Ryhti on sinun käyntikorttisi

12.10.2018

Ryhti on ihmisen käyntikortti. Se miten kuljet elämässäsi, vaikuttaa mielialaan, kehon toimintaan ja ensivaikutelman antamiseen. Jo asennon korjaaminen stressaavassa tilanteessa voi maagisesti helpottaa oloa. Kulkeminen hyvässä ryhdissä voi saada oman olon tuntumaan lumoavan kauniilta. 

Liikkuvuus heikentyy mitä vanhemmaksi me tullaan. Harvemmin sitä tapaa ketteriä mummoja ja monella rintarangan liikkuvuus heikentyy huomattavan paljon ja yläkroppa painuu eteenpäin. Uskoakseni työskenteleminen näyttöpäätten ääressä ei paranna ennustetta. Mun suvussa ilmiö oli nähtävissä helposti. Muistan edelleen miten ukki kulki yläkroppa taittuneena eteenpäin meidän mökillä kirves olallaan. Samaan aikaan mun tanssinopettaja oli huolissaan mun rintakehän liikkuvuudesta. Sain kuulla monista erilaisista harjotteista, miten rintarankaa saa paremmin auki. Ja onneksi sain kuulla, ovat olleet hyviä harjotteita ja kuljetan niitä edelleen mukanani muutaman muun harjoituksen kera. 

Eilen tehtiin mun crosstraining tunnilla melko haastavia harjoitteita. Harjoitteita, jotka haastivat keskivartalon voimaa ja hartioiden liikkuvuutta - eli juuri niitä kohtia kehossa, jotka myös ylläpitää hyvää ryhtiä. Yks asiakkaista tuli tunnin jälkeen kysymään multa onks sillä todella NIIN heikko keskivartalo. Mä sanoin että ei sen keskivartalossa ole mitään vikaa, mutta liikkuvuus hartioissa on sen verran heikko, että se hankaloittaa ryhdin pitämistä, joten se saa keskivartalon tuntumaan heikommalta. Eli toisinaan "vika" voi löytyä eri paikasta kuin missä se tuntuu. 

Suomenkielessä on mun mielestä hyvin kuvaava sanonta "nousee niskakarvat pystyyn". Kun sä stressaat, sulla on hankalaa treeneissä tai kiire elämässä, sitä nostaa vahingossa huomaamattaan hartioita ylöspäin. Se on vähän samanlainen reaktio, kuin mitä eläimet tekee kun ne kohtaa vaaran. Ja usein se hartioiden nostaminen ei kuitenkaan auta mitään. Päinvastoin. Niska hartia seutu on jumissa ja sit pitää käyttää erilaisia kipugeelejä ja syödä särkylääkkeitä tai mennä hierojalle. Voisko näissä tapauksissa ajatella kivun ennaltaehkäisyä? Mitä jos seuraavan kerran treeneissä hoet itsellesi, että hartiat alas, hartiat alas hartiat alas. Ja sit seuraavan kerran kun on kiire ja stressi, niin hengität syvään ja taas lasket hartiat alas ja kohennat ryhtiä. Kokeile miltä se tuntuu. 

Ulpu Puhakka - Kehonhallinnan koreografi


Jos haluut tietää lisää mun salaisuuksista ja saavuttaa paremman ryhdin ja vartalon kannatuksen, niin ilmoittaudu nyt ryhtivalmennukseen - se starttaa tammikuussa 2019!

Lue lisää: