämmittelyn aikana sovitaan päätavoitteet treenille ja kartoitetaan mahdolliset esteet ja liikerajoitukset. Sen jälkeen tehdään spesifit tarvittavat liikkuvuus ja hallinta harjoitukset, jotta treenistä saadaan toivottu teho irti.

Mitä treenistä jää sinulle? Kokonaista saliohjelmaa ei 60minuutin aikana ehditä tekemään, mutta valmennustapaaminen antaa kattavan kuvan sinun tämänhetkisestä tilanteesta. Saat ideoita omaan treeniisi ja ajatuksia siitä treenaatko itsenäisesti sinulle sopivalla tasolla. Omasta treenistäsi tulee rikkaampaa, saat harjoitteluun lisää sävyjä, energiaa ja voimaa. Saat ratkaisuja kehon mahdollisiin jumeihin ja särkyihin. Tiedät enemmän treenin vaikutuksista. Pääset kirkastamaan omia tavoitteitasi ammattilaisen kanssa ja voit kysyä sinua askarruttavista asioista ja saada vinkkejä miten kannattaa treenata, jotta oma tavoite saavutetaan tai jotta oma keho pysyy hyvässä kunnossa.

Mitä tapaamisissa ollaan yleensä tehty:
- Kartoitettu oma elämäntilanne ja pohdittu sitä mikä on sopivin treenimuoto juuri sen hetkiseen elämäntilanteeseen
- Osa haluaa käyttää treeniajan tiettyyn tekniseen osa-alueeseen, kuten esimerkiksi maastavedon tekniikkaan tai kyykkytekniikkaan
- Osa haluaa saada ideoita miten alkaa opetella uutta taitoa, kuten vaikkapa leuanvetoa tai käsilläseisontaa
- Osa on kaivannut apua painonhallintaan ja tietoa sitä tukevasta ruokavaliosta ja treenistä
- Osa haluaa vain motivoitua liikkumiseen uudelleen (tai ensimmäistä kertaa elämässään) ja kaipaa apua selvittääkseen mikä on oikeasti järkevää ja mikä ei

- Osa haluaa selvittää treenaako itselleen sopivilla painoilla vai olisiko varaa vielä lisätä

Sinulla on elokuun loppuun asti aikaa varata 10eur valmennustapaaminen. Riittää että teet varauksen tapaamiseen 31.8 mennessä. Varauksen voit tehdä lähettämällä sähköpostia ulpustudio@gmail.com tai jättämällä tekstiviestitse soittopyynnön 040 7218478.
Jos sinulla on kaveri, joka on ajatellut liikunnallisen elämäntyylin aloittelua tai joku joka pohtii miksei oma treeni edisty, lähetä tämä viesti eteenpäin.

Valmennuksissa minun tavoitteena on että asiakas löytää itsestään rohkeamman ja vahvemman ihmisen, joka osaa nauttia treenaamisesta ja olla terve aito oma itsensä.

Löydät minusta lisätietoja seuraavasta linkistä:

"Aina iloinen Ulpu on tosi ammattilainen, joka jaksaa neuvoa ja tsempata ja häneltä saa ihan mielettömästi energiaa ja motivaatiota treenaamiseen. Loistava meininki!"

- vastaanottovirkailija Anna Rahkila

Varaa tapaaminen - onnistutaan yhdessä!