Oikea tekniikka luo pohjan toimivalle keholle

21.11.2018

Aina puhutaan tekniikka tekniikka tekniikka, mutta miksi se on niin tärkeätä? 

Ensinnäkin: pieleen menneet liikeradat voivat hajottaa kehoa. Vamman tai/ja kivun kanssa ei ole kiva elää.

Toiseksi: pieleen menneet liikeradat eivät välttämättä vahvista toivottua kohtaa, vaan voivat jopa aiheuttaa harmia.  

Pielessä olevat liikeradat eivät välttämättä aiheuta ongelmia heti

Huonokaan tekniikka ei välttämättä riko kehoa heti, mutta kun tekee tarpeeksi paljon toistoja, niin voi käydä huonosti. Esittelen pari erilaista keissiä: 

Asiakas oli tehnyt jo pidempään penkkipunnerrusta ja olkapää alkoi vihottelemaan. Tarkastellessa tekniikkaa, kyynärpäät nousivat liian korkealle - varsinkin nosto vaiheessa, mikä työnsi olkapäätä eteenpäin ja aiheutti olkapäävaivoja. Ja sitten kun ne vaivat tulivat, niin ne alkoivat hiljalleen vaikuttaa muuallakin kuin siinä penkkipunerruksessa. Mitä tehtiin? Huolehdittiin riittävästä lämmittelystä ennen treeniä. Venyteltiin yläkroppa auki, joka mahdollisti oikeaoppisen penkkipunnerrus asennon (saatiin hartiat alas ja lavat yhteen, yläselän alle kaarta). Lähdettiin maltillisilla painoilla liikkeelle, jotta keho tottuu uuteen asentoon. Harjoiteltiin kepin kanssa peilin edessä, jotta konkreettisesti nähtiin mikä liikerata on oikea ja harjoiteltiin tuntumaa.

Leuanveto on tosi huippu liike, mutta taas, koska se on tosi vaikea liike ja siinä on koko kropan paino menossa mukana, väärät liikeradat voivat pahimmillaan aiheuttaa käsien toimintahäiriöitä ja puutumista. Yleisin ongelma mikä siinä menee pieleen, on että hartiat nousevat korviin. Ja se tapahtuu erittäin salakavalasti ja sitä on hyvin vaikea huomata itse ja vaikea myöskin korjata. Haastava liike, niin sitä huomaamattaan nostaa hartioita ylöspäin, vaikka loppujen lopuksi, se aiheuttaa enemmän hallaa kuin hyötyä. Ja koska leuanveto on niin tiukka liike, sitä kannattaa ainakin välillä harjoitella niin matalalla tangolla, että jalat osuvat maahan. Silloin keskitytään kunnolla siihen miltä sen leuanvedon pitäisi tuntua, miten lihasten tulisi tehdä yhteistyötä, jotta koko keho on mukana liikkeessä. 

Koko kehon ketju

Mikä mulle on tärkeätä ihan jo perusliikkeissä, kuten kyykky, punnerrus ja juokseminen, on se että kehon ketju toimii yhteistyössä. Jos hartiat nousevat korviin, voima selän kautta ei yhdisty vatsalihasten voimaan ja silloin koko core on heikompi. Jos keskivartalon syvät lihakset ei aktivoidu - tai jaksa toimia riittävästi, selkäranka ei pysy pitkänä jonka seurauksena voi tulla ongelmia selän terveyteen. Jos pakaralihas ei aktivoidu kunnolla, aiheuttaa se myös ongelman coren toimivuuteen ja tekee monista liikkeistä tosi raskaita tai jopa mahdottomia. Toki perusliikkeet ovat raskaita jo yksinään, kun ne tekee hyvällä tekniikalla, mutta silloin kun sen perustan tekee hyvin ja oikein, se antaa edellytykset myös niihin vaikeampiin liikkeisiin ja ennen kaikkea se antaa avaimet toimivaan ja terveeseen kehoon! 

Ajattele pitkällä tähtäimellä, treenaa huolella nyt ja se näkyy ja tuntuu vielä kiikkustuolissakin ;) 


Ulpu Puhakka - Kehonhallinnan Koreografi

Haluatko oppia lisää? Hyvän startin kohti parempia liikeratoja saat Ulpustudion ryhtivalmennuksesta, joka alkaa tammikuussa 2019 :)

Tee pieniä asioita, joilla on iso merkitys