Paino ei putoa ja jatkuva painonhallinta ahdistaa

19.01.2020

Aina paino ei putoa suunnitellusti, vaikka sitä kovasti haluaisi. Mikäli teet suht oikeita asioita suht oikealla tavalla, voit kuitenkin onnitella itseäsi. Kuulut siihen joukkoon ihmisistä, jotka on luotu selviytymään tässä elämässä. Rasva on ihmisen eloonjäämiselle tärkeä asia. Emme pärjää ilman rasvaa ja sen takia elimistö yrittääkin kynsin ja hampain pitää kiinni saavutetusta rasvasta. Jopa noin puolet meidän aivoista on rasvaa. Rasvaprosentin pienentäminen voi siis olla haastavaa ja sitä haastavampaa se on mitä enemmän yrityksiä on takana ja entistä haastavampaa se on mitä lähempänä normaalipainoa ollaan menossa. Ja mitä enemmän asiaa stressaa - yllätys yllätys taas elämä painonpudotuksen puolella on hankalampaa...

Jos ylipainoa on ollut jo lapsuudessa, on isompi haaste pudottaa painoa lopullisesti alas, kuin esim jos painoa on tullut kymmenen kiloa lisää keski-iässä. Miksi? Siksi koska rasvasoluja on ensimmäisellä tyypillä enemmän. Toisella tapauksella puolestaan rasvasolut ovat kasvaneet kooltaan, muttei lukumäärältään, jolloin painonpudotus voi onnistua helpommin esim vain paremmilla ruokailutottumuksilla, ateriarytmin korjaamisella ja liikunnan lisäämisellä. JOKAINEN joka pudottaa painoa, on lopulta oma yksilönsä. Se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi samalla tavalla toisella. Jonkun painonpudotus on helpompaa kuin toisen. Elämä on. Painonpudotus riippuu paljon perimästä, mutta todella paljon myös psykologisista tekijöistä - jolloin MIELI ja MIELENHALLINTA nousevat avainasemaan. Aina välillä mä kannustan mun asiakkaita jättämään painonpudotus ajatuksen kokonaan pois mielestä ja käsken keskittymään terveellisiin elämäntapoihin ja taitojen oppimiseen. Miksi? Koska terveelliset elämäntavat ei tee hallaa kenellekään ja taitojen oppiminen voi tuoda erilaista ajatusta omaan kehoon, omanlaista mielenhallintaa ja onnistumisen kokemuksia ja nämä voivat loppupeleissä viedä kohti onnistunutta painonpudotusta jopa paljon suuremmalla todennäköisyydellä kuin kaloreita laskemalla. 


Se, joka sanoo että painonpudotus on helppoa, ei ole joutunut kokemaan painonpudotuksen karikoita - eikä siis välttämättä tiedä mitä sinä käyt läpi. 


OIKEASTI kenenkään ei välttämättä tarvitse päästä normaalipainoon. MUTTA monille jo pieni painonpudotus edistää merkittävästi terveyttä. Esimerkiksi maksa rasvoittuu herkästi ylipainosta ja jo pieni painonpudotus vähentää rasvoittumista. Lihavuus myös lisää eri syöpäsairauksien riskiä, mitä taas jo pieni painonpudotus vähentää. Painonpudotuksella saadaan usein apua myös erilaisiin vaivoihin - kuten kipuihin selässä ja nivelissä. Terveelliset elintapamuutokset, kuten liikunnan lisääminen ja painonhallinta vaikuttaa myös mielialaa parantavasti ja voimavaroja lisäävästi. Tiesitkö, että painonpudotus ennen vanhuutta vähentää myös riskiä sairastua muistisairauteen?  

Jos sä olet siinä tilanteessa, että painonhallinta ahdistaa ja paino on jäänyt paikalleen, niin ennen kuin heität kaiken sen ahkeran työn mitä ehkä olet jo tehnyt mäkeen, niin mieti ensin hetki muutamaa asiaa:

  • Jos nyt lopetat painonhallinnan, painonhallinta tulee aina olemaan entistä hankalampaa. Joka kerta kun alotat uuden dieetin homma on aina vähän vaikeampaa. Jokainen meistä tietää niitä sarjadiettaajia, jotka ensin karppasivat, sitten olivat pussikeitolla ja sitten ketogeenisella ja aina ne kilot tulee sieltä korkojen kanssa takaisin. Sä et halua olla se tyyppi joka muistelee niitä satoja laihdutettuja kiloja. Ei sä haluut olla se tyyppi joka elää terveellistä ja elinvoimaista normaalia elämää, johon kuuluu: FIKSUSTI KOOSTETTU RUOKAVALIO, järkevästi liikuntaa ja herkkuja silloin tällöin ilman hemmetin huonoa omatuntoa. 
  • Painonpudotus ei ole nälkäkuurilla olemista. Jos olet nähnyt nälkää, tottakai sä haluat lopettaa homman kesken. Järkevä painonpudottaja syö niin että ruoka on laadukasta ja sitä saa syödä riittävästi. Terveellinen ruoka ei oikeasti lihota meitä. Luota prosessoimattomaan ruokaan.
  • Keino vähentää esim sisäelinrasvaa, on liikunta. Liikunta vaikuttaa AINA positiivisella tavalla, vaikkei paino laskisikaan. Sen takia, jokainen minuutti, jokainen tunti, jokainen hetki, jonka sä olet viettänyt treenisalilla on plussaa sulle koko sun loppuelämäksi - vaikka se paino ei laskisi toivotusti.
  • Hiljainen tulehdus kehossa syntyy epäterveellisistä elämäntavoista. Kuinka moni meistä voi tietämättään huonosti omien elintapojen vuoksi? Kannattaako epäterveellisillä elämäntavoilla mädäntää oma keho?
  • Järkevillä elämäntavoilla saat korvaamattoman arvokkaita terveyshyötyjä olit sitten minkä kokoinen ja näköinen tahansa. Se ettei paino laske, voi olla hetkellinen asia. Toisilla se kestää kuukausia, toisilla vuosia. Mutta hyvät elämäntavat antavat sulle silti terveyshyötyjä, vaikkei ne näkyisi vaa’an lukemissa.


Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla. Mikä on pienin askel, jonka sinä voit ottaa voidaksesi paremmin? 

Toivotan ihania elämäntapoja just sulle - koska sä olet sen arvoinen!

Ulpu Puhakka - Kehonhallinnan Koreografi

HALUAN SAADA TIETOA JÄRKEVÄSTÄ PAINONHALLINNASTA 

HALUAN SAAVUTTAA KEHON JOSSA MINÄ VIIHDYN OPPIMALLA UUSIA TAITOJA

AINA HENKILÖKOHTAISTA PALVELUA AJATUKSELLA JA SYDÄMELLÄ