Monia ongelmia ei voi juosta pakoon, mutta stressiä voi!

29.01.2019

Stressi on yhä hektisemmäksi ja vaativammaksi muuttuvan ympäristön kautta tullut osaksi arkea TODELLA MONELLE meistä. Ei ole väliä aiheuttaako sen työhuolet, koulutehtävät tai eksistentiaalinen kriisi, sillä stressi on stressiä. Vaikka stressi onkin kehon luonnollinen reaktio vaativasta tilanteesta selviämiseen, sen alituisella kokemisella voi olla jokaiselle vakavia seurauksia ja siksi on tärkeää saada se purettua. Omakohtaisesti olen myös kokenut paljon stressiä eri elämäntilanteissa, mutta löytänyt sen purkamiseen ihan mahtikeinoja, jotka ovat vieläpä tutkitusti todistettuja. Nämä keinot löytyvät liikunnasta.

Tässä tekstissä tahdon pureutua siihen, millaisilla liikunnallisilla keinoilla voisit purkaa stressitasojasi. Luonnollinen stressireaktio voi nimittäin jäädä niin sanotusti päälle, jolloin ongelmia stressin johdosta voi alkaa kasaantua itse kullekin. Tästä johtuvia oireita voivat olla mm. kohonnut leposyke, uupumuksen tunteet ja ahdistuneisuus! Onneksemme liikunnan merkitystä stressinhoidossa on laajalti tutkittu mm. yhdysvaltalaisissa ja ruotsalaisissa tutkimuksissa. Yllätysyllätys, sillä on todettu olevan stressin purkamiseen rutkasti myönteisiä vaikutuksia.

Oman kokemukseni kautta tahdon myös toimia liikunnan puolestapuhujana stressinhoidon puitteissa. Olen jo vuosien ajan hoitanut omaa stressaamistani liikkumalla ja vieläpä onnistuen siinä. Stressin syitä minulla on ollut monenlaisia, sillä tunnistan itsessäni ylisuorittajan piirteitä; otan vastaan työtehtäviä, partiopestejä, kouluprojekteja ja muuta vastaavaa, vaikka minulla on jo runsaasti muuta hommaa työn alla. Tästä syystä deadlinet saattavat lähestyä samoille päiville eri projekteista ja pieni mieleni alkaa stressaamaan. Silloin lähden liikkumaan. Otan mentaliteetin; kyllä minä ehdin nämä tekemään, mutta ensin minun täytyy rentoutua ja sen tiedostan saavuttavani fyysisellä liikunnalla.

Lyhytaikaista stressiä hoitavaa fyysistä liikuntaa voi olla perus hölkkä, juoksu, pallopelit, luistelu tai kuntosaliharjoittelu! Tärkeintä on, että saat keskityttyä itse liikuntaan unohtaen stressin aiheen. Mieli virkistyy ja yöunetkin maistuvat! Perinteinen ajattelumalli kertoo liikunnan olevan stressiä vähentävä tekijä. Mitä jos liikunnan puute onkin stressin aiheuttaja?

Samalla tavalla, kuin stressi-luo-lisää-stressiä-noidankehä pyörii, pyörii myös liikunta-vahvistaa-stressinsietokykyä -positiivinen-noidankehä, jolloin hoitaessasi stressiä liikunalla, kehität samalla kuntoasi, joka näkyy heti parempana stressinsietokykynä. Hyvä kunto antaa tutkitusti uskoa omiin kykyihin samalla, kun se vahvistaa immuunipuolustusta ja näin ollen vähentää sairastelua.


Yksi merkittävä tekijä liikunnan positiivisten vaikutusten tehostamisessa on sosiaalisuus liikuntaa harrastaessa. On mahtavaa, kun pääsee kaverin tai tuntemattomienkin kanssa liikkumaan. Oletko koskaan ollut massatapahtumissa, kuten puolikkailla tai kokonaisilla maratoneilla? Mikä yhteishenki!! Se motivoi jaksamaan ja innostaa liikkumaan aina enemmän ja vie ajatukset vielä tehokkaammin pois stressin aiheuttajasta. Saman efektin voi antaa myös valmentaja, henkilö, joka tsemppaa ja kannustaa sinua liikkuessa. Valmentaja tuo varmasti uutta intoa ja riemua liikuntaan! Itse koen näin ainakin käyvän, kun treenaan yhdessä oman voimisteluvalmentajani tai vertaiskoutsien kanssa, jotka tsemppaavat liikkuessa. Valmennuksessa on voimaa ja se voi parhaimmillaan auttaa sinua vaikeissakin elämäntilanteissa!

Eli, stressin ahdistaessa laita ne lenkki- tai salitossut jalkaan ja suuntaa kohti aktiivista elämäntapaa. Mahtavaa loppuviikkoa kaikille lukijoille!

Ville-Mikko Kinnunen, Kehonpainoharjoittelun Spesialisti