Tanssijan terveellinen ravitsemus

28.04.2019

Mä olen tanssinut 3 vuotiaasta saakka. Siinä ala-asteen kynnyksellä oli tilanne että olisin halunnut lopettaa tanssin, koska mua kiusattiin tanssikoulussa. Äiti ei onneksi antanut lopettaa. Muutaman vuoden kuluttua kehityin niin paljon, että mut siirrettiin isompien ryhmään. Aloin myös pitää omia tanssitunteja kavereiden kanssa meitä nuoremmille lapsille. Tanssi vei mukanaan ja se oli kivaa. Lukio ikäisenä pyrin Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksen ammatilliseen koulutukseen ja pääsin sisään. Kaikki oli uutta, ihanaa ja jännittävää. Toisena opiskeluvuotena ilmestyi kuitenkin harmaa pilvi mukaan kuvioihin. Valmentajani mielestä olin liian lihava. Alkoi vääränlainen kamppailu ravitsemuksen kanssa. Tanssista myös katosi se aikaisempien vuosien ilo, kun aina tunsi olevansa väärän näköinen ja kokoinen. Ja vaikka välillä varmaan olikin sopivan näköinen, niin siitä ei juuri huomautettu. Tämänkin takia haluaisin että tanssijan ravitsemuksesta puhuttaisiin enemmän, koska ongelmat on todellisia. Mä olen itse vain yksi pieni esimerkki isolla kasvavalla kentällä.

Tanssijan ravitsemuksesta löytyy varsin vähän tietoa, mutta sovellan urheiluravitsemuksen esimerkkejä tässä kirjoituksessa. Vaikka eletään 2000 lukua ja varmaan vaatimukset tietyn ajan ihanteista on hieman hellittäneet, on tanssissa edelleen etuna kevyt ruumiinrakenne sekä esteettisyyden että fyysisyyden vuoksi. Kehon keveys on eduksi tanssissa, sillä tanssin keskeinen elementti on oman kehon kannattelu ja taloudellinen liikkuminen. Puhumattakaan baletista, jossa naistanssijat nousevat kärkitossujen avulla tanssahtelemaan varpaiden kärjillä. Baletissa on sanomattakin selvää, että kärkitossuilla treenaaminen aiheuttaa melkoisia vaatimuksia koko keholle ja kehon painolle.

Hyvä ruokavalio on edellytys palautumiselle ja kehittymiselle

Vaikka tanssijan kehoon liityy monenlaisia odotuksia, on tärkeää ettei ne nouse liian suureen rooliin tanssijan päivittäisessä elämässä. Mikäli muutoksia pitää tapahtua suuntaan tai toiseen, pitää ne olla hyvin perusteltuja sekä oikein ohjeistettuja. Jokaiselle aktiivisesti liikkuvalle ihmiselle hyvä ja riittävä ruokavalio on ensisijaisen tärkeää sekä kehittymisen että palautumisen kannalta. Kun tanssija syö 2-4 tunnin välein, varastoituvat ravinnon hiilihydraatit ja proteiinit tehokkaasti lihaksiin ja auttavat verensokerin ja vireystilan pysymisessä tasaisena. Itse koen tanssijoiden ongelmana pitkät harjoitukset, joiden välissä tai aikana ei uskalleta tai voida syödä, vaikka pienen ja helposti sulavan välipalan ja harjoituksen välinen aika voisi olla hyvinkin lyhyt. Tällainen välipala auttaa jaksamaan harjoituksessa ja tehostaa palautumista.

Tasainen ateriarytmi ja riittävät välipalat

 • Tehostaa harjoittelua
 • Ylläpitää ja parantaa tehokasta palautumista
 • Ehkäisee liiallista ähkyä harjoittelun aikana
 • Edistää kehitystä ja menestymistä tanssissa
 • Mitä nopeammin on palauduttava seuraavaan harjoitukseen, sitä nopeammin on varmistettava palautumisen käynnistyminen

Välipaloilla voi täydentää energiansaantia päivän aikana, mutta ne eivät korvaa pääaterioita. Munkin päähän jäi aikoinaan valitettavasti kaikkia niitä vääriä ohjeita mitä opettajat huolimattomasti sanoivat "yksi ateria päivässä riittää" - EI MUUTEN RIITÄ, ellei välipalat ole helkkarin hyvin koostettuja ja riittävän monipuolisia ja isoja. Suomalaisella sisulla pääsee yllättävän koviin tuloksiin, mutta kuinka paljon parempiin tuloksiin voisi päästä harjoittelua tukevalla ravitsemuksella ja stressittömällä syömisellä?

Tutkitusti urheilija, joka syö oman kehon kulutuksen mukaisesti on kehonkoostumukseltaan paremmassa tilanteessa kuin urheilija, joka syö alle oman kulutuksensa. Keho toimii vaivattomammin silloin, kun se saa riittävästi energiaa. Jos energiavaje on liiallista, voi se aiheuttaa lihasmassan laskun ja rasvamassan kasvun. Niukka syöminen vaikuttaa myös mielialaan ja harjoittelumotiiviin negatiivisesti. Laadukas ruokavalio mahdollistaa, että saadaan riittävästi tarvittavia ravintoaineita ilman liiallista energiamäärää. Säännöllinen syöminen on avainasemassa syömisen hallinnassa, harjoitteluvireen ylläpitämisessä, harjoittelusta palautumisessa , kehittymisessä sekä ihanteellisen kehonkoostumuksen löytämisessä.

Nestetasapaino on myös tärkeä osa tanssijan harjoittelua

 • Nestetasapainon keikkuminen altistaa vammoille
 • Riittämätön nesteytys aiheuttaa helposti vireystilan laskun, väsymisen ja lihaskrampit
 • Nestetasapaino huolehtii myös lämmönsäätelystä ja ravintoaineiden kuljetuksesta
 • 2-3 lasillista aterioiden yhteydessä
 • Riittävä nesteytys harjoituksen aikana takaa turvallisemmat treenit
 • Liiallinen juominen ei kuitenkaan auta nestetasapainon hallintaa, kohtuus tässäkin

Häiriintynyt syöminen heikentää hyvinvointia, terveyttä ja tanssin näkökulmasta myös suorituskykyä. Myös terveen syömisen ja häiriökäyttäytymisen välimaastossa on paljon ongelmia. 

Miten sitten tukea tanssijan rentoa ja monipuolista syömistä, joka tukee tanssijan hyvinvointia ja tanssimista?

 • Vähennetään liiallista laihdutusta
 • Kiinitetään huomiota valmentajien sanavalintoihin valmennuksessa
 • Pidetään riittävät tauot harjoittelussa
 • Kiinnitetään huomiota valmentajien omaan esimerkkiin hyvästä ja riittävästä syömisestä
 • Terveellisten ja joustavien syömistottumusten tukeminen ja informaatio
 • Syödään paremmin tekemättä siitä liiallista numeroa

Riitävää ja laadukasta syömistä kaikille tanssijoille ja tanssin harrastajille!

Toivottaa Kehonhallinnan Koreografi Ulpu Puhakka

Ulpu luennoi tanssijan ravitsemuksesta Tanssilassa pe 17.15

Showtanssia Ulpun kanssa 4.6.2019 alkaen