Miten saa sixpackin? Voinko mä saada sixpackin?

04.12.2018

Milloin kukakin tulee mun luokse ja toivoo sixpackia tai pyykkilauta vatsaa tai no sellaista vatsaa että jos edes jotain näkyisi. 

Onko sixpack kaikille mahdollinen saavuttaa? Kannattaako sitä tavoitella? Näitä pohdin tänään mun kirjoituksessa.

Mistä sixpackistä nyt puhutaan?

Treenatuista vatsalihaksista ja niiden näkyvyydestä. Oikeastihan sixpack ei välttämättä ole sixpack, vaan se voi olla myös 4-pack tai 8-pack. Ja valitettavasti se packi voi olla myös epäsymmetrinen. Ja siihen miltä ne vatsalihakset näyttää, vaikuttaa hyvin paljon perimä.

Miten paljon vatsalihakset lopulta näkyvät, riippuu aikalailla rasvaprosentista. Ja yllätys yllätys, siihenkin vaikuttaa perimä. Toisilla on helpompaa saavuttaa ja ylläpitää alhaisempaa rasvaprosenttia kuin toisilla. Tässä asiassa ei myöskään ole sukupuolten välillä tasa-arvoa, sillä miehillä sixpackin saaminen on jonkun verran helpompaa kuin naisilla, koska miehillä on luonnostaan alhaisempi rasvaprosentti.

Mitä sitten pitää tehdä jos ne lihakset haluaa näkyviin?

  • Pitää treenata, eli kasvattaa vatsalihasten lihasmassaa
  • Pitää vahtia ruokavaliota
  • Pitää huolehtia siitä että syvät lihakset ovat myös kunnossa
  • Pitää kantaa itsensä hyvässä ryhdissä
  • Pitää lisätä aktiivisuutta
  • Pitää muistaa myös levätä, ja huolehtia riittävästä unensaannista

Käytännössä tämä tarkoittaa:

Treenaa vatsalihaksia monipuolisesti. Aikalailla kaikki perusvatsalihakset aktivoivat sekä vinoja, että suoria vatsalihaksia. Uskalla käyttää painoja, treenin pitää tuntua, mikäli haluat saada tuloksia. Vatsalihakset ovat töissä myös monissa perusliikkeissä, kuten maastavedossa ja kyykyssä, joten monipuolinen treenaaminen on suotavaa, vaikka pääpainopiste onkin vatsalihasten näkyvyys. Muutenkin rasvan poltossa pelkkä vatsalihastreeni ei välttämättä ole se miellyttävin tapa treenata. Huolehdi siitä että koko keho liikkuu.

Syö terveellisesti, mutta syö tarpeeksi. Jos päivittäinen energiansaanti jää liian alhaiseksi, voi aineenvaihdunta hidastua ja rasvanpoltto pysähtyä. - Pahimmassa tapauksessa rasvamassa lisääntyy ja lihasmassa pienenee! Lisää ruokavalioon kasviksia ja hedelmiä ja muista huolehtia riittävästä proteiinin saannista. Ruokaa on saatava myös sen takia tarpeeksi, että vatsalihasten lihasmassa kasvaisi. Mikäli energiaa ei saada riittävästi, eivät vatsalihakset kasva. Panosta myös ajoitukseen! Hyvä palauttava välipala treenin jälkeen. Vältä alkoholia ja korkeasti hiilihydraattipitoisia juomia. 

Muista huolehtia myös syvien lihasten toimivuudesta, jotta vatsa ei jää pömpöttämään ulospäin.

Hyvässä ryhdissä vatsalihakset näkyvät parhaiten. Seiso suorassa ja ryhdikkäänä. Muista myös treenata hyvässä ryhdissä.

Lisää arkiaktiivisuutta ja hyötyliikuntaa. Mitä enemmän istuu, sitä vaikeampaa on ylläpitää kokonaisaktiivisuuden tasoa. Lisäämällä aktiivisuutta ylläpidät helpommin alentunutta rasvan määrää. 

Huolehdi riittävästä palautumisesta! Vatsalihaksetkin tarvitsevat aikaa palautuakseen ja kehittyäkseen, joten muista pitää lepopäiviä. Liian vähäinen uni on rasvan lähtöä heikentävä tekijä. Pyri siis saamaan riittävästi unta. 

Kaikille meille sixpackin ylläpitäminen ei todellakaan tarkoita terveyttä edistävää tai ylläpitävää olemista, joten mieti onko sen saavuttaminen sinun kohdallasi a) järkevää b) sen arvoista? Mikäli sen saavuttaminen tarkoittaa sinulle liian alhaista rasvaprosenttia, haluatko silti tavoitella sitä? Onko mitään järkeä treenata oman terveyden kustannuksella? Fitness kisaajatkaan eivät voi näyttää siltä miltä he näyttävät kisoissa ympäri vuoden. 

Varmasti jokaisen, joka siitä haaveilee, on mahdollista saada vatsalihakset näkyviin, mutta ainakaan itselleni se ei ole mikään kunnon tai terveyden mittari. Mutta vatsalihaksia kannattaa toki treenata monipuolisesti. Ihan jo senkin vuoksi, että niiden tehtävänä on mm. suojella meidän sisäelimiä, avustaa hengityksessä ja tukea rankaa!


Hyviä vatsatreenejä ihan jokaiselle, toivoo:


Kehonhallinnan Koreografi - Ulpu Puhakka


Ps. Lue lisää Ulpustudion Personal training palveluista:


Tai rekisteröidy jäseneksi ja vastaanota veloituksetonta neuvontaa ja treeniohjelmia (ei sido sinua mihinkään).