Ravitsemus on kehonkoostumuksen ja terveyden perusta

24.07.2019

Mä muistan sen hetken kun mä olin itse asiakkaan saappaissa tutustumassa personal traineriin ja henkilökohtaiseen valmennukseen. Vuotta en muista, mutta aikoinaan mun kaverin kautta mäkin hankin salijäsenyyden, johon kuului valmennustapaaminen. No siellä tapaamisessa se Pt kyseli multa mun tavoitteista ja enhän mä oikein osannut mitään järkevää vastata, mutta jotain mutisin kiinteytymisestä ja lihastasapainon hankkimisesta, kun sitähän kaikkialla aina puhutaan ja sitä kai kaikki haluaa. No se pt sitten tarttui tähän kiinteytymiseen ja sanoi että sehän tapahtuu vain sen ruokavalion muutoksien kautta. En uskonut silloin, mutisin takaisin jotain omia vastalauseita ja puhisin että ruokavaliota en ainakaan muuta, mutta treenata voin enemmän. Siihen se pt lähinnä nakkeli niskojaan, treenattiin sitten vähän sitä ja tätä ja jatkoin elämääni kuten siihenkin asti. Syömällä huonosti silloin tällöin, liian harvoin & vääriä asioita. Ja treenasin paljon. Onneksi nykyään tiedän paremmin - kiitos Trainer Labin auktorisoidun personal trainer- koulutuksen mahtavan ravintovalmentajan, joka avasi mun silmät ravitsemuksesta ja fiksusta syömisestä. Personal trainer koulutus oli minulle iso askel ja toisin kuin alunperin odotin sainkin suuren oivalluksen nimenomaan ravitsemuksessa. Kouluttajani Laura Manner puhui kielellä jota ymmärsin ja muistan yhdenkin iltapäivän kun puhuin äitini kanssa puhelimessa, että "vaikka en ikipäivänä tekisi personal trainerinä töitä, on tämä koulutus jo maksanut rahat takaisin". Sillä Lauran luentoja kuunnellessa jouduin ihmettelemään moneen kertaan, miten mun oma keho edelleen toimi, vaikka mä olin sitä ravinnut niin huonosti tanssijan opintojen ja siihen astisen urani aikana. Ja vaikka mä ymmärsin ravitsemuksesta siitä hetkestä lähtien paljon enemmän kuin ennen, oli matka omien ruokailutottumusten ja ajatusten muuttamiseen pitkä. Mutta olen kiitollinen matkasta, koska uskon että senkin ansiosta mulla on työkaluja auttaa muita entistä paremmin ja osaan samaistua ongelmiin useammasta eri näkökulmasta.

Paitsi parempaan kehonkoostumukseen - hyvä ravitsemus on myös avain terveempään ja toimivampaan kehoon

Silloin, kun mä en syönyt tarpeeksi, mulla oli koko ajan sellainen olo, että energiaa pitää säästää tärkeisiin asioihin. Monia asioita teki vain puoliteholla. Ei jaksanut viettää kavereiden kanssa aikaa, ei jaksanut nähdä ylimääräistä vaivaa mihinkään. Kaiken energian yritti vain säästää niihin "tärkeisiin" asioihin ja menoihin. Ammatillisen koulutuksen aikaan sunnuntaisin olin usein niin puhki, että jäin sänkyyn koko päiväksi. Ajattelin että niin keho saa levätä ja jaksaa treenata paremmin sit seuraavalla viikolla. Mitä jos mä olisinkin kiinnittänyt huomiota mun ravitsemukseen? Olisinko jaksanut enemmän? Treenata paremmin? Kehittynyt nopeammin? 

Mulla oli paljon myös rasitusvammoja. Toki ammatitanssijana ja tanssin opiskelijana treenimäärät olivat hurjia, mutta näin jälkikäteen ajatellessa, on joutunut myös miettimään, että ehkä ainakin osa rasitusvammoista syntyi puutteellisen ja laaduttoman ravinnon takia.

Viime vuonna työskentelin ryhmäliikuntaohjaajana ja personal trainerinä Mallorcalla, mikä tarkoitti että itselläni oli vähintään 5 päivää viikossa ohjausta. Päivittäin vähintään 3h ryhmäliikuntaa, jossa piti liikkua myös itse - toisinaan myös enemmän ja tämän lisäksi vedin vielä omia salitreenejä. 8 kuukauden ajan liikuin vähintään 5x viikossa n. 4-8h päivässä - eikä mitään ongelmia kehossa. Energiaa ei tarvinnut säästellä ja jaksoin vielä puuhailla muitakin juttuja, nähdä kavereita ja liikkua ihmisten ilmoilla.

Tällä hetkellä syön aina tukevan aamiaisen, lautasmallin mukaisen lounaan ja päivällisen/illallisen sekä paljon välipaloja tarpeen mukaan sopivassa (joka) välissä.

(toisinaan tuntuu siltä että syön koko ajan :D 

- nimimerkki välipalat aina mukana! Tietenkään mun ravitsemus ei edelleenkään ole täydellistä nähnytkään, sillä eihän sellaista ole olemassakaan, mutta onneksi se on hiton paljon paremmalla uralla nyt kuin ennen. )

Kehonkoostumuskaan ei kerro totuutta maksan terveydestä

Aina puhutaan geeneistä, että se on semmonen ja se voi syödä mitä vaan. Niin no sehän pitää  täysin paikkaansa: toisille ylimääräiset kilot tarttuu herkemmin kuin toisiin. Mutta kehonkoostumus ei kerro totuutta terveydestä tai esim maksan voinnista. 

Kenellä tahansa voi olla rasvoittunut maksa - myös normaalipainoisen maksa voi olla rasvoittunut. Ihan turha siis olla kateellinen kenellekään, sillä riippumatta siitä kuka on saanut mitäkin perintönä vanhemmiltaan, kenenkään terveydelle ei ole hyväksi syödä epäterveellisesti. Maksan rasvoittuminen on yhteydessä mm. kehon tulehdustiloihin, 2 tyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja aineenvaihduntahäiriöihin. 

Huono ateriarytmi ja epäterveelliset valinnat ruokakaupassa näkyy ja tuntuu mm. turvotuksena, väsymyksenä, toimimattomana ruuansulatuksena, verensokerin heilahteluina ja huonoina yöunina. Kukaan ei vaaranna omaa terveyttään terveellisemmillä valinnoilla, mutta motivoitunut ateriasuunnittelu voi johtaa oman kehon virittämiseen huippuunsa! Haluatko sinä kulkea puoliteholla vai saada enemmän irti elämästäsi? 


Nykyihminen nauttii tiedostamattaan enemmän kaloreita kuin ennen

Puhumattakaan päivän pääaterioista moderni nykyihiminen ottaa sisäänsä enemmän kaloreita kuin ennen. Latte, vitamiinivesi, kuplajuoma, välipalapatukka - päivän aikana eteen tarjoutuu mitä erilaisempia snacksejä, juomia varsinaisista herkuista ja roskaruuasta puhumattakaan. "Ylimääräisiä kaloreita" nauttii kuin huomaamattaan. Myös pakkausten tuoteselosteet hämäävät. Pullon kyljessä esitellään ravintosisältö 100ml/30kcal - ei kuulosta paljolta. Mutta siinä vaiheessa kun koko pullo hujahtaa elimistöön, onkin nautittujen kalorien summa jo 150kcal. Yks tämmöinen sattuma ei tietenkään yhtä venettä kaada, mutta kun pieniä samantapaisia juttuja tapahtuu päivän mittaan, on pluskalorit helposti ylimääräisenä painolastina keikuttamassa venettä kumoon. 

Mielitekoja ja -haluja on aina. Eikä elämän päätehtävä voi olla väistellä niitä koko ajan. Mutta kenenkään päivän ei pitäisi rakentua mielihalujen perässä kulkien. Muutoksia on jaksettava tehdä, jos omassa arjessaan seikkailee enemmän ruokakolmion harjalla kuin pohjalla. En väitä että kaikkien olisi noudatettava orjallisesti suomalaisia ravitsemustottumuksia. Mutta luultavasti kenenkään mielestä vihannesten, kasvisten ja marjojen syöminen ei voi olla huono idea - vai onko? 


Kun ravitsemus on järkevillä urilla, voi halutessaan lähteä rakentamaan kuka mitäkin nyt haluaa rakentaa - voimakkaampaa kehoa, ihanteellisempaa kehonkoostumusta, vahvempaa mieltä. Mitä sinä haluat? 


 Sinunkin hyvinvointiasi ajatellen,

Kehonhallinnan Koreografi, Ulpu Puhakka

Miten motivoidut joka päivä uudestaan