Sokeriloukussa

16.04.2020

Nyt, sun tehtävä on olla ajattelematta seuraavaa asiaa, josta mä kirjoitan sulle. 

Älä ajattele suklaata. Sä tiedät miltä suklaa maistuu suussa, kun sen on asettanut kielen päälle. Nyt älä ajattele sitä. Suklaa sulaa suussa pehmeäksi. Älä mieti sitä. On niin monenlaisia suklaita: maitosuklaata, tummaa suklaata, valkoista suklaata, pähkinäsuklaata... Mmmm Marabou, Snickers, Mars, Da Capo... Älä ajattele niitä, ihania erilaisia suklaapatukoita.

Olitko ajattelematta suklaata? 


Kuinka moni on eksynyt herkuttelemaan poikkeustilanteessa enemmän kuin normaalisti? 

Yks herkuttelee tekemisen puutteesta, toinen koska tekee mieli, kolmas koska on allapäin. Mutta moni meistä herkuttelee, koska päivän syömiset menee miten sattuu. Mä voin nostaa oman tassuni pystyyn tässä kohtaa myös. Mä en oo vieläkään löytänyt itselleni täysin toimivaa lukujärjestystä arkeen. Normaalissa arjessa mulla oli suurin osa asiakkaista vakkariajoissa ja mulla oli selkeet sävelet miten mun päivät menee. Mä kävin aina lounaalla tiettyyn aikaan, mutta nyt kun se lounas pitäis olla mukana menossa, niin mä huomaan että sitä ei ookaan aina mukana tai se ei oo niin järkevä kuin sen pitäisi olla. Ja sit mä meen nälkäisenä kauppaan ja mun tekee mieli napata sieltä kaupasta niitä vähemmän terveellisiä valintoja koska mulla on nälkä. 

Kuten mun tekstin aloituksessa luultavasti kävi sullekin - se että kielletään tekemästä jotain ei usein auta, vaan pahentaa tilannetta. Jos mä kiellän itseäni herkuttelemasta, mä luultavasti ennen tai myöhemmin herkuttelen ihan törkeen paljon. Mulla on ollut monta asiakasta, jotka on vakuuttanut, että se on paljon helpompi olla syömättä herkkuja, jos ne kieltää kokonaan. Ja se menee hyvin kuukauden tai pari. Mutta sitten yhtäkkiä nousee seinä pystyyn ja herkuttelu riistäytyy käsistä. Usein siihen yhdistyy huono ateriarytmi ja ravintoköyhät valinnat ruokailuissa, mutta jokatapauksessa, sitten on ikäänkuin tullut se mittari täyteen ja "millään ei oo enää mitään väliä". Jotta ei tarvis mennä tähän asti, niin mä jotenkin haluaisin sellaista lempeämpää lähtökohtaa herkuttelulle. Herkuttelua saa olla, mutta se vois olla sellasissa järkevissä mittasuhteissa. Yks mun tuttu ottaa joka ilta pari konvehtia ja se riittää. Eikä sen kehonkoostumus siitä huonone. Ja mä uskon että jos syö tietoisesti ne pari konvehtia ja nauttii niistä, se tuo paljon enemmän iloa kuin karkkivuoren mättäminen huonoon oloon asti. 


Yksi hyvä, lisää hyvää

Ennen arkiaktiivisuuden askelet oli monella meistä ehkä 8000-10 000 ja nyt ne voikin olla 1000-4000. Se on iso ero se. Tammikuussa mun omat askelet oli n.11 000 per päivä. Viime viikolla mun askelet oli 1000 - 6500 askelta paitsi yhtenä päivänä askelet pomppas 14 000, kun kävin lenkillä. Vois kuvitella, että tällanen aktiviinen valmentaja liikkuis poikkeustilanteessakin suht paljon, mutta todellisuus on toinen. Ja tämäkin on yksi syy miksi mä haluan kannustaa ihan jokaista kiinnittämään huomiota omaan aktiivisuuteen. Ei pelkästään siksi että sä liikkuisit tarpeeksi, vaan myös siksi että, passiivisuus ajaa helposti kehään, jossa tehdään muitakin huonoja valintoja. Kun taas ollaan fyysisesti aktiivisia, tehdään todennäköisemmin myös muita terveyttä ja hyvinvointia edesauttavia valintoja. Eikä se välttämättä tarkoita askeleiden lisäämistä, vaan jokainen voi lisätä esimerkiksi liikkumista ja liikehdintää. Miltä kuulostaisi 20minuutin treenit päivässä tai vartin venyttelyt illalla tai omat tanssibileet. Oman liikunnan lisääminen ei välttämättä vaadi suuria muutoksia, vaan tiedostamista.

Nyt jos koskaan elämäntapoihin kannattaa kiinnittää huomiota ja kannustaa myös muita paremmille urille. 

Netissä on tarjolla sen verran ilmaista jumppaa, treeniä ja ohjeita, että jokaiselle riittää kyllä järkevää tekemistä. Mutta sehän noissa treenivideoissa onkin osittain ongelmana. Niitä on tarjolla, mutta ne ei välttämättä vie sua eteenpäin ja loppujen lopuksi on jokaisen omasta aktiivisuudesta kiinni tuleeko ne ohjeet ja videot oikeasti käyttöön asti vai katsellaanko niitä vain. Kukaan ei välttämättä kysy sulta, teitkö sä sen treenin. Eikä se treeni välttämättä ole suunniteltu sua varten. Osa treeneistä ei ehkä toimi senkään takia, koska ne on liian helppoja tai vaikeita tai niistä puuttuu järkevä ohjeistus. 

Ja nää on niitä asioita mistä me valmentajat huolehditaan. Jos sä oot poissa valmennuksesta, me soitellaan sun perään ja ollaan huolissaan mitä sulle on sattunut. Ei valmennusta vaan jätetä tekemättä. Valmennuksessa treenit myös suunnitellaan niin että niissä on a) joku idea b) kehityskaari c) että ne sopii tekijälleen d) tarvittaessa niitä muokataan. Sillä jokainen on yksilö. Ei ole toista samanlaista. Ja ennen kaikkea: treeni ei ole valmentajan treeni, vaan se on asiakkaan treeni. Ja silloin kun treeni on sun eikä valmentajan, valmentajan tehtävä on kannustaa, korjata ja huolehtia sun turvallisesta tekemisestä läpi treenin.

Me valmentajat myös käydään sun kanssa läpi elämän eri osa-alueita. Miten sä oot levänny, miten sä oot syöny, mitä kivaa on tapahtunut, onko tapahtunu mitään. Ja toisin kuin moni ajattelee, niin esimerkiksi ruokavalion tsekkaaminen ei ole mikään rasvaprosentti tai painonpudotus kysymys. Se on myös jaksamisen ja perus hyvinvoinnin mittari. Jos ylipäänsä haluaa tuntea olonsa vahvemmaksi, niin se on aika vaikea toteuttaa, jos keskittyy pelkkään treeniin. Kyllä siinä on pakko ottaa huomioon myös mitä laittaa suuhunsa. 

Mä ajattelen usein että kartoitetaan eri osa-alueita ja sit nähdään millä osa-alueilla menee hyvin ja millä taas vähän heikommin ja pohditaan voiko sille heikommalle alueelle tehdä jotain. Kukaan ei voi olla täydellinen kaikessa, mutta jos joku osa-alue saa viis tähteä ja toinen yhden, niin ehkä siihen yhden tähden kohtaan voi kiinnittää vähän enemmän huomiota matkan varrella. 

Me oikeesti uskotaan, että jokainen jaksaa elämässään paremmin, kun löytää oman hyvän tavan liikkua, levätä ja syödä hyvin.

Herkuttelu kuuluu elämään ja kun herkuttelu sallitaan, ei ikinä olla siinä tilanteessa että tulee repsahduksia. Himoherkuttelijoiden kannattaa tsekata omasta elämästään seuraava kymmenen kohdan listaus:

  1. uni. Tutkimuksissa liian vähäinen uni yhdistetään heikompaan kehonkoostumukseen ja lisääntyneeseen herkutteluun.
  2. ateriarytmi ja laadukas ateriointi. Hyvällä ateriarytmillä kroppa ja mieli tottuu milloin saa ruokaa ja milloin kuuluu syödä. Kun syö laadukkaasti ja tarpeeksi, mieli halajaa vähemmän herkkuja. Kukaan ei jaksa jatkuvalla dieetillä elämistä.
  3. riittävä aktiivisuus ja liikunta. Liikunnasta saa energiaa ja iloa, kun sitä toteuttaa järkevästi ja säännöllisesti.
  4. tunteiden hallinta ja omien tarpeiden kuuntelu. Onko herkuttelu osa tunteiden käsittelyä tai mielihyvän lisäämistä? Tiedosta omat toiveet ja tunteet ja anna niille lupa olla. Älä tukahduta tunteita herkkuihin. 
  5. oletko liikaa yksin. Älä jää ajatusten kanssa yksin. Jokainen ansaitsee tulla kuulluksi. 
  6. stressi. Ethän käytä mässäilyä stressinhallintakeinona? Aina löytyy hyvä syy ostaa karkkipussi. Vai löytyykö? 
  7. mieti itsellesi konkreettisia keinoja herkuttelun vähentämiseksi. Yritys syödä terveellisesti ei ole konkreettinen keino, mutta esim. säännöllinen ateriarytmi klo:8 klo:11 klo:14 klo:17 klo:20 tai puuro + marjoja + kananmuna aamulla, lohta + perunaa + salaattia lounaaksi, omena + pähkinöitä välipalaksi, bataattikeitto + leipä + salaatti päivälliseksi, mysliä + jugurttia + banaani iltapalaksi on jo paljon konkreettisempi resepti menestykseen pienentämään herkuttelua. Jos liian monta keinoa tuntuu ylitsevoimaiselta - valitse yksi. Iso muutos lähtee usein liikkeelle yhdestä hyvästä pitkäjänteisestä ratkaisusta. 
  8. saatko tukea. Sano tavoitteita ääneen. Kerro kaverille. Aloita valmennus. Kirjoita ylös. Analysoi omat möröt. 
  9. pohdi voiko herkuttelun lomassa syödä MYÖS terveellisesti? 
  10. mitä kivaa sun elämässä tapahtuu just nyt? Löydä hyvä fiilis. 


Ole armollinen itsellesi - uusien asioiden oppiminen vie aikaa. Elämä on seikkailu, joka pitää kokea, ei projekti joka pitää saada valmiiksi.

Tule mukaan liikkumaan itsellesi hyvä olo
Pääset treenaamaan valmentajan ohjeilla
Inspiroidu joka viikko treenaamisesta uudestaan

Minä olen töissä sinua varten ja jaan ajatuksia terveellisistä elämäntavoista kaikille, koska hyvinvointi kuuluu jokaiselle. 

Ulpu Puhakka, Kehonhallinnan Koreografi


Ps. jos tykkäsit jutusta, jaa se myös kaverille.