Mukana sosiaalisissa riennoissa, pilaako se omat tavoitteet?

03.09.2019

Perjantai pulla töissä, tyttöjen ilta lauantaina, ristiäiskahvit sunnuntaina ja muutama muu kakkukahvittelu viikolla. Kuulostaako tutulta? Oma tavoite olisi pienentää vyötärönympärystä tai huolehtia siitä että sisäelinrasvaa ei kerry, mutta sosiaaliset suhteet huutavat unohtamaan terveelliset elämäntavat ja liittymään kaikenmaailman kakkukahville tai lasillisille. Lasillinen on juotu ja joku pohtii että olishan tässä nyt kiva ottaa vielä toinen, kun eihän me ikinä enää käydä ulkona niin kuin silloin nuorempana. Juhlat ei eivät ole juhlat ilman herkkutarjoilua ja juomia? Hyvässä seurassa on vaikea kieltäytyä - ja tilanteet voivat käydä ahdistaviksikin nautinnon sijaan. Tai viimeistään seuraavana päivänä on sekä fyysinen että henkinen huono olo. Miten sosiaalisista tilanteista voi selviytyä ja pitää samaan aikaan kiinni omista tavoitteista?


Ei tarvitse olla totaalikieltäytyjä pysyäkseen tavoitteessa, mutta on syytä huolehtia säännöllisistä ruokailuista ennen juhlahetkiä, baari iltaa tai perjantai pullaa
Kuinka moni meistä onkaan pantannut pitkin päivää syömistään, koska illalla on juhladinneri? Seurauksena syöminen riistäytyy helposti käsistä kun pikkunälkä onkin saavuttanut hirrrmuisen suuren nälän. Lopputuloksena ehkä ajateltua suurempi mättötarve. Sitä seuraakin sitten morkkis, fyysinen huono olo ja katumus. Homma livahti nautiskelusta johonkin ihan muualle. Se että panttaa omia syömisiään pitkin päivää herkkuhetkeä varten toimii usein päinvastoin kun on ajatellut. Energiavajeessa ihminen käy hitaammalla ja passivoituu. Ja lopulta energiavajeen seurauksena herkuttelu usein riistäytyy käsistä. Kaikista parhaiten kuitenkin selviäisi, jos päivän aikana huolehtii normaalista syömisestä, niin että verensokeri pysyy tasaisena. Sen jälkeen voi hyvällä omallatunnolla herkutella hieman ilman että homma riistäytyy käsistä. 


Tosi harvoin (ei koskaan) mulla on asiakkaita, jotka joutuu pudottamaan painoa, koska ne syö liikaa. Sen sijaan mulla on ollut usein asiakkaita, jotka syö liian vähän laatua ja liian paljon roskaa. Jos joka ilta nauttii pari olutta, alkaa se aika näppärästi kasvattamaan vyötärönympärystä vaikka liikuntaa yrittäisikin lisätä viikko-ohjelmaan. Kaikista pahimpia on ne tapaukset, kun ei uskalleta syödä tarpeeksi oikeeta ruokaa ja sitten herkuttelu riistäytyy tosi usein käsistä kun nälkätila on liian suuri liian usein. Kukaan ei pidemmän päälle tiputa painoa liioitelluilla miinuskaloreilla. Sen sijaan, jos uskaltaa syödä suunnilleen oman kulutuksensa verran, kehonkoostumus löytää oikeille urille helpommin. Mutta se on vaikeaa, jos potee koko ajan huonoa omaatuntoa syömisestä.


Juhliakin voi hyvällä omallatunnolla


Mulla on nykyään se hyvä tilanne, että yleensä mun tutut jotka järjestää juhlia on elämässään about samoilla linjoilla kuin minä, joten juhlapöydästä löytyy yleensä myös niin herkullisia epäterveellisiä kuin herkullisia terveellisiäkin vaihtoehtoja. Silloin voi hyvällä omallatunnolla herkutella pöydän kaikilla antimilla. Ainahan näin ei oo ollu ja kyllä mä muistan aikoja, että musta oli nihkeä mennä joihinkin bileisiin kun tiesi jo etukäteen että pöydillä notkuu pelkkää rasvaa, sokeria ja viinaa. Siinä vaiheessa mä aloin viemään tuliaisena aina marjakorin tai hedelmälautasen tai jotain muuta vastaavaa. Ja arvaa mitä? Mun tuliaiset otettiin aina iloisesti avosylin vastaan. Herkullinen marjakori sipsikulhon vieressä houkuttelee vähintään yhtä paljon sormia tarttumaan niihin marjoihin, ellei jopa enemmän.


Viime juhannuksena kaverin mökillä joku ihmetteli miks mä en juo, vaikka silläkin hetkellä mulla oli muistaakseni kädessä puoliksi juotu skumppalasi. Hieman hämmentyneenä siitä vastasin, etten halua juoda niin paljoo, koska meinasin seuraavana päivänä ajella autolla Suomen halki omalle mökille, eikä ihan huvittanut tehdä sitä krapulassa. Kyllä musta on kiva ottaa viiniä silloin tällöin ja skumppalasi pysyy paremmin kuin hyvin kädessä, mutta ajatuksena juominen kaksin käsin tai bailaaminen pikkutunneille asti ei enää vaan oo mun juttu. Välillä onkin koomista, että joskus saatan keikkailla työn puolesta aamun tunneille ihan iloisesti, mutta oma notkuminen vapaa-ajalla baarin tanssilattialla sujuu moitteettomasti maksimissaan sinne puolille öin. Mutta minkäs sille voi että on alkanut arvostaa omaa uniaikaa bileiden ohi. Nyt jos sä taas puolestas tamppaat tanssilattialla iloisesti aamuun asti, niin ei se haittaa, go for it, mutta siinä tapauksessa on hyvä muistaa että unta pitää vastaavasti saada jossain vaiheessa sen bileillan edestä. Samaten alkoholi aiheuttaa nestehukkaa, joten huolehdithan myös riittävästä ja fiksusta nesteytyksestä viimeistään seuraavana päivänä. Useinhan ihan yhtä paljon kehonkoostumukseen vaikuttaa se baari illan jälkeinen toiminta kuin se itse baari-ilta. Jos seuraavana päivänä ehtii nukkumaan hyvin, juo tarpeeksi vaikkapa kivennäisvettä ja syö järkevästi, ei bileillan seuraukset oo niin mittavat. Mutta usein valinnat kääntyy krapulamättöön ja limuihin, niin yhden illan ulkona seikkailujen seuraukset on sit moninkertaiset.

Painonhallinta voi olla osa jokaisen normaalia elämää eikä mikään hetkellinen projekti - eikä siitä tarvitse tuntea huonoa oloa tai pahaa mieltä

Kuinka paljon ajatuksia voikaan mahtua siihen että nappaako vieraillessa kahvin kanssa pullan vai ei. "Loukkaantuuko toinen jos pullaa ei ota?" "Jos mä käyn juoksemassa sitten puolen tunnin lenkin ja syön tän pullan nyt." "Oli niin rankka päivä että kyllä mä yhden pullan oon ansainnut". "Syön tän pullan nyt ja syön sitten huomenna vähemmän". Miljoona ajatusta liikaa - kun kyse oli yhdestä pullasta! Mä huomaan itsessäni ja monissa mun asiakkaissa saman, että niitä herkkuja menee kaksin kerroin silloin kun on väsynyt, nälissään tai syö päivittäin miinuskaloreita. Samaan aikaan kun ihminen tavoittelee vaivattomampaa elämää ja liikkuminen vähenee, herkuttelu on lisääntynyt. Menet lataamaan R-kioskille matkakorttia ja myyjä ystävällisesti ehdottaa paria suklaapatukkaa kylkeen. Haet aamukahvin kahvilasta ja siihen tarjotaan matkaseuraksi vastapaistettu croissant. Ja yli 80% meistä tuntee syyllisyyttä herkuttelusta. Herkuttelu ei kuitenkaan tee kenestäkään huonoa ihmistä, eikä siitä pitäisi joutua potemaan syyllisyyttä. Normaali herkuttelu kuuluu jokaisen elämään. Jos herkuttelu karkaa käsistä, on syytä pysähtyä pohtimaan, onko oma ravitsemus ja uni järkevällä uralla muuten. Nälkäisenä ja väsyneenä herkut maistuvat moninkertaisesti, kuin kylläisenä ja hyvin nukkuneena. Älä voi huonosti siitä mitä syöt. Syö tarpeeksi laatua. Kun valitsee lautasilleen värikästä ruokaa tarpeeksi, tyhjille kaloreille jää vähemmän tilaa. 
Ja tästä mun mielestä sekä työpaikat että kodit - miksei vaikka kioskit ja kahvilatkin - voisivat ottaa askeleen kohti terveellisempiä valintoja ja rutiineja. Aina saataville vaikkapa hedelmäkori ja pähkinöitä ennemmin kuin keksejä ja pullaa.Arjen valinnat kuntoon, niin elämään jää tilaa juhlillekin! 


Sporttista syyskuuta sinulle toivottaa,


Ulpu Puhakka - Kehonhallinnan Koreografi

Tarvitsetko tukea omaan tavoitteellisempaan sporttailuun tai elämäntapamuutokseen? 

Ota yhteyttä ulpustudio@gmail.com tai 

040 7218478