Pysyvät valinnat tuo pysyviä tuloksia

19.10.2019

Yksi lenkki ei vielä tee kenenkään kunnolle mitään. Mutta kun lenkkejä tekee viikossa pari, viimeistään neljän viikon kuluttua huomaa jo jotain edistystä. Ja kun tekemistä jatkaa sitkeästi 4 kuukautta, huomaa jaksamisessa jo paljon. Kun lenkkeilystä tulee elämäntapa, tulokset ovat pysyviä. 

Jokainen on huono joskus jossain

Jokainen on varmasti joskus kokenut olevansa huono jossain lajissa, liikkeessä tai treenissä. Mä aloitin opettelemaan tuplanaruhyppyjä tammikuussa. Silloin meni hyvällä tuurilla 3 putkeen. Katselin hieman kateellisena kun vieressä Kansallisbaletin tanssija hyppeli paljon kevyemmän näköisesti paljon enemmän putkeen. Mitä mä tein? Lopetinko siihen, koska joku muu osas homman jo paremmin? No en tietenkään :D Mä alotin treenaamaan. Ei mitään voi osata, jos ei ikinä harjoittele. Säännöllisesti vähintään kerran viikossa hyppelin n.30-45min tuplanaruhyppyjä ja vähitellen lukemat alkoivat nousta. Ensin tuli 10 putkeen, sitten tuli 20, 25 ja 30. Hyppiminen oli edelleen vaikeata, syke kohos heti tähtiin ja taukoja oli pakko pitää, mutta verrattuna siihen että ekalla kerralla sai kolme, niin nyt tuntui jo ihan mestarilta. Nyt muutamaan kuukauteen en oo hyppinyt ollenkaan, mutta viime viikolla otin hyppelyn taas takaisin ohjelmistoon ja tänään tuli 93 tuplanaruhyppyä putkeen. Tammikuusta lokakuuhun aika iso edistys. Ehkä ens kuussa menee 100 ;) 

Sosiaalinen media kannustaa vai lannistaa? 

Sosiaalinen media tuo huippusuoritukset ihan nenän eteen. Toinen innostuu huikeista tempuista ja taidoista, kun taas toinen lannistuu. Sosiaalinen media on välillä yksi iso huijaus. Kuvasta tai videosta näkee silmänräpäyksessä jotain huikeeta, mutta harvoin näkee sitä työtä mitä sen eteen on tehty. Kukaan ei ole ilmaiseksi hyvä. Lahjakkuudetkin treenaavat. Siispä seuraavan kerran kun näät jotain huikeeta, innostu! Kato toi on mahdollista, ehkä säkin pystyt siihen kun vähän treenaat. Tai vähän enemmän. Mä oon treenannu tavoitteellisesti jo ala-asteelta. Eli nyt noin 26 vuotta. Jos ei siinä ajassa opi jotain liikkumisesta, niin jo on kumma. Ja vaikka mä oon harjoitellut jo 26 vuotta tavoitteellisesti, niin mä harjoittelen edelleen. Musta on tosi siistiä pohtia erilaisia tekniikoita, oppia uusia taitoja, keskustella erilaisista tavoista tehdä ja treenata. Ja mä voin ihan rehellisesti sanoa, etten mä tiedä kaikkea. Ja se on osa tätä hauskuutta. Voi tietää paljon, tietämättä kuitenkaan mitään. Jos sä alotat nyt jonkun taidon, liikkeen tai lajin treenaamisen, niin katotaanko vaikka vuoden kuluttua miten se sujuu? Mä veikkaan että hyvin. 

Yksi hyvä ateria tai yksi huono ateria ei tee kehonkoostumukselle tai terveydelle vielä mitään

Terveellisiin elämäntapoihin pitää sitoutua, jotta ne toimii. Mä sanon mun asiakkaille aina, että jos haluaa pudottaa painoa, niin 1kg/1kk on suunnilleen hyvä ja mahdollinen vauhti, jos jaksaa tehdä oikeita asioita pitkäjänteisesti. Mutta ihan yhtä lailla voi tulla +4kg viikossa lisää, jos heittää ihan ranttaliks. Joskus terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen voi olla pirun tylsää ja hankalaakin, mutta toistojen kautta jokainen voi rakentaa itselleen hyviä tapoja, joista tulee hyvää oloa ja terveyttä koko loppuelämäksi. Ja sitä tottuu siihen mitä tekee. Ja sitten kun on tottunut, saa itselleen hyviä tapoja, jotka vähentää sairastelua, auttaa jaksamisessa, tehostaa harjoittelua ja palautumista, ylläpitää hyvää kehonkoostumusta ja pienentää rasitusvammariskiä. Kun on vähän hyviä valintoja joka päivä, ei edes tarvitse pyrkiä täydellisyyteen. 

Harjoitus tekee mestarin, mutta hyvä motivaatio saa mestarin harjoittelemaan


Jokainen väsyy joskus harjoitteluun ja terveellisten elämäntapojen ylläpitoon. Silloin pitää kaivaa motivaatio takataskusta ja inspiroitua uudelleen. Mun mielestä myös tyytyväisyys on motivaation polttoaine. Kun osaa arvostaa sitä missä on nyt ja olla kiitollinen itselle että on menossa kohti tavoitetta ja kun arvot ja vahvuudet ovat matkassa mukana, on matkustaminen mielekkäämpää ja helpompaa. Positiivisella asenteella myös aivot oppivat haluamaan samaa lisää. Kun huomioi ja huomaa välitavoitteet ja onnistumiset, on maratoninkin harjoittelu helpompaa. Miten syödään kokonainen elefantti? Pala kerrallaan. Vaikka maratonissa pitää juosta monen monta kilometriä, keskity yhteen. Askel kerrallaan - siitä se lähtee. Sama harjoittelussa. Yksi treeni kerrallaan. Vaikka vain yksi minuutti kerrallaan tai 30s kerrallaan. Kun tietoisuuden keskittää hetkeen, ei urakka tunnu niin isolta ja ylitsepääsemättömältä. 
Tahdonvoima on kuin lihas, jota pitää harjoittaa ihan yhtälailla. Suunnittele ja toteuta! Joskus se voi myös olla sinnittele ja toteuta, ja silloin on syytä ottaa avuksi joku tyyppi, kaveri, sukulainen, puoliso tai vaikkapa valmentaja, joka auttaa alkuun, jos motivaatio on karkuteilla. 
Haasteita tulee jokaiselle. Epäonnistumisiakin silloin tällöin. Kehitys ei tyssää pieneen takapakkiin, eikä epäonnistumista kannata jäädä murehtimaan. Päinvastoin! Moka on osa matkaa ja yrittäminen mokan jälkeen vain kehittää kaksinkerroin. Epäonnistumisestakin voi oppia. 
Ole läsnä. Onnistuminen vaatii sitoutumista ja läsnäoloa. Isotkin jutut onnistuvat, kun uskoo itseensä. Anna mennä! 
kuva: Ihana elämys - Mirkku Merimaa
kuva: Ihana elämys - Mirkku Merimaa


Itsestään huolehtiminen ei ole itsestäänselvyys vaan välttämättömyys! Mä uskon, että monipuolinen liikkuminen, kunnon yöunet ja riittävän laadukas ravinto ovat yhdessä avainasemassa onnellisen kehon ja elämän löytymiseen. Kun siihen päälle vielä löytää tarkoituksen elämälleen ja tuntee olevansa riittävä ja rakastettu, on elon harmonia taattu. Ja onneksi meillä on yllin kyllin aikaa rakentaa tätä kokonaisuutta. Tänään voi iloita siitä missä on just nyt ja kannustaa itseä kohti seuraavia tavoitteita. Inspiroidu uudelleen, joka päivä <3

Kehonhallinnan Koreografi - Ulpu Puhakka

Hyvässä ryhdissä kulkeva ihminen on aina hyvännäköinen! Marraskuussa laitetaan kehon palikat paikalleen. Tutustu Ulpustudion uuteen ryhtivalmennukseen.

"Seison omalla nimelläni ja kasvoillani verkkovalmennuksen takana ja annan sinulle henkilökohtaisen takuun valmentajana ja yrittäjänä, että olet 100 % tyytyväinen. Saat rahasi takaisin, mikäli valmennuksesta ei ollut sinulle mitään iloa."