Miten lisätä kasviksia lautaselle?

25.02.2019

Puoli kiloa kasviksia hedelmiä ja marjoja päivässä. Tämä on nykyinen suositus, mille onkin runsaasti perusteita kehon ja mielen hyvinvoinnin kannalta. Tiesitkö, että kasvisperustaisen ruokavalion on osoitettu suojaavan monilta kroonisilta sairauksilta? Tuo 500 grammaa kasviksia tarkoittaa n. kuutta runsasta kämmenellistä kasviksia päivässä. Paljonko sulla tulee syötyä kasviksia päivisin?

Väsyttääkö? Onko ongelmia unen kanssa? Onko olo voimaton? Iho näyttää kalpealta ja vatsa ei toimi normaalisti. Tässä on muutama esimerkki vaivoista, joita kasvisten puute voi aiheuttaa. Miten sun kannattaisi sitten lähteä kasaamaan lautasellesi kasviksia?

Monipuolisuus on avain. Sun kehosi huutaa eri vitamiineja ja laadukkaita rasvoja ja hiilihydraatteja, joita kasvikset, marjat ja hedelmät ovat pullollaan. Jotta saisit tarpeellisen annoksen eri suojaravintoaineita, on fiksua syödä monipuolinen annos kasvikunnan tuotteita. Purkista saatu vitamiini ei ole sama asia kuin luonnollisista lähteistä saatu. Jos sua siis kiinnostaa oman kroppasi hyvinvointi, niin eikö alkaisikin kuulostaa järkevältä alkaa lisäämään kasviksia lautaselle?

Alla muutama tutkittu hyöty niistä monista, joita runsas kasvisten kulutus antaa:

-Auttaa sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisemisessä ja hoidossa
-Alentaa verenpainetta
-Helpottaa painonhallintaa
-Vähentää riskiä aikuisiän diabetekseen sairastumiseen
-Parantaa suoliston toimintaa (kuitu)
-Vähentää riskiä sairastua tiettyihin syöpätyyppeihin, kuten paksusuolen syöpään, mahasyöpään ja keuhkosyöpään.
-Parantaa elimistön puolustuskykyä

Toivottavasti kaikki tuntevatkin tähän mennessä lautasmallin:

½ lautasesta kasviksia

¼ lautasesta täysjyvälisäkettä

¼ lihaa, kalaa, kanaa tai palkokasveja

Oma vinkkini ja myös hyväksi todettu vinkki on se, että ladot ne kasvikset siihen lautaselle ensimmäisenä ja runsaalla kädellä, jotta ne ovat ainakin tuon puolet annoskoosta. Monesti jos sitä lataa lautaselle ensin perunat/pastat ja siihen kastikkeet, ei tilaa enää jää kasviksille. Tee siis toisinpäin ja lautanen on vielä täysin tyhjä kasviksia varten! ;) Muista, että puoli kiloa kasviksia päivässä on vähimmäistavoite, johon tulisi pyrkiä! Voit siis rohkeasti myös ylittää puolen kilon suosituksen nauttien enemmältikin kasvimaailman tuotteista!

Omassa käytössäni on vegaanina ollut käytössä tutkittu sovellettu lautasmalli pian vuoden ajan, jonka mukaan yritän koostaa ateriani. Tämän mallin mukaan on lautasella kutakin edellistä yksi kolmasosa (1/3), tietenkin proteiinin asemassa kasviproteiinilähteet.

Disclaimerina, en tietenkään aina syö lautasmallin mukaan ja turha hifistely ja askeettinen noudattaminen voi jopa olla haitallista, kun huomio kiinnittyy turhiin yksityiskohtiin ratkaisevassa asemassa olevan KOKONAISUUDEN sijaan. Lautasmalli onkin suuntaa antava ja auttaa omien aterioiden suunnittelussa, eikä sitä tulisi alkaa viivoittimella mittailla! Jos kiinnostuksesi kasvipainotteisen lautasmallin, sovelletun lautasmallin, syitä kohtaan heräsi, ovat sen laatimiseen vaikuttaneet mm. seuraavat asiat:

-Kasvikunnan tuotteet sisältävät lähtökohtaisesti vähemmän energiaa, kun lasketaan erittäin rasvaiset tuotteet pois, joten lautaselle mahtuu enemmän energiapitoista ruokaa; Täysjyvälisäkettä ja proteiinipitoista ruoka-ainetta.
-Kasviksia tulee kasvipohjaisella ravinnolla syötyä tasaisesti enemmän verrattuna keskiverto sekasyöjän ravitsemukseen.

Kasvisten ja painonhallinnan yhteydestä on myös tehty jo monia tutkimuksia (mm. British medical journal), jotka ovat osoittaneet runsaasti kasviksia syövien kerryttävän iän myötä vähemmän painoa, kuin epäterveellisemmin syöneet verrokkinsa. Kun kasvisten terveellisyydelle on niin monta perustetta, niin miksi on välillä niin vaikea syödä niitä tarpeeksi? Syödä terveeellisesti? Uskon, että iso syy on meissä kuluttajissa. Tahdotaan mennä sieltä, missä aita on matalin, mikä olisi helpoin ja nopea vaihtoehto hektisen arjen keskellä? Purilainen sieltä, kolmioleipä tuolta. Tuloksena ateria ja välipala, jossa kasviksia on: noh, pari salaatinlehteä. Ja loput hiilarihöttöä ja prosessoitu pihvi.

Ei mennyt nyt ihan maaliin. Jos kasviksia tuntuu olevan hankala lisätä ruokaan, on yksi keino tähän pilkkoa kasviksia valmiiksi isompi annos kerralla, jolloin sulla olisi seuraavalla kerralla käytössä helppo ja nopea tapa lisätä kasviksia ruokaan, kun kaapissa odottaisi valmis salaatti, pilkottuja juureksia laittaa uuniin tai viipaloituja hedelmiä välipalaksi. Helppo ja nopea ratkaisu arjen keskellä, kunhan viitsisi nähdä hetken vaivaa leikellä kerralla enemmän.

Toivottavasti tähän mennessä luettelemani syyt ovat jo lisänneet hieman motivaatiotasi lisätä kasviksia lautaselle, mikäli niitä ei ole siellä vielä merkittävää määrää. Ravitsemus on yksi suurimmista vaikuttajista ihmisen terveyteen ja siihen olisi syytä panostaa. Jos panostat jo aktiivisuuteesi, mutta laiminlyöt ravitsemuksen, voivat tulokset olla plus-miinus-nolla. Jos tahdot, että kroppasi toimii kunnolla nyt ja tulevaisuudessa, on oikeaoppinen ravitsemus syytä ottaa haltuun! Tässä kasvikset nousevat isoon rooliin. Ravitsemukseen kiinnitetäänkin siksi paljon huomiota valmennuksessamme ja pyrimme auttamaan asiakkaittamme muokkaamaan ravitsemustottumuksiaan tarvittaessa.

Ravitsemus, liikunta ja tahdonvoima. Niistä on terve elämä rakennettu

Terveemmän mielen ja kehon puolesta 

Kehonpainoharjoittelun Spesialisti Ville-Mikko Kinnunen

VARAA OMA VELOITUKSETON VALMENNUSTAPAAMINEN VILLE-MIKKO KINNUSEN KANSSATAPAAMINEN ON sinulle, joka


- HALUAT TEHDÄ ARJESTASI AKTIIVISEMMAN
- HALUAT SAAVUTTAA LIIKUNNAN HYÖTYJÄ
- HALUAT SAADA MOTIVAATIOTA JA PUNAISEN LANGAN TREENIISI
- HALUAT VARMISTAA TURVALLISEN TREENAAMISEN SALILLA
- ET IHAN TIEDÄ MILLÄ PAINOILLA, TOISTOMÄÄRILLÄ JA SARJOILLA PITÄISI TREENATA SAAVUTTAAKSESI TAVOITTEESI
- OLET EPÄVARMA SALILLA TREENAAMISEN SUHTEEN
- TAHDOT KOKEILLA TREENIÄ VALMENTAJAN KANSSA
- JA HALUAT VALMENTAJAN, JONKA TREENEISSÄ VIIHDYT JA JOTA KIINNOSTAA NIMENOMAAN SINUN HYVINVOINTISI