Miten puhdas tekniikka parantaa painonhallinnan tuloksia

10.01.2019

Mä oon saanut valmentajana sellaisen lisänimen kuin tekniikkanatsi. Nyt haluaisin vähän avata, että miksi siitä hyvästä tekniikasta on syytä huolehtia, vaikka liikkuminen tapahtuukin esim painonhallintaa tukevasti.

Ensinnäkin huonolla tekniikalla on todella helppo rikkoa omaa kehoa ja aiheuttaa kiputiloja, Jos on muutama kilo ylipainoa, niin riskit nousee jo pelkästään kehonpainoharjoittelussa. Kuvittele 70kg painoinen henkilö tekemään kehonpainokyykkyä ja siihen rinnalle 100kg painoinen henkilö tekemään kehonpainokyykkyä. Molemmilla on omat riskinsä, mutta luultavasti sillä joka painaa enemmän, on vielä enemmän riskiä loukkaantua treenissä. Jos liikunnassa tai liikunnan seurauksena tapahtuu loukkaantuminen ja kehoon tulee kiputiloja, a) ei enää tee mieli lähteä liikkumaan b) ei pysty enää lähteä liikkumaan. Into liikkumiseen katoaa ja sitten se vain jää. 

Toiseksi huonolla tekniikalla ei vaan saa yhtä hyviä tuloksia. Jos kyykyn tekee avaamatta polvia ja ilman pakaroiden aktivaatiota suoristuksessa, iso lihasryhmä jää treenin ulkopuolelle ja tulokset jäävät heikommiksi. Hyvä tekniikka huolehtii myös siitä, että lihakset toimivat liikkeessä. Kun lihakset toimivat liikkeessä, treenistä tulee raskaampaa ja saa tuloksia. 

Mun suositus: älä tyydy helppoon. Opi tykkäämään siitä että treeni tuntuu raskaalta. Hae liikkeeseen sellainen liikerata että sen tekeminen näyttää helpolta! Liiku niin kuin urheilija. Aluksi voi tuntua tosi raskaalta kun pitää koko ajan miettiä: "vatsa sisään, hartiat alas, avaa polvia" ja monta muuta ohjetta. Ja sitten kun saa yhden paikan kuntoon, niin toinen paikka hajoaa. Mutta sellasta se on. Pientä palapeliä. Ja sit kun tähän tottuu, niin treenaamisesta ajatuksen kanssa tulee automaatio. Siitä tuleekin "helppoa". No tähän pieni välikommentti että helppoa se treenaaminen harvoin on. Mutta toivottavasti siitä silti voi nauttia! Ja varmasti se on helpompaa kuin aiemmin. Asenne ratkaisee!

Mun tavoite ei todellakaan ole kadottaa kenenkään treeni intoa ja iloa - vaan päinvastoin! Ja lisäksi: mun nalkutus tekniikasta tulee kaikella rakkaudella, koska mä haluan että sä voit hyvin jatkossakin! Sun on syytä huolestua siinä vaiheessa kun mä oon hiljaa... Joko mua ei enää kiinnosta - tai sitten sä treenaat täydellisesti!


Ihania treenejä kaikille toivottaen - Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan koreografi


Ps. Ulpustudiolta on tulossa IHANA keho workshop. Lue lisää tästä: