Motivaatiota liikkumiseen

21.10.2018

Saatko liikkumisesta tuloksia vai junnaako oma kehittyminen paikallaan? Tuntuuko liikunta tylsältä ja turhalta? Motivaatio liikkumiseen voi olla kadoksissa, jos ei tiedä miten liikkua tai ei saa tuloksia tai liikuntaan on yhtäkkiä tullut tauko. Kaiken aloittaminen on aina hankalaa. Eikä se helpotu välttämättä vielä toisella tai kolmannellakaan kerralla, mutta sitten kun päästään vauhtiin..... Niin se nälkä kasvaa. Mutta ennen kuin päästään siihen pisteeseen, pitää hetki jaksaa tarpoa siellä suossa.


Mulla oli vuosi sitten asiakas, jolla ainoa tavoite liikkumiseen oli mahtua yhteen tiettyyn mekkoon. Ja se mekko mielessä me sitten treenattiin joka viikko. Kerran viikossa nähtiin ja tehtiin ihan perus ohjelmaa. Ensimmäiset sessiot oli suorastaan huvittavia. Me jopa kinasteltiin salilla siitä, onko painot sopivat vai ei. Ja kuinka monta toistoa pitää tehdä ja kun ei jaksa, ei huvita ja sattuu ja on kurja fiilis. No kaikesta tästä huolimatta me päästiin jotenkuten eteenpäin tässä projektissa. Edelleen treenattiin kerran viikossa yhdessä ja nahisteltiin, kunnes tapahtui huikea käännös. Saavutettiin tuloksia. Treeneissä alkoi olla parempi fiilis. Lihasmassa kasvoi, rasvaprosentti pieneni. Pian oltiin siinä tilanteessa että tää asiakas suorastaan juoksi treeneihin hymyssä suin. Ja mitä vielä, hän alkoi osallistumaan meidän treenien lisäksi työpaikan tarjoamaan viikottaiseen liikuntatuntiin. Ja sen jälkeen joka viikko harjoiteltiin jotakin liikettä, joka oli tullut vastaan työpaikan treeneissä. Hiottiin tekniikkaa. Ja opittiin mitä liikkeen sisällä pitää ajatella. Ja meistä MOLEMMISTA se oli hauskaa.

Meidän moderni maailma antaa tällä hetkellä monia monia helppoja vaihtoehtoja miten säästää aikaa ja vaivaa, mutta samaan aikaan se luo tapoja, jotka auttavat/pakottavat meitä liikkumaan vähemmän. Näissä haasteiden viidakoissa on hyvin ymmärrettävää, että kukin meistä voi helposti muuttua passiivisemmaksi liikunnan suhteen ja huomaamattaan liikkua ihan liian vähän. Ensin se ei välttämättä vaikuta mitenkään, mutta myöhemmin tämä voi näkyä ja tuntua ylimääräisinä kiloina vartalossa ja erilaisina kiputiloina kehossa. Mun äidille tuli ongelmia autolla ajaessa, kun kiputila pakotti keskeyttämään ajamisen. Silloin hänen piti pysähtyä jaloittelemaan, kunnes kipu lievittyi tarpeeksi, että hän pystyi taas ajamaan autoa. Ongelmaan löytyi ratkaisu, kun hän aloitti omat treenit aamuisin. Motivaatiota liikuntaan ei ollut kovin paljon ennen ongelmia. Näin jälkikäteen olisi kuulemma aiemminkin ollut motivaatiota enemmän, jos joku olisi varoittanut tällaisista ongelmista. Nykyään autolla ajaminen onnistuu taas vaikka äidin mittariin tulee ikävuosia 70 ensi marraskuussa. Ja onnistuu muuten karhukävelykin ja nousu lattialta, kun siellä käy lastenlasten kanssa leikkimässä. Hyvä äiti!  

Kun halutaan säästää aikaa, rahaa ja vaivaa, mutta silti säilyttää oma terveys, on omat valinnat ja suunnitelmallisuus avainasemassa. Helppoja ratkaisuja on tarjolla monta, mutta mitkä ratkaisut ylläpitää kehon toimintakykyä ja sun terveyttä? Miten sinä ennaltaehkäiset omia vaivoja? Paras vaivahan on sellainen vaiva, jota ei koskaan tule.

Aina voi tehdä pieniä arjen valintoja. Älä passivoidu totaalisesti! Kun on mahdollista, valitse portaat hissin sijaan. Nouse seisomaan, kun puhut puhelimessa. Jätä auto kauemmas koulusta, työpaikasta tai kaupasta ja kävele loppumatka. Pidä työpäivän keskellä pieni(ä) taukojumppa(jumppia). Venyttele ja liiku. Pieniä tekoja päivässä, mutta isoja eroja oman kehon toimintakyvyssä vuositasolla. 

Aloita liikuntaharrastus. Muutokset tarvitsevat aina aikaa ja sitoutumista. Mutta, jo ensimmäisten treenikertojen jälkeen voit huomata olossasi muutoksia ja tunnet olosi vahvemmaksi. Asiakkaani, jonka tekniikkaa hiottiin vain kahdella treenillä uuteen uskoon sanoi: 

"Vasta seuraavana päivänä tajusin, että minulla on lihaksia, joiden olemassaolosta en tiennyt yhtään mitään".

Toinen asiakas sanoi tunteneensa olonsa vahvemmaksi ja taitavammaksi jo parin treeni kerran jälkeen. Eli muutoksia voi tulla nopeamminkin. Kaikki on omasta kehosta kiinni. Mutta kun aloitat tauon jälkeen, muista aloittaa maltilla. Ei voi aloittaa sieltä samasta pisteestä missä olit, kun tauko alkoi. Ja se voi tuntua masentavalta. Mutta lohdutuksen sana: On helpompi tavoitella jo aiemmin hallussa olleita taitoja.  Ja niille jotka aloittelevat omaa taivalta: uuden oppiminen voi tuntua ahdistavalta, mutta alun jälkeen se on myös todella palkitsevaa. Rakenna itsellesi hyviä rutiineja. Siitä se lähtee. Vähän niinkuin hampaiden pesu. Lapsena se ei välttämättä ole kovin mukavaa (nimimerkki, ala-aste ikäisenä saatoin olla monta viikkoa pesemättä hampaita), mutta näin aikuisiällä se on homma, jonka vaan tekee ilman sen kummallisempaa vastarintaa. 

Tarkista omaa tekniikkaa. Keho muuttuu koko ajan. Liikkuminenkin tuntuu erilaiselta. Jaksa muistuttaa itseäsi niistä samoista asioista, joista muistutit itseäsi kun olit vasta-alkaja. Keho on laiska. Se on ihan sama oletko aloittelija vai huippu-urheilija. Kun keho väsyy, se alkaa tekemään samoja virheitä, riippumatta taitotasosta. Silloin on tärkeää että oma pää on hokemassa niitä asioita, mitä pitää muistaa liikkeitä tehdessä. Kun on vahva mieli, on myös vahvempi vartalo. Ja kun on vahva vartalo, on myös vahvempi mieli. 

Tsemppiä sulle sun haasteisiin. Löydä oma motivaatio. Tee liikkumisesta hyvä ja miellyttävä tapa.

Ulpu Puhakka - Kehonhallinnan koreografi


Tule mukaan ja löydä sun oma motivaatio yhdessä valmentajan kanssa. Ota yhteyttä ulpustudio@gmail.com tai 040 7218478

Tai lue lisää valmennuksista: