Miten olisi vähemmän liikuntavammoja, kiitos?

18.03.2019

Onko sulle käynyt joskus jokin vastaavista: nilkan nyrjähdys, lihaksen revähdys tai luun murtuma? Todennäköisesti. Entäpä lievemmät vammat, jotka ovat saattaneet syntyä esimerkiksi kaatumistilanteessa; hiusmurtuma tai muu kova tälli luuhun tai lihakseen? Melko varmasti. Yleisimpien vammojen hoitoa en ala tässä blogissa käymään läpi, vaan mä haluan antaa sulle eväät siihen, miten sä voisit ehkäistä näiden vammojen syntymistä ja klassinen, mutta toimiva kylmä-koho-kompressio näkisi sen ansiosta vähemmän käyttöä elämässäsi!

Yksi tutkitusti toimivimpia keinoja ehkäistä liikuntavammoja on monipuolisen ja järkevän liikunnan harrastaminen. 

Turvallisessa liikunnassa yhdistyy harrastajan hyvä lihasvoima ja aerobinen kunto. Kun lihasvoima kasvaa, kasvaa myös lihasten vaikutus tukea niveliä ja muita lihaksia äkillisessä venytyksessä tai repivässä liikkeessä, kuten polven yliojennuksessa raskaan kuorman kanssa tai kaatuessa vahingossa spagaattiin (johon et ole välttis ikinä venynyt!!). Jos lihakset ovat liian heikkoja ja niissä ei ole voimaa suojata kehoa vahingolta, voi näistä tilanteista syntyä vuosiakin jatkuva vaiva! 

Monipuolisen harjoittelun on osoitettu toimivan vammojen ehkäisyssä, sillä sen avulla eri ominaisuudet kehittyvät tasaista tahtia. Tästä johtuu, että liian yksipuolinen harjoittelu taas altistaa muun muassa rasitusvammoille, kun harjoittelu on liian samankaltaista pitkän aikaa ja lihakset ja nivelet eivät palaudu ja vahvistu, vaan pahimmillaan vaurioituvat!! Monipuolisuus treenissä tuo myös iloa treeniin, kun kyse ei ole aina samasta puurtamisesta päivästä toiseen! Monipuoliseen liikuntaan tulisi kuulua sekä voimaharjoittelua, aerobista liikuntaa, aktiivista arkea ja viimeisenä muttei todellakaan vähäisimpänä monipuolisen liikunnan osana ja keinona vaikuttaa liikuntavammojen ehkäisyyn on kehonhuolto. Kehonhuollosta, sen hyödyistä ja sen eri konsteista voisin kirjoittaa monta blogia, niin kuin lähitulevaisuudessa todennäköisesti aionkin. Käsi sydämellä voin vakuuttaa, että liikkuvat nivelet ja venyvät lihakset sekä parantavat sun elämää ihan arkisesta tasosta alkaen. Säännöllinen kehonhuolto auttaa sua jaksamaan, kun lihaksetkaan eivät kirraa niin pahasti ja treenatakin jaksaa! Käänteisenä ajatuksena vielä; jos nivelet ovat jäykkiä ja lihakset eivät veny mihinkään suuntaan, on sillä negatiivisia vaikutuksia sun arkipäiviin, treeniin ja lisäksi, sen on todettu olevan yhteyksissä liikuntavammoihin!!

Pelkästään hyvä lihasvoimakaan ei kuitenkaan välttämättä riitä liikuntavammojen ehkäisyssä vaan on syytä katsoa paria muutakin tekijää asiaan liittyen.

Näitä ovat mm. tasapaino, koordinaatio ja yleiset kehonhallinnalliset taidot. Kun askel on varma ja tasapaino kultaa myös liukkailla pinnoilla, onko edes mahdollista kaatua? No tietysti on, mutta todennäköisyys tälle on huomattavasti pienempi! Ja sitten jos se kaatuminen tai muu hupsis pääseekin käymään, voit lieventää mahdollisen vamman syntyä kaatumalla hallitummin. Eikö kuulostakin hyvältä? 

Oman kehon hallintaa pystyy ja pitäisikin harjoittaa säännöllisesti, sillä useat liikuntavammat johtuvat kehonhallinnan puutteista! Taito liikuttaa omaa kehoa sulavasti ja varmasti vähentävät horjahduksia ja muita vastaavia liikuntavammojen syntipukkeja. Kehonhallinnan harjoittaminen on suhteellisen helppoa, sillä sitä voit tehdä oikeastaan missä vain, ei ole tarvetta lähteä salille vaan voit tehdä omasta kodistasi kehonhallintastudion ja parantaa liiketaitojasi tasapaino-, ketteryys-, voima- ja hyppyharjoittelun kautta!

UKK-instituutti tukee juurikin näitä kehonhallinnallisia taitoja liikuntavammojen ehkäisyssä, eikä siitä ole ainoastaan hyötyä vammojen ehkäisyssä vaan myös muussakin elämässä. UKK-instituutin sivuilla on listattu mm. kehonhallintaharjoitteiden tavoitteet seuraavasti:

  1. kehittää kehon asento- ja liikehallintaa
  2. lisätä tilannekohtaista reaktionopeutta
  3. parantaa suoritustekniikkaa
  4. ehkäistä vammoja aiheuttavat hallitsemattomat tilanteet.

Nyt, kun ollaan puhuttu monipuolisen liikunnan ja kehonhallinnan tärkeydestä liikuntavammojen ehkäisyssä, tahdon vielä nostaa yhden ERITTÄIN tärkeän asian, jota harrastamalla vähennät liikuntavammojen merkitystä huomattavasti. 

Se on alkuverryttely. 

Se valmistaa sun kehoa edessä olevaan liikuntasuoritukseen. Teet alkuverryttelyn oikein, kun saat sykkeen nousemaan, hengityksen kiihtymään, alkaa tulla lämmin/kevyt hiki nousee pintaan ja saat tehtyä liikkeitä koko keholle. Kannattaa myös ottaa huomioon lajispesifit liikkeet. Jos sulla on tiedossa raskas kyykkytreeni, ota erityisesti huomiota jalkojen, keskivartalon ja hartianseudun lämmittelyyn. Näin tehostat treeniäsi ja vältyt ikäviltä liikuntavammoilta, jotka saattavat vaania nurkan takana.

Mitenkäs sulla toteutuu edellä mainitut kokokaisuudet: monipuolinen liikunta, kehonhallinta ja verryttelyt? Ihan rehellisesti, näihin KANNATTAA panostaa. Kukaan ei halua liikuntavammoja, tässä sulla on keinoja:

A) ehkäistä niitä
B) vaimentaa vammojen vaikutuksia.


Terveemmän mielen ja kehon puolesta!

Ville-Mikko

Ulpustudion valmennuksessa kiinnitetään huomiota turvalliseen treenaamiseen, jossa otetaan nämä vammojen ehkäisyn ulottuvuudet huomioon niin treenissä, kuin myös siinä, kuinka me kannustetaan meidän asiakkaitamme tekemään harjoittelua omalla ajallaan. Jotta jokainen pystyy elämään aktiivista ja tervettä elämää!

Varaa nyt oma valmennustapaaminen kuntosalimaksun (10eur) hintaan.