On siistii kun joku auttaa

13.12.2018

Henkilökohtainen valmennus, treenikaveri tai pienryhmävalmennus antaa monipuolisia lähtökohtia treenille. Jo pelkästään valmentajan, toverin tai treenikaverin tsemppaus antaa lisäboostia omaan suoritukseen. Vaikeissa ja haastavissa liikkeissä on myös korvaamattoman ihanaa, kun joku voi konkreettisesti auttaa sua puristamaan ne viimeiset sentit tai löytämään sen oikean asennon tai jopa tukemaan sun suoritusta kohti täydellisyyttä. Mutta yksi todella tärkeä osa on nähdä ja havannoida. Sekä valmentajan, treenaajan että kaverin näkökulmasta.

Mä käytän mun pienryhmävalmennuksissa paljon spottausta ja vuorottelua parin kanssa. Tänään tajusin ohjatessani, etten ole tarpeeksi korostanut sen ideaa. Toki iso ajatus tässä on, että varsinkin kun tehdään haastavia harjoituksia ja työskennellään voiman lisäämiseksi, on tärkeää että treeniin tulee tarpeeksi pitkä tauko sarjojen välille ja silloin kun siinä joutuu vuorottelemaan kaverin kanssa, se tauko tapahtuu aika luonnollisesti ja usein on about sopivan pituinen. Mutta toinen ihan super tärkeä asia on liikkeen näkeminen ja havannointi livenä.

Se että on peilejä ja käytetään peilejä apuna, ei ikinä kerro koko totuutta omasta liikesuorituksesta. Se että joku katsoo ja havannoi ulkopuolelta on paljon tarkempaa kuin se että itse vänkyröi ja yrittää katsoa peilistä samalla kun yrittää suoriutua liikkeestä. Pahimmassa tapauksessa sitä vain rikkoo oman liikeradan yrittäessään samaan aikaan nähdä peiliin.

Kun tarkkailee ulkopuolelta toisen suoritusta, havannoi ja oppii sellaisia asioita, mitä ei itse suorittaessa välttämättä tajua. Voin vannoa etten olisi puoliksikaan yhtä hyvä valmentaja, mikäli en olisi valmentanut niin pitkään ja monipuolisesti erilaisia ihmisiä, erilaisia ryhmiä sekä erilaisia lajeja. Jos treenaat pienryhmässä ja siellä käytetään hyväksi spottausta, niin katso, kehu ja auta treenikaverin suoritusta, niin samalla myös opit itse. Samat toimintaa ohjaavat aivosolut aktivoituvat, kun näet kaverin suorittavan liikettä. Ja tämä tapahtuu automaattisesti itse sitä tiedostamatta. Tähän samaan perustuu myös mentaalivalmennus. Ajattelemalla liikettä aktivoit omia aivosoluja ja kuvittelu sytyttelee siihen liittyvät aivolohkot sekä hermo- ja lihasjärjestelmät. Mielikuvaharjoittelu onkin yksi eniten käytettyjä mentaalisia taitoja urheilussa.

Toinen ihana asia siinä kaverissa ja valmentajassa on oman suorituksen parantaminen hetkessä. Moni haastava liike kuten leuanveto ja punnerrus hajoaa helposti. Keskivartalo romahtaa tai hartiat kipuaa korviin. Kun siinä on samantien kaveri auttamassa just sen minin tarpeen verran, sitä pystyy itse korjaamaan liikettä ihan eri tavalla. Vaikka sulla olisi kuminauha tai koroke apuna, on vaikea saada se apuväline auttamaan tarpeeksi, auttamatta liian paljon. Ja tämä on todella tärkeää esim. taitoharjoittelussa.

Silmät auki treeneissä, ole läsnä myös kun itse "lepäät" sarjojen välissä. Näköaisti on ihmisen aisteista hallitsevin. Se ajaa helposti ohi muiden aistien toiminnasta. Ole tarkkana kuin porkkana ;)

Ulpustudion pienryhmät käynnistyvät ensi vuoden alussa, mikäli olet kiinnostunut 12 viikon pituisesta valmennusjaksosta pienryhmässä, laita ihmeessä viestiä joko ulpustudio@gmail.com tai 040 7218478

    Pienryhmien teemat ovat:

    Kehonhuolto

    Timmimpi kroppa

    Vahva keho

    Käsinseisontakoulu


Hyviä treenejä kaikille toivottaen 

Kehonhallinnan Koreografi - Ulpu PuhakkaUlpustudio 

Aina henkilökohtaista palvelua ajatuksella ja sydämellä <3